Anul lui Victor Ponta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Mai 2013, ora 18:40
4580 citiri
Anul lui Victor Ponta

Daca ma uit la motiunea de cenzura care a dus la caderea Guvernului MRU si la realitatea dupa un an de guvernare Ponta, nu prea inteleg demersul de atunci. Pentru ca guvernarea actuala si-a insusit mare parte din initiativele si politicile demonizate atunci.

De la explorarea gazelor de sist, la Facultatea de medicina in limba maghiara de la UMF Targu Mures. Cat despre privatizarile ratate sau facute pe picior, ratarea vanzarii Cuprumin e o gluma pe langa prostia monumentala numita Oltchim.

De fapt, ce au schimbat guvernarile Ponta? Clientela, cu siguranta, la toate nivelurile. In rest, vorbim despre stagnari sau chiar involutii. Este adevarat ca Victor Ponta a dat inapoi procentele luate in urma cu trei ani din salariile bugetarilor prin masurile soc de austeritate, dar nu a restituit si puterea de cumparare pierduta.

Pentru ca inflatia si devalorizarea cursului de schimb, provocata in mare masura de erori politice uriase, au erodat-o mai mult decat a dat inapoi Guvernul Ponta. In plus, au fost erodate si din veniturile celor care nu primesc nimic in plus, adica ale celor din mediul privat. Alimentele si energia s-au scumpit cel mai mult.

Fiscalitatea n-a scazut, desi micsorarea TVA era unul dintre principalele obiective ale USL. Ba dimpotriva, a crescut la nivelul taxelor si impozitelor locale pe care primarii au fost nevoiti sa le majoreze mai degraba cu mana sucita la spate. Noua taxa auto este mai mare exact in zona celor mai tranzactionate masini. Sistemul sanitar este tot in criza, desi nici aici nu au fost eliminate masurile mult hulite, in frunte cu taxa de claw-back.

Veniturile la buget nu au crescut, dimpotriva, pe primul trimestru al acestui an sunt mai mici decat prognoza. Demonizatul acord cu FMI nu numai ca a continuat, dar Guvernul se pregateste sa mai incheie unul.

Absorbtia fondurilor europene ramane la un nivel modest, 13%, desi acest capitol era, pe buna dreptate de altfel, una dintre principalele acuzatii la adresa guvernelor Boc si MRU. Cresterea economica a Romaniei, departe de a decola, a fost mereu revizuita in jos.

Cel mai grav este ca investitiile au scazut galopant, atat cele straine cat si cele de la buget. Investitorii straini au ajuns la fel de rari ca elefantii albi, mai ales din cauza problemelor de credibilitate pe care USL le-a provocat in vara trecuta prin asaltul asupra statului de drept.

Victor Ponta se lauda cu venirea Daimler, o reusita cu adevarat notabila, dar a cui? Cine isi imagineaza ca o asemenea miscare la nivelul unei companii mari se ia de azi pe maine este naiv. Studiile incep cu mult timp inainte, cu mai mult de un an inainte de anuntarea deciziei, asa ca singurul merit al Guvernului Ponta este ca n-a reusit sa sperie Daimler. Investitiile la buget sunt complet blocate, inclusiv cele in infrastructrua, pentru ca banii au fost dirijati catre consum.

Din punctul de vedere al statutului european si al MCV, anul Ponta a fost unul de picaj abrupt. Daca in primavara anului trecut eram la un pas, dar exact la un pas, si inca unul mic, de ridicarea MCV si cu un picior in pragul Schengen, in numai cateva luni am inregistrat cel mai prost raport MCV din ultimii ani, similar celor din perioada preaderare.

Si Victor Ponta, de aceasta data cu sprijinul lui Traian Basescu, a mai inregistrat o mare "reusita" - eliminarea din joc a lui Daniel Morar, fostul procuror sef al DNA, una dintre putinele institutii constant apreciate de Bruxelles.

De fapt, singurul eveniment notabil al guvernarilor Ponta a fost suspendarea presedintelui Traian Basescu. Eveniment care a blocat practic Romania luni intregi, a indus tensiuni paroxistice, a alungat investitorii, a amenintat sa ne arunce de pe orbita europeana, a provocat pierderi uriase, recunoscute inclusiv de premier. Singurul eveniment notabil al guvernarii Ponta a fost unul extrem de pagubos pentru tara.

Ce sa zicem acum, la "aniversare"? La mai mare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta guvern bilant, #guvernare USL bilant , #premier