Alte 30 de sesizari privindu-i pe Ponta si Marga, transmise la Parchetul ICCJ

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 19:18
4310 citiri
Alte 30 de sesizari privindu-i pe Ponta si Marga, transmise la Parchetul ICCJ

Alte 30 de sesizari privindu-i pe premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Andrei Marga, au fost transmise Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit unor surse oficiale.

Anterior, cinci reclamatii privindu-i pe Victor Ponta si Andrei Marga au fost transmise prin e-mail Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care urmeaza sa le analizeze, inregistreze si sa le repartizeze procurorilor pentru verificari, au spus sursele oficiale.

Reclamatiile se refera la situatia generata de plecarea primului-ministru Victor Ponta la Bruxelles in locul presedintelui, desi printr-o decizie Curtea Constitutionala a transat aceasta chestiune. Niciuna dintre sesizari nu incadreaza faptele reclamate in prevederile vreunei infractiuni, iar una dintre ele ar fi fost scrisa de o persoana care si-a declinat identitatea, scriind doar ca are 70 de ani.

O alta sesizare ar fi formulata de o femeie care scrie ca locuieste in Hiroshima.

Trei dintre cele cinci sesizari il vizeaza pe Ponta, una pe Marga, iar alta se refera la ambii demnitari.

Ponta la Bruxelles

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului.

Totusi, Ponta a plecat joi la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European, el criticand decizia Curtii Constitutionale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Cotroceni, ca, pentru prima data in 8 ani de mandat a fost "impiedicat" sa isi exercite atributiile constitutionale. El a spus ca a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru ca ar fi fost "o situatie stanjenitoare" si pentru ca nu a vrut sa fie afectata "buna reputatie" pe care Romania si-a creat-o la Consiliul European in ultimii opt ani de cand a asigurat el reprezentarea.

"Aceasta reputatie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca astazi la Bruxelles am fi mers doi delegati. Ar fi fost o situatie stanjenitoare si eu cred ca intr-un moment in care nu numai UE asteapta foarte mult de la acest Consiliu, dar toata lumea este focusata pe acest Consiliu, o stanjenitoare disputa intre presedinte si premier nu ar fi facut numai inconjurul Uniunii Europene, dar si inconjurul lumii, pentru ca jurnalisti ca dumneavoastra sunt peste tot si ar fi incercat sa speculeze orice fisura, fie ea si o fisura cu aspect stanjenitor care ar fi putut viza delegatia romaneasca", a explicat presedintele.

Seful statului a spus ca ministrul Marga i-a transmis in scris ca "din dispozitia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegatia comunicata de Cotroceni, seful statului precizand ca dupa decizia CC a mai trimis de doua ori miercuri seara componenta si la MAE si la premier.

"Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat sa imi exercit mandatul. Am transmis pe data de 28 lista delegatiei, am primit raspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care ma informa ca din dispozitia prim-ministrului nu se transmite delegatia stabilita de presedinte. Ieri, dupa decizia CC, am transmis din nou delegatia la MAE, dar si in copie la premier.

In jurul orei 23.00 am mai transmis o data delegatia la MAE si la cabinetul premierului si pana dimineata delegatia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit sa o conduc, nu a fost transmisa la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului si ministrului de Externe, presedintele a fost practic impiedicat sa isi exercite mandatul pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei", a spus Basescu.

Seful diplomatiei a declarat, miercuri, ca MAE a respectat obligatiile sale institutionale in momentul in care a trimis saptamana trecuta la Bruxelles lista delegatiei Romaniei avandu-l pe premierul Victor Ponta conducator al acesteia.

El a aratat ca i-a recomandat presedintelui Traian Basescu sa accepte rolul mai pronuntat al premierului Victor Ponta in privinta politicii externe.

Intrebat daca va depune plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, presedintele Basescu a raspuns: "Niciodata! Nu este treaba mea si va rog sa nu-mi atribuiti niciun fel de intentie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimanui acest lucru, nu am facut astfel de afirmatii".

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...