Basescu decredibilizat, principalul atuu al Guvernului Ponta - analiza GeoPol

Duminica, 06 Mai 2012, ora 17:51
4986 citiri
Basescu decredibilizat, principalul atuu al Guvernului Ponta - analiza GeoPol
Foto: Facebook

Caderea guvernului MRU, precum si desemnarea facila a lui Victor Ponta drept prim-ministru (din postura de solutie declarat total nedezirabila de catre presedintele Traian Basescu!), au fost doua evenimente neprognozabile, care indica simultan atat precaritatea constructiilor politice, dar si caracterul abscons al jocurilor actuale de putere din Romania.

Analizele primaverii 2012 indicau faptul ca "solutia Ungureanu" serveste intereselor fortelor principale angrenate in jocul politic al anului electoral. PDL opera cu ideea folosirii lui MRU ca paratrasnet conjunctural, pana la o clarificare a unor eventuale proiecte de repozitionare politica si imagistica, se arata intr-o analiza a grupului GeoPol remisa, duminica, Ziare.com.

"USL isi conserva atuurile de forta principala a opozitiei, consolidandu-si implicit si axa sa constitutiva, de alianta construita pe dimensiunea opozitie-putere. Degringolada din PDL, potentata de frustrarile baronilor partidului carora li se inchideau treptat culoarele administratiei, a generat valul migrator ce a semnalizat in mod clar USL-ului posibilitatea accederii timpurii la guvernare", potrivit documentului citat.

Avand presiunea accesului la resursele guvernarii (determinante in an electoral), precum si interesul calmarii agitatiei baronilor USL "sleiti" de perioada de opozitie, conducerea USL a ales formarea unui executiv propriu.

Atuurile Guvernului Ponta

Potrivit analizei GeoPol, atuurile Guvernului Ponta sunt tineretea liderului PSD, asociata cu ideea de reforma/corectitudine/progres, asezarea noului guvern pe fundamentul unei preferinte majoritare a corpului electoral pentru USL, dar si a celor doua victorii spectaculoase: votarea motiunii de cenzura initiate de USL, respectiv impunerea solutiei Ponta presedintelui Basescu; acestea vor contribui la o crestere conjuncturala a scorului USL in sondaje.

Un alt atuu al Executivului condus de Victor Ponta este "detasarea" la guvern a prim-vice-guvernatorului BNR, Florin Georgescu, fapt ce produce cuplarea efectiva a guvernului la strategiile BNR. Aceasta miscare politica are efectul de a credita guvernul nu doar cu know-how, dar si cu o parte din propria legitimitate a BNR.

Asadar, axa Florin Georgescu - Ioan Rus va ranforsa in mentalul colectiv rolul

pozitiv al guvernului Ponta atat in jocul economic, cat si in cel electoral

(Rus la Interne, ca si garant al corectitudinii, acceptat ca atare inclusiv de

catre tabara adversa, Basescu-Blaga).

Si trendul public permisiv la adresa guvernarii Ponta, pe fondul "demonizarii" binomului politic Basescu-PDL, reprezinta tot o bila alba in favorea premierului desemnat Victor Ponta.

Alte puncte tari ale viitorului Executiv sunt date de suportul parlamentar consistent al Guvernului, obtinut inclusiv prin cooptarea UNPR pentru sustinere pe baza unui protocol, si de momentul potentialei investiri, inceput de vara si de campanie electorala, ce va furniza favorabilitatea caracteristica genului de perioade mentionate.

In plan politic, dupa pierderea pozitiei de premier de catre MRU, nemaiexistand perspectiva unor centre de coagulare rapida a unei opozitii consistente si credibile, guvernul Ponta are o marja de libertate semnificativa, pe termen scurt. Degringolada PDL pe dreapta scenei politice, respectiv inconsistenta organizationala a PPDD pe stanga, reprezinta oportunitati pentru "labartarea" USL in ambele sensuri ale esichierului politic.

In plus, un Traian Basescu decredibilizat si greu frecventabil (cel putin pe termen

scurt, acesta aflandu-se in pozitie de "pat", in termeni sahistici), avantajeaza pozitiile pro-active ale guvernarii Ponta.

Slabiciunile Guvernului Ponta

La capitolul slabiciuni si amenintari, cei ce la GeoPol considera ca criza economica europeana (prognozata ca intensificata de la mijlocul acestui an), respectiv starea reala precara a mediului economic romanesc si a resurselor statului, pot mina rapid eforturile guvernului de a genera imbunatatiri, situatia predictibila in atari conditii fiind una de derapaj.

Pe fondul unor asteptari mari de la guvernul Ponta (potentate de mesajele din campanie ale adversarilor), precum si a inexistentei unor resurse financiare pentru gesturi electorale cu efect, germenii dezamagirii colective se pot instala timpuriu, chiar inaintea alegerilor parlamentare ("angajarea de proba", pe sase luni, a lui Victor Ponta, are sanse in acest caz sa ii compromita cariera, dar si alonja politica a PSD), se mai arata in analiza citata.

Nominalizarile cu probleme, Victor Alistar (incompatibilitate), Mircea Diaconu (urmarit penal), respectiv nominalizarile neglijente, Andrei Marga (gresit distribuit, intr-un rol nespecific) sau Corina Dumitrescu (evidente probleme de competenta si credibilitate), genereaza subrezirea din start a fundamentului de cinste si precizie pe care Victor Ponta dorea sa isi aseze guvernarea, cu efecte certe de erodare accelerata.

O amenintare la adresa Guvernului o reprezenta frustrarile PNL, "aterizat" in postura de vioara a doua a guvernarii, respectiv interesele economice nelegitime ale PC-Voiculescu ce nu vor fi satisfacute, deconstruiesc in mod accelerat coeziunea interna a USL, facand plauzibila scindarea aliantei inaintea alegerilor parlamentare.

Nu in ultimul rand, "turbioanele" din interiorul PSD, aparute ca urmare a nominalizarilor de ministri, respectiv in contextul nemultumirii evidente a unui Ion Iliescu cu un rol cvasi-nul in contextul actual si al cuplarii unor baroni PSD la

nemultumirea presedintelui de onoare, vor ingreuna treptat (chiar pana la blocare!) demersurile guvernului Ponta de a administra impotriva vointei cercurilor de interese si presiune, element definitoriu pentru realizarea ambitiilor electorale din toamna.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu decredibilizat atuu Victor Ponta, #Guvern Ponta atuuri slabiciuni, #Guvern Ponta analiza GeoPol , #premier