Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Barroso il atentioneaza din nou pe Ponta (Video)

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 16:47
4920 citiri
Barroso il atentioneaza din nou pe Ponta (Video)
Foto: Gov.ro

Presedintele Comisiei Europene i-a transmis premierului Victor Ponta ca planul Guvernului de imbunatatire a absorbtiei fondurilor UE prezinta doar solutii pe termen scurt si nu rezolva deficientele structurale pe termen lung.

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactata de catre comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, si transmisa saptamana trecuta premierului Victor Ponta, in numele presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat surse oficiale.

Scrisoarea reprezinta un raspuns la planul Guvernului roman de a imbunatati absorbtia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a inmanat oficialului CE in vizita efectuata in urma cu o luna la Bruxelles, si a constituit baza discutiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucuresti pe aceasta tema.

In scrisoare, in care Hahn precizeaza de la inceput ca Barroso l-a rugat sa raspunda in numele sau legat de acest plan, se arata ca Guvernul propune trei masuri care ramane sa fie discutate in interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene pe termen lung.

"Scrisoarea transmisa premierului arata ca 'desi implementarea acestor idei poate ajuta la cresterea gradului de absorbtie pe termen scurt, ele raman totusi niste masuri punctuale care nu rezolva deficientele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea imbunatati absorbtia pe termen lung'", au citat sursele din document.

Comisia Europeana aminteste ca au fost adoptate deja masuri exceptionale, precum cresterea gradului de cofinantare la anumite programe, dar ca si acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbtie in lipsa rezolvarii deficientelor structurale.

De ce sunt sistate platile UE catre Romania

In acelasi timp, Comisia Europeana aminteste ca platile UE catre Romania sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe, inclusiv din cauza fraudelor, si conditioneaza reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

"Dupa cum stiti, in acest moment niciun fel de plati nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizitiile publice si fraude impiedica reluarea acestora. Este nevoie de masuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Platile vor putea fi reluate doar dupa ce au fost intrunite conditiile necesare", se mai precizeaza in scrisoarea transmisa premierului.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta s-a intalnit la Bruxelles cu presedintele CE, dupa ce oficialul european a avut la acel moment o intrevedere si cu presedintele Traian Basescu.

Dupa discutia cu premierul Ponta, Barroso a transmis o declaratie in care a aratat, printre altele, ca i-a cerut prim-ministrului sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.

Barroso a avertizat atunci ca Romania risca sa piarda din banii pusi la dispozitie de catre Uniunea Europeana.

Comisia Europeana a intrerupt, de la 1 iulie, din cauza neregularitatilor descoperite in sistem, platile catre Romania pentru patru programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august, dupa ce platile pe acest program mai fusesera intrerupte si in prima parte a anului si reluate temporar in vara.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Barroso scrisoare Victor Ponta, #Barroso atentionare Ponta, #Barroso fonduri europene Romania, #plati UE Romania , #premier