Barroso ii cere lui Ponta sa trimita listele electorale la CCR. Ce raspunde Guvernul (Video)

Vineri, 10 August 2012, ora 20:38
13307 citiri
Barroso ii cere lui Ponta sa trimita listele electorale la CCR. Ce raspunde Guvernul (Video)

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Victor Ponta, vineri, in care i-a cerut acestuia sa faca tot posibilul pentru a respecta independenta judecatorilor CCR in fata "acuzatiilor de presiune si de intimidare".

"Tin sa exprim preocuparea Comisiei Europene fata de acuzatiile de presiune si de intimidare la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale, care au fost aduse in atentia noastra", a afirmat Barroso, intr-o scrisoare adresata sefului Executivului de la Bucuresti, potrivit agentiei AFP, preluata de L'Express.

"Sper ca dumneavoastra si Guvernul dumneavoastra sa luati, in interesul Romaniei si al cetatenilor sai, deciziile necesare pentru a pune in aplicare angajamentele pe care vi le-ati luat", a adaugat presedintele Comisiei Europene.

In scrisoarea adresata lui Victor Ponta, Barroso s-a declarat totodata "profund preocupat" de scandalul din jurul listelor electorale pentru referendum.

"Acum este crucial ca Guvernul roman sa raspunda fara intarziere cerintelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste transmisia listelor electorale, astfel incat Curtea sa poata lua o decizie definitiva referitoare la referendum, cel mai curand posibil", a precizat presedintele Comisiei Europene.

"In acest context, este de o importanta primordiala sa lasam Curtii Constitutionale insasi misiunea de a-si clarifica pozitia, daca ea estimeaza ca este necesar, iar toate celelalte partide trebuie sa se abtina de la a face propria lor interpretare", a adaugat seful Executivului european.

La inceputul saptamanii, Comisia de la Venetia, organ consultativ al Consiliului Europei, si Comisia Europeana au facut deja un apel catre autoritatile din Romania si ansamblul partidelor politice sa se abtina de la presiune asupra Curtii Constitutionale.

Mai multi politicieni romani, printre care si presedintele interimar Crin Antonescu, unul dintre liderii coalitiei de centru-stanga, aflata la putere, Uniunea Social Liberala, au incercat recent sa influenteze pozitia Curtii Constitutionale a Romaniei, care urmeaza sa se pronunte, pe 31 august, asupra validitatii referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, mai transmite AFP.

Ce raspunde Guvernul: Barroso nu e informat corect

Guvernul i-a raspuns vineri seara presedintelui Comisiei Europene si isi reafirma angajamentul de a da curs intocmai si la timp tuturor cererilor Curtii Constitutionale si partenerilor europeni.

Insa, in scrisoarea Guvernului, se remarca faptul ca CE nu are informatii complete privind transmiterea listelor electorale, aflate la BEC, transmite Mediafax.

Executivul Ponta crede ca presedintele CE, Jose Manuel Barroso, nu a fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala.

"In ceea ce priveste masurile privind transmiterea listelor electorale catre Curtea Constitutionala, este evident ca informatiile de care dispune Comisia Europeana pe acest subiect sunt incomplete.

Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt in responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face in termenul stabilit de Curtea Constitutionala. Subliniem ca exista un termen fixat prin decizie a Curtii (31 august a.c.) pentru a primi listele si nu exista niciun indiciu care sa infirme dorinta de incadrare in acest termen.

Este foarte posibil ca presedintele Barroso sa nu fi fost informat de existenta unui termen de raspuns fixat chiar de Curtea Constitutionala", transmite Guvernul.

Citeste si:
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
Sursa: Ziare.com