Ai grija ce-ti doresti, domnule Ponta! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:13
10362 citiri
Ai grija ce-ti doresti, domnule Ponta! (Opinii)
Foto: presidency.ro

Ai grija ce-ti doresti, caci s-ar putea sa se implineasca! E o vorba la care Victor Ponta ar putea sa se gandeasca adesea in urmatoarea perioada.

Domnia sa si-a dorit enorm sa fie premier. Atat de mult incat a trecut peste sfatul cu mult mai experimentatului Ion Iliescu de a nu intra pe acest drum "aventuros" si "nesabuit".

Cine l-a impins nu e greu de inteles. Dan Voiculescu si Crin Antonescu au fortat acest deznodamant printr-o campanie dezlantuita de racolari din tabara Puterii.

Si iata ca Victor Ponta si-a atins visul cu mana. Este desemnat premier. Ar trebui sa se trezeasca rapid pentru ca are in fata un drum extrem de complicat si sanse minime de a iesi cu bine pana la alegerile din toamna.

Prima problema tine de chiar votul de investitura. Diferenta cu care a trecut motiunea este foarte mica si ea s-a bazat strict pe cumparare si promisiune.

Potentiala majoritate a lui Victor Ponta nu e cu nimic mai buna decat cea a lui Emil Boc si a lui Mihai Razvan Ungureanu. Este tot o oaste de stransura pe care poti sa o pastrezi numai cu punga deschisa si cu functiile pe tava.

Ca sa-si asigure, asadar, macar aceeasi majoritate la investitura, Victor Ponta trebuie sa pluseze, iar apoi, daca primeste acest vot, trebuie sa se tina si de cuvant, pentru ca altfel poate fi daramat la fel de repede printr-o motiune de cenzura.

Dar sa zicem ca investitura va veni. Nimic nu pune mai serios la incercare o constructie politica decat imparteala. Si nu este vorba numai despre imparteala, sa-i zicem, primara, a functiilor ministeriale, in care ma astept la confruntari dure intre liberali si sociali democrati pe portofoliile cheie, incepand cu Internele. Ma refer si la imparteala ulterioara de functii si bani.

Clientela Opozitiei e hamesita, asa ca fiecare post din ministere, din agentii, din prefecturi si din deconcentrate va fi disputat ca o prada de pret intre trei partide si intre oamenii pe care acestea trebuie sa-i multumesca, inevitabil mai multi decat oferta.

Vor incepe inlocuirile si, inevitabil, acuzatiile de politizare ale celor dati afara. Un spectacol pe cat de inevitabil pe atat de zgomotos, pe care l-a dat fiecare putere dupa instalare, adica post electoral, dar care este total contraindicat inainte de alegeri.

Primarii Opozitiei sunt si ei flamanzi. In urma racolarilor sunt si mai multi. Toti isi vor cere partea inainte de locale. Credeti ca Victor Ponta va putea tine fondul de rezerva sigilat? Numai sa incerce asa ceva si se va trezi cu tot baronetul mare si mic pe cap la Bucuresti.

Victor Ponta are sanse mici de a evita sa faca exact ceea ce critica mai abitir la guvernarile PDL, iar actuala Opozitie nu va pierde nicio ocazie sa-l taxeze. Opozitie in care l-a trimis, victimizat, si pe Mihai Razvan Ungureanu, care a anuntat deja ca nu si-a spus ultimul cuvant. Nu stiu care va fi acesta, dar foarte multe dintre urmatoarele cuvinte ale lui MRU il vor tinti nemilos pe Victor Ponta, transformat din vanator in tinta.

Toate acestea in timp ce FMI asteapta indeplinirea unor conditii ferme si deja in intarziere in schimbul unor bani si, mai ales, al unui gir de care Romania nu se poate lipsi.

Mediul international deja se teme, potrivit unui comentariu AFP, ca reformele vor inceta, iar piata montara a reflectat socul. In acelasi timp, pensionarii isi asteapta banii din CASS pe care USL s-a jurat ca-i va inapoia, decizie care ar destabiliza bugetul Sanatatii.

Termenul de 12 iulie fixat de CEDO pentru clarificarea chestiunii retrocedarilor e tot acolo. Programul USL, extrem de generos, a creat o mare asteptare si el prevede, la un loc, majorarea salariilor si scaderea fiscalitatii, in general venituri mici si cheltuieli mari.

Inselarea acestor asteptari se va traduce in costuri electorale.

Nu vreau sa plec de la premisa ca Victor Ponta nu-si propune o buna guvernare. Dar ma tem ca nu are nici experienta si nici autoritatea in partid necesare pentru a o reusi. Sa tii toate fraiele bine in mana, sa pastrezi toate echilibrele si economice in an electoral, dar si din fruntea unei majoritati oportuniste si flamande este, ma tem, o palarie foarte mare pentu capul lui Victor Ponta.

Iar la Cotroceni domnia sa nu are un partener. Acolo este cel mai experimentat dintre vanatori care i-a intins zambind larg si senin, aproape fericit, un mare mar otravit, convins ca va musca din el si acum asteapta sa-l vada cum isi pierde suflul. Deja i-a ridicat foarte sus stafeta, accentuand solicitarea reintregirii salariilor bugetarilor si i-a taiat una dintre caile importante de eschiva, greaua mostenire, vorbind despre banii din rezerva care exista la ministrul Finantelor.

Victor Ponta ar face o mare greseala daca s-ar astepta ca presedintele sa-i arate macar un strop de indulgenta.

Mai degraba, as spuna ca USL a cazut cu zgomot in capcana pe care si-a intins-o singur cu aceasta motiune de cenzura, capcana in care a fost impins de interesele lui Dan Voiculescu si ambitiile lui Victor Ponta. Si aceasta cadere l-ar putea costa scump la viitoarele alegeri.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Victor Ponta premier desemnat, #Ponta membri guvern, #Ponta ministri, #Ponta promisiuni respectate , #premier