ActiveWatch: Ponta nu intelege rolul presei in democratie

Luni, 30 Martie 2015, ora 19:18
2439 citiri
ActiveWatch: Ponta nu intelege rolul presei in democratie

ActiveWatch spune ca demersul legitim al lui Victor Ponta de a combate evaziunea fiscala nu trebuie sa afecteze dreptul publicului de a fi informat si activitatea jurnalistilor, precizand ca refuzul de a raspunde la intrebari este, chiar si involuntar, un atac la adresa libertatii presei.

"Premierul Victor Ponta a declarat azi ca nu mai raspunde intrebarilor acelor jurnalisti care lucreaza la companii ce au datorii la stat (...) Domnul Ponta dovedeste prin aceste afirmatii ca are o intelegere gresita privind rolul presei intr-o societate democratica", spune ActiveWatch, intr-un comunicat.

Ponta l-a luat pe "nu" in brate: Nimic despre cazul Sova sau modificari la Codul de Procedura Penala dorite de PSD

Potrivit ActiveWatch, misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public "este exercitata prin intermediul unor persoane care practica aceasta meserie si care se numesc jurnalisti".

"Rolul lor este esential intr-o societate democratica, prin faptul ca asigura dreptul la libera si corecta informare a cetateanului/ publicului si atrag atentia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalitatilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legamantul jurnalistului este fata de aceasta misiune si fata de public, nu fata de patronul sau. Dizolvarea jurnalistului in ciorba (adeseori stricata) a patronului este tot mai utilizata de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului si pentru a evita raspunsul la intrebari incomode", spune ActiveWatch.

Totodata, ActiveWatch precizeaza ca "demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscala nu trebuie sa afecteze dreptul publicului de a fi informat si activitatea jurnalistilor".

Aberatia zilei: Ponta reinventeaza cenzura

"Supararea legitima a domnului Ponta trebuie indreptata impotriva patronilor si administratorilor de presa, nu impotriva jurnalistilor", spune ActiveWatch.

Asociatia precizeaza ca, prin functia de inalt demnitar al statului roman, premierul trebuie sa respecte dreptul publicului de a fi informat in chestiuni de interes public, cele care privesc viata comunitatii.

Ponta, scos din pepeni de jurnalisti: Nu puteti sa stabiliti pentru mine ce e important

"Aceasta presupune, in primul rand, o relatie corecta cu presa, inclusiv cu acei jurnalisti care deranjeaza prin intrebarile pe care le adreseaza sau prin opiniile pe care le exprima. Din functia pe care o detine, domnul Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor si politicienilor din acesta tara, o tara in care jurnalistii continua sa fie jigniti, amenintati, hartuiti de diversi demnitari, oameni de afaceri, mai ales in provincie. Din pacate, prin aceasta declaratie, premierul nu face decat sa incurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnalistilor, iar declaratia sa constituie, chiar si involuntar, un atac la adresa libertatii presei. Victima acestui tip de cenzura sunt jurnalistii si cetatenii, nu patronii de presa", mai spune ActiveWatch.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Comentarii
CH 1291
rank 5
Cel mai bine este sa faceti lista cu ce intelege Ponta.