Barroso, dupa intalnirea cu Ponta: Pentru noi libertatea presei este sfanta (Video)

Luni, 04 Februarie 2013, ora 14:04
3979 citiri
Barroso, dupa intalnirea cu Ponta: Pentru noi libertatea presei este sfanta (Video)
Foto: B1TV

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut luni o intrevedere cu premierul roman Victor Ponta, pe parcursul careia au fost abordate mai multe teme legate de bugetul UE, dar si de raportul MCV cu privire la Romania.

La finalul intalnirii, cei doi oficiali au sustinut scurte declaratii de presa. Presedintele Barroso s-a declarat foarte multumit de discutia deschisa purtata cu premierul roman, apreciind intalnirea ca foarte utila.

Oficialul european a apreciat ca guvernul roman trebuie sa continue pasii facuti pentru respectarea independentei justitiei, in timp ce premierul Victor Ponta a dat asigurari ca acest lucru se va intampla, subliniind rolul important pe care Jose Manuel Barroso si presedintele PE, Martin Schulz, l-au avut in a ajuta politicienii romani sa gaseasca cea mai buna solutie de a coopera, referindu-se la acordul semnat cu presedintele Traian Basescu.

Victor Ponta si-a reafirmat angajamentul luat in calitate de politician, dar si fost procuror, in respectarea independentei justitiei, spunand ca va face toate eforturile pentru ca sistemul sa functioneze mai bine ca pana acum si ca se va stradui sa indeplineasca toate angajamentele luate de guvernul sau in fata partenerilor din Comisia Europeana.

Barroso: Politicienii sa se dea la o parte cand sunt acuzatii de coruptie sau incompatibilitate

De asemenea, premierul roman a multumit presedintelui Barroso pentru pozitia sa si a Comisiei Europene in ceea ce priveste sustinerea aratata pentru intrarea Romaniei in Spatiul Schengen. Victor Ponta a declarat ca atat el cat si presedintele Traian Basescu si cei doi presedinti ai camerelor parlamentare au semnat o scrisoare adresata tuturor sefilor de state si guverne din UE, in care se solicita rediscutarea intrarii Romaniei in Schengen in luna martie.

Romania va trimite catre toti liderii UE o scrisoare privind aderarea la Schengen

Victor Popa i-a multumit lui Jose Manuel Barroso pentru rolul echilibrat jucat de acesta pe parcursul anului trecut si s-a angajat din nou ca Romania va respecta toate standardele europene.

Libertatea presei este sacrosanta

Raspunzand unei intrebari cu privire la mentiunile facute in raport cu privire la presa din Romania, Jose Manuel Barroso a subliniat in repetate randuri ca in Uniunea Europeana libertatea presei este sfanta, iar Comisia Europeana va apara intotdeauna o presa libera si pluralista.

De asemenea, acesta a punctat in mod repetat ca liberatea presei este sacrosanta si ca Bruxelles-ul nu are absolut nicio intentie sa propuna reglementarea presei, dimpotriva, reprezentantii CE ar fi primii care ar condamna orice fel de atac asupra presei.

In acelasi timp, Jose Manuel Barroso a subliniat faptul ca au fost primite o serie de plangeri, de la Curtea Constitutionala, CSM, alte persoane si ONG-uri cu privire la existenta unor campanii mediatice orchestrate impotriva unor magistrati, judecatori sau procurori.

Presedintele CE a declarat ca acest lucru reprezinta o problema, din punct de vedere al respectarii independentei justitiei, si a explicat ca nu s-a recomandat nicio solutie concreta, insa s-a decis ca in raportul elaborat in cadrul MCV aceasta problema trebuie mentionata, cerandu-se luarea de masuri de catre autoritatile romane pentru ca situatia sa fie corectata.

Jose Manuel Barroso a afirmat ca are angajamentul angajamentul autoritatilor romane in vederea sustinerii independentei presei, dar si a corecta preblemei susmentionate. El a precizat ca ar fi artificial sa se vorbeasca despre o indepedenta reala a justitiei in Romania, cata vreme plangerile adresate CE care atrag atentia asupra acestor probleme nu sunt solutionate.

La randul sau, premierul Victor Ponta si-a exprimat convingerea ca pana la urmatorul raport MCV, in decembrie, aceste probleme vor fi solutionate si a sustinut ca in acest scop se va colabora strans cu CE.

Premierul Victor Ponta se afla luni la Bruxelles pentru intalniri cu o serie de oficiali europeni, inclusiv cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ponta Barroso intalnire 2013, #Ponta Barroso presa MCV , #premier
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Sfanta, dar nu cumva sa vorbiti de prietenii mei basisti ceva de