Victor Ponta - cel mai admirat intelectual al poporului amoral si fara scoala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Martie 2016, ora 13:37
10648 citiri
Victor Ponta - cel mai admirat intelectual al poporului amoral si fara scoala

Daca nu ar fi tragic, rezultatul sondajului IRES care il plaseaza pe Victor Ponta in topul clasamentului celor mai apreciati intelectuali romani ar fi de un umor nebun. Chiar o ironie severa la adresa "apreciatului".

In virtutea caror criterii rationale, a carei ierarhii de valori poate fi cel mai apreciat intelectual al acestei tari un plagiator dovedit, verdict primit de trei ori, de la doua comisii de specialitate din tara si una internationala, un "intelectual" pentru care Univestitatea Bucuresti cere oficial si repetat retragerea titlului de doctor?

Dar nu e comic, ci grav, tragic, pentru ca acest sondaj nu cred ca spune mare lucru despre cei ierarhizati, ci despre nivelul de cultura al poporului si, implicit, despre efectele sistemului nostru de educatie, dar si respectul nostru pentru corectitudine.

In primul rand, eu am certitudinea ca oamenilor care au raspuns la intrebari nu prea le este clar ce e acela un intelectual si cu se se ocupa el in viata. Pentru ca, altfel, intr-o ierarhie a intelectualilor mi-e imposibil nu numai sa-l vad pe primul loc pe Victor Ponta, ci sa-l vad de exemplu pe Nicolae Iorga devansat de Traian Basescu sau pe Mircea Eliade in urma lui Calin Popescu Tariceanu.

Clasamentul asa cum arata el te lasa perplex, cu CV Tudor cu mult peste Constantin Noica, cu Brancusi si Eugen Ionescu absenti din ierarhie.

In fata unui asemenea haos nu pot trage decat concluzia ca oamenii nu stiau la ce trebuie sa raspunda sau nu le trecea prin minte numele niciunui intelectual roman. Ambele se invata in mod normal la scoala si tin de un bagaj minim de cultura generala.

Despre intelectualii romani de marca ar trebui sa fi invatat nu numai la ora de limba romana, ci la ora de istorie, la aceea de biologie, de muzica etc. E cu neputinta sa fi trecut prin clasele obligatorii si sa nu poti da macar un exemplu mai solid decat al unui politician al momentului care, sa fiu iertata, nu prin valoarea lui intelectuala s-a afirmat.

Nestiind ce sunt intrebati sau ce sa raspunda, multi oameni au raspuns ce le-a venit mai repede in cap, adica pe un criteriu de simpatie politica de fapt.

Apoi, mi-e foarte greu sa cred ca mai sunt multi romani care sa nu fi auzit de scandalul de plagiat in care a fost implicat Victor Ponta. Si cine nu stia inainte ce e acela plagiat, si nu ma indoiesc ca nu erau chiar putini, dupa cat s-a vorbit despre acest subiect, dupa cat s-au ingalbenit ecranele, dupa cat s-a comentat, mi-e foarte greu sa cred ca mai sunt multi cei care sa nu fi inteles macar in linii mari despre ce e vorba.

Ce ne spune plasarea dlui Ponta in varful topului apreciatilor? Pe de-o parte, ca respectul pentru munca intelectuala este foarte scazut. Ce e aia sa furi pagini scrise? A luat de la gura cuiva? A saracit cineva? Ne pierdem vremea cu detalii de astea?

Nu stiu de ce am sentimentul ca suntem in aceeasi linie cu indignarea ca Guvernul este dispus sa dea 5 milioane de euro pentru "Cumintenia Pamantului", opera lui Brancusi, cand poporul are nevoie de drumuri, scoli si pensii mai mari.

Pe de alta parte, remarc, a cata oara?, si o lipsa de respect pentru integritate. Dl Ponta a dat niste salarii, a dat niste pensii, niste alocatii, ce mai conteaza ca a furat ceva acolo? Doar traim in tara in care mafiotii sunt votati cu mare voiosie. Iar faptul ca Victor Ponta este in acest top peste Klaus Iohannis si cu mult peste Dacian Ciolos, desi are un dosar penal si este mentionat si prin altele, mi se pare o mare problema.

Deci ma tem ca "Ponta - cel mai admirat intelectual roman" este diagnosticul unui popor cu mari carente de educatie inclusiv morala. O lipsa de educatie care se vede in evolutia noastra, principala cauza a baltirii.

#Victor Ponta intelectual sondaj IRES, #Victor Ponta top intelectuali, #top intelectuali IRES , #plagiat