Adevaratul razboi al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 11:50
9343 citiri
Adevaratul razboi al lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Razboiul lui Victor Ponta nu e cu Dan Tapalaga si cu subsemnata, desi asa ar parea dupa tenacitatea cu care ne ataca.

Dl Ponta stie bine sau putea sa stie, daca era de buna credinta in demersul domniei sale de deconspirare a "acoperitilor", ca nu fac parte din aceasta categorie.

Dupa cum stiu bine si domnii Maior si dl Hellvig, nu am nicio relatie acoperita sau descoperita cu niciunul dintre serviciile de informatii romanesti sau straine. Este o calomnie mizerabila preluata, asa cum spuneam, din arsenalul Elenei Udrea si rostogolita pentru a acoperi cu un scandal niste adevaruri.

Interesant este ca dl Ponta nu a reactionat public la nicio alta stire despre domnia sa sau critica la adresa domniei sale publicata de Ziare.com - site pe care acum il descopera la ordinul "unitatii".

Mai mult, PSD a plagiat acum ceva vreme in sistem "copy-paste" intr-o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc un text al meu. Inteleg ca textul acela nu era la ordinul "unitatii".

Ceea ce l-a scos acum din minti a fost o stire difuzata de Ziare.com (al carui "comandant" spre stirea domniei sale nu sunt nici formal, nici informal) care reproducea o declaratie referitoare la procurori:

"I-am spus domnului Cazanciuc ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. 'Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii' si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general. (...) Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului".

Dl Ponta nu a contestat acuratetea citarii, nici nu putea pentru ca dovada video este zdrobitoare, ci insasi preluarea ei sub un anumit titlu. De ce oare?

Nu am decat o explicatie. Prin declaratia respectiva, dl Ponta isi deconspira relatia reala cu Justitia: ministrul Justitiei chemat sa bata din calcaie la preluarea ordinului de punere la punct a procurorilor, care ar fi incalcat grav procedura, cerand presedintelui Senatului sa puna la dispozitia DNA documentele din cazul Sova. Fara CSM, fara Inspectie Judiciara.

Mai sunt si alte luari de pozitie similare, de exemplu: "Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii".

Tot dl Ponta doreste scoaterea procurorilor din categoria magistratilor, ceea ce i-ar subordona total ministrului Justitiei, cel chemat sa bata din calcaie. Sa vedeti atunci ce ar respecta ei procedura lui Ponta.

Va aduc aminte ce scandal de presa a fost necesar pentru ca DNA sa-si primeasca banii solicitati in bugetul pe 2015. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca ANAF-ul din subordinea Guvernului are restante de cel putin 310 milioane de euro in materia confiscarilor pronuntate de instante tocmai in dosare de mare coruptie.

Toate acestea imi spun ca Victor Ponta continua razboiul cu Justitia. Nu-l mai duce fatis, ca pe vremea cand promitea dreptate pentru infractori si control politic asupra DNA.

S-a fript la prezidentiale si probabil nu mai are curajul sa-si asume costul extrem, intern si extern, al sinceritatii. Duce razboiul prin interpusi cum este Calin Popescu Tariceanu, care pare dispus la incalcarea Constitutiei pentru a-l salva pe Dan Sova, prin PSD care cloceste cel putin un proiect de amputare a Codului de Procedura Penala.

Dincolo de declaratiile oficiale de sustinere a Justitiei, dl Ponta pare a conduce o ofensiva sustinuta de subminare a anticoruptiei.

De ce? Nu este asa greu de intuit. Cumnatul este in arest preventiv, partidul e decimat de anchete, camaradul Sova are mari probleme si, daca ajunge in arest, cine stie ce ar putea povesti despre banii incasati de Victor Ponta de la Sova&Asociatii, exact in perioada in care aceeasi casa de avocatura derula contractele cu Turceni si Rovinari anchetate acum de DNA.

Simte ca i se apropie funia penala de par si incearca disperat sa o taie? Doar domnia sa spunea mai in gluma, mai in serios, ca va mai fi prim ministru in functie de "cum o fi voia DNA-ului".

Asadar, dl Ponta este furios cand cineva isi permite sa deconspire razboiul domniei sale cu Justitia, folosind propriile declaratii. Aceasta cred ca este prima mare miza a atacurilor furibunde impotriva Ziare.com si Hotnews: decredibilizarea celor care-l deconspira si apara Justitia.

Dar dl Ponta mai pare sa scoata la iveala un front care-l doare. Este dl Ponta in razboi si cu serviciile secrete? Asa pare, avand in vedere ca se declara explicit victima atacurilor de presa ordonate de "unitate". Presupun ca nu se refera la Armata.

Cert este ca prin acest tip de abordare dl Ponta afecteaza grav imaginea serviciilor despre care afirma aproape explicit ca sunt implicate in jocuri si atacuri politice.

Cand Traian Basescu facea asta in toamna, dupa episodul pozelor de la Paris, Victor Ponta se arata oripilat:

"Spre deosebire de doamna Udrea, care poate sa spuna ce vrea si poate sa mearga unde vrea, e o femeie libera inca, domnul Basescu inca este oficial presedinte in functie, chiar daca nelegitim. Un presedinte in functie, chiar si ilegitim, chiar si iresponsabil, nu poate vorbi ca doamna Udrea, sa zica in general. Trebuie sa spuna 'serviciul X a incalcat legea', ca urmarirea unei persoane care, sigur, nu a incalcat legea e ilegala. Nu spui in general. (...)

Trebuie sa spui care serviciu - SIE, SRI, 0962. Altfel, sa te duci la televizor si sa fii la fel de neserios ca doamna Udrea e extrem de grav pentru un presedinte, chiar si ilegitim, care inca are semnatura si stampila de presedinte".

Ce s-a schimbat de atunci? Eu vad doar o schimbre esentiala: plecarea lui George Maior de la SRI. Cum si dl Ponta foloseste argumentele dnei Udrea despre "acoperiti", imi permit sa folosesc si eu aceeasi sursa alternativa: "o sa caut citatul" spunea dna Udrea.

A pierdut Victor Ponta controlul? Si ce nu controlam trebuie sa distrugem macar la nivel de imagine, de la presa, la servicii?

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ponta ataca Ziarecom, #Ponta declaratii DNA , #premier