Avertisment dur pentru Ponta, de la Comisia Europeana - vezi raspunsul premierului

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:06
17805 citiri
Avertisment dur pentru Ponta, de la Comisia Europeana - vezi raspunsul premierului
Foto: Gov.ro

Prim-ministrul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles, din cauza situatiei de pe scena politica din Romania.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, l-a sunat pe Ponta in legatura cu situatia din Romania, informeaza Evenimentul Zilei. Premierul roman se va deplasa astfel la Bruxelles, joi, pe fondul ingrijorarilor lui Barroso, cu care va purta discutii despre actiunile care au provocat reactia oficialilor europeni.

Victor Ponta a declarat, vineri, pentru agentia Mediafax, ca a discutat, in cursul diminetii, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"In aceasta dimineata, am discutat la telefon cu presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, caruia i-am spus punctul nostru de vedere si joi voi avea o intalnire cu domnia sa la Bruxelles", a afirmat Victor Ponta, care a adaugat ca vrea sa asigure decidentii din Comisia Europeana si PE ca justitia si institutiile statului nu vor fi afectate de batalia politica interna.

Potrivit premierului, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, se va intalni, miercuri, la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de justitie, Viviane Reding.

Conform unui comunicat de presa remis de Comisia Europeana, institutia si-a manifestat ingrijorarea fata de evenimentele de pe scena politica din Romania, din ultimele zile.

Organul executiv al Uniunii Europene a pus acccent in principal pe actiunile care diminueaza puterile efective ale institutiilor independente, precum Curtea Constitutionala.

"Statul de drept, independenta sistemului judiciar sunt aspecte esentiale ale Uniunii Europene, politica guvernamentala si actiunile politice trebuie sa respecte aceste principii si valori", se transmite in comunicatul de presa.

Solicitare pentru Barroso: Infringement pentru Romania si suspendarea votului in Consiliu

Comisia Europeana monitorizeaza si va continua sa monitorizeze situatia politica din tara noastra, mentinand contactele cu autoritatile romane. Totodata, Executivul european va tine sub supraveghere in continuare sistemul de justitie din Romania, dar si eforturile de combatere a coruptiei, parte a Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Un raport al MCV referitor la evolutiile justitiei din Romania va fi publicat in luna iulie, insa evenimentele din ultima perioada din tara noastra ar putea diminua progresele facute de Romania in ultimii cinci ani, in domeniul justitiei, mai anunta Comisia Europeana. Romania are nevoie de un raport pozitiv pe tema MCV, pentru aderarea la spatiul Schengen.

Presedintele PPE, ingrijorat de tentativa USL de a prelua tara si a influenta justitia

Mai multi oficiali europeni de inalt nivel si-au manifestat ingrijorarea, in ultimele zile, in legatura cu situatia recenta din politica interna din Romania.

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei si suspendarea votului sau in Consiliul European in urma subminarii statului de drept si democratiei

"Va scriu cu mare ingrijorare in legatura cu situatia politica actuala din Romania. Ultimele evolutii indica faptul ca Romania se indreapta spre o 'democratie ghidata'. In ultimele saptamani, structurile politice au fost alterate cu o viteza rapida. Statul de drept a fost subminat, independenta sistemului judiciar a fost pusa sub semnul intrebarii iar structurile alese democratic au fost suspendate", afirma deputatul CDU Krichbaum, intr-o scrisoare adresata lui Barroso, pe 4 iulie.

Comisarul european Viviane Reding, "foarte ingrijorata" de ce se intampla in Romania

La randul sau, presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, sustine ca "USL a dat frau liber unui plan care, in mod deschis, submineaza practicile democratice si statul de drept si dispretuieste separarea puterilor in stat".

"Sunt extrem de ingrijorat ca urmare a ultimelor evolutii din Romania. Perioada scurta de activitate a actualului guvern socialist-liberal a evidentiat intentiile de acaparare a puterii de catre USL. Victor Ponta si partidele pe care le controleaza nu vor tine cont de nimic in tentativa lor de a prelua tara si de a influenta functionarea justitiei", a afirmat presedintele PPE.

Totodata, comisarul european pentru Justitie, Cetatenie si Drepturi Fundamentale, luxemburgheza Viviane Reding, a comentat evenimentele de la Bucuresti, de marti, din Parlamentul Romaniei. Reding a scris doua mesaje, referitoare la atacurile asupra Curtii Constitutionale, intai in limba engleza, apoi in limba romana, pe contul sau de Twitter.

"Sunt foarte ingrijorata de atacurile recente la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie", scrie Viviane Reding pe Twitter.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Ponta chemat Bruxelles, #Barroso sunat Ponta, #Ponta convocat Barroso Bruxelles, #Ponta vizita Bruxelles, #Uniunea Europeana ingrijorari politca Romania, #Ponta scandal politic Romania , #premier