Alegerea lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 07:41
6744 citiri
Alegerea lui Victor Ponta (Opinii)

Intr-un manual electoral, lezarea unui segment atat de larg de alegatori precum soferii printr-o majorare a pretului carburantilor si, totodata, asezarea in mana adversarului politic a unei arme incarcate cu care sa te impuste unde te prinde, tocmai intr-un an cu alegeri de miza foarte mare, ar fi decizii marcate cu rosu la capitolul "asa nu".

Prin introducerea accizei suplimentare pentru carburanti, Victor Ponta a luat, aparent, o masura prin excelenta antielectorala in an cu alegeri prezidentiale. De aici, eu vad doua concluzii politice posibile: fie nu vrea sa candideze, fie presiunea celor care au cerut aceasta masura a depasit comandamentele de strategie electorala. Culmea este ca, desi poate parea paradoxal, amandoua sunt, cred, valabile, dar numai una dintre ele explica masura.

Cred ca Victor Ponta are toate motivele sa nu vrea sa candideze. Angajarea intr-o astfel de candidatura, am mai spus-o, il asaza pe un culoar care, indiferent de rezultat, il duce spre pierderea puterii in partid. Daca pierde, pateste ca Mircea Geoana, pentru ca PSD nu are intelegere pentru invinsi.

Daca invinge, pleaca la Cotroceni. Daca sta doar un mandat, inseamna ca a pierdut urmatorul scrutin, ceea ce l-ar plasa in postura de invins. Daca sta doua mandate, dupa 10 ani va fi suficient de erodat ca sa nu se mai puna problema unei reveniri de succes, iar in partid se vor fi schimbat intr-un deceniu toate echilibrele de putere. Nu ii va tine nimeni scaunul cald atata vreme si nimeni nu se va da la o parte de dragul lui.

Apoi, victoria nu este deloc sigura. Victor Ponta sta, intr-adevar, cel mai bine in sondaje. Dar in conditiile in care ai o masa atat de mare de nehotarati care, odata activata, poate schimba complet ierarhia, pozitia aceasta de lider e foarte fragila.

In plus, Victor Ponta are o singura carte de jucat. Aceea anti Basescu. In rest, nu are nicio tema, niciun proiect cu care sa defileze. Deocamdata merge, inclusiv cu ajutorul presedintelui, dar este totusi prea putin si riscant sa tii toate ouale in acelasi cos.

Dar Victor Ponta nu cred ca pana la urma va avea de ales. Pentru ca PSD nu are alt candidat viabil. Incearca, ce-i drept, sa arunce in discutie diverse nume, de la Calin Popescu Tariceanu, la Mircea Geoana sau Sorin Oprescu. Primul este insa din afara PSD si masinaria nu va trage pentru el, al doilea are stampila de invins si nu a fost iertat pentru esecul din 2009, iar Sorin Oprescu nu are sanse reale decat in Muntenia. Nu stiu daca ardelenii sau moldovenii digera stilul care l-a consacrat in Bucuresti, dupa cum am vazut in 2009.

Deci dl. Ponta ar putea fi, pana la urma, obligat sa candideze. Un candidat PSD mai mult decat oricare altul este dependent de masinaria de partid, avand in vedere ca mizeaza pe electoratul cel mai disciplinat in raport cu liderul local.

Liderii locali fac legea in teritoriu. De capacitatea lor de mobilizare depinde candidatul la prezidentiale. Este o dependenta cu atat mai mare cu cat dl. Ponta, potrivit sondajelor reale, se pare ca este sub scorul partidului. Iar acesti lideri locali au nevoie de bani, inclusiv pentru cele doua campanii de anul acesta.

Eu nu spun ca banii din acciza se vor duce direct la ei. Dar cred ca ei vor fi varsati in buget de unde vor fi acoperite goluri create prin redistribuirea altor bani catre autoritatile locale. Si asa Victor Ponta le-a oferit acestor lideri locali multe dezamagiri. Regionalizarea s-a facut tandari, multi politicieni au inca probleme cu justitia, macar bani sa le vina pentru ca altfel e posibil sa se supere rau.

De fapt, alegerea lui Victor Ponta a fost una electorala. Loveste cu acciza in electoratul pe care conteaza cel mai putin. Cine circula cel mai mult cu masina? Electoratul urban, cu venituri medii sau mari. De aici PSD recruteaza cei mai putini votanti. In schimb, colecteaza prin acciza bani care pot ajunge indirect la electoratul pe care mizeza cel mai mult, electoratul urban mai sarac care nu are masina sau circula foarte rar cu ea, electoratul rural, captiv, care asteapta totul de la liderul local.

Este alegerea unui politician care inca mai spera sa nu candideze, dar care pregateste deja terenul pentru ipoteza foarte probabila ca va fi nevoit sa o faca.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#acciza carburanti Ponta, #Ponta candidat prezidentiale , #premier