Victor Ponta ramane fara titlul de doctor: Verdictul de plagiat e definitiv

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 15:27
23716 citiri
Victor Ponta ramane fara titlul de doctor: Verdictul de plagiat e definitiv

Fostul prim-ministru Victor Ponta ramane fara titlul de doctor, dupa ce Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare i-a respins contestatia la decizia de plagiat a tezei sale.

Fostul premier a pierdut contestatia, cu 37 de voturi la 10, iar raportul elaborat de CNATDCU in acest caz este unul definitiv, relateaza Digi 24.

Urmeaza sa se dea avizul comisiei juridice a CNATDCU, dupa care ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, va semna ordinul de ministru prin care fostului premier i se retrage titlul de doctor.

Marti, comisia de contestatii a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare respinsese contestatia lui Victor Ponta. Ulterior, raportul a fost trimis celor 47 de membri ai CNATDCU, pentru validare.

Astfel, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, s-a mentinut verdictul de plagiat.

"Se mentine raportul initial, care constata plagiatul in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si se recomanda retragerea titlului de doctor in drept", a mai spus aceasta, pentru News.ro.

Pe 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca teza de doctorat a fostului premier e plagiata. Apoi, Ponta a contestat decizia de plagiat, in ultima zi in care putea sa faca acest lucru.

Specialistii care au verificat, in ultimele doua luni, teza de doctorat a lui Victor Ponta au stabilit ca o treime din lucrare este plagiata. Comisia de lucru care a studiat lucrarea a anuntat ca aceasta "nu respecta standardele cercetarii stiintifice si propune retragerea titlului de doctor in drept", se arata in raportul acesteia.

Plagiatul lui Ponta, dat in vileag in urma cu 4 ani

Revista Nature a publicat in 18 iunie 2012 un articol in care se arata ca Victor Ponta ar fi copiat sectiuni mari ale tezei sale de doctorat din 2003 din publicatii anterioare, fara sa puna referinte exacte.

In data de 29 iunie 2012, CNATDCU a dat primul verdict de plagiat, iar in data de 17 iulie 2012 Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a decis in unanimitate ca Victor Ponta a plagiat "texte si idei".

Totusi, Consiliul National de Etica a sustinut a doua zi ca Ponta nu a plagiat si toti ministrii Educatiei de dupa 2012 au refuzat sa emita ordinul de retragere a titlului de doctor in drept pentru fostul premier, in functie pana in noiembrie 2015.

Universitatea din Bucuresti a trimis, pana in prezent, cinci solicitari de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta, cea mai recenta fiind facuta la inceputul lunii mai.

In luna iunie, componenta CNATDCU s-a schimbat, plagiatul fiind considerat un subiect principal de discutie, din cauza numarului mare de cazuri semnalate in randul demnitarilor.

F.N.

Citeste si:
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Fondurilor Europene, după anunțul PSD privind renegocierea PNRR: ”Nu există niciun fel de discuţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 27 ianuarie, că țara noastră este la zi în privința obiectivelor asumate în Planului Naţional de Redresare...
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...