Bumerangul justitiei il va lovi pe Ponta (Opinii)

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 12:13
9320 citiri
Bumerangul justitiei il va lovi pe Ponta (Opinii)

Probabil ca, in sinea sa, Victor Ponta zambeste multumit. E primul premier care a obtinut doua mandate, are o majoritate mare, se descurca bine din punct de vedere mediatic, evita abil toate incurcaturile, e din ce in ce mai sigur pe el. Un fel de "Don Teflon" al politicii romanesti - niciun scandal nu se lipeste de el. Deocamdata.

Dar e posibil sa-si fabrice unul. Sustinerea aratata taberei Voiculescu in incercarea acesteia de pune la pamant justitia e bumerangul ce l-ar putea lovi din plin pe Victor Ponta. Faptul ca Ponta sustine fatis "revolutia" Monei Pivniceru impotriva magistratilor alesi corect in functii in CSM nu e de bun augur pentru el. Repet, este elementul care il poate lovi. Nu acum, nu imediat, insa amenintarea creste.

Prin 2002 nimeni nu mai credea ca PSD-ul lui Adrian Nastase va pierde alegerile in fata unei opozitii care abia strangea 20 de procente pe atunci. Prin 2010, inainte de taieri, recunosc si ma caiesc, ma grabeam sa vad un PDL care parea atat de solid incat cu greu ar fi pierdut alegerile din 2012. Fara taieri, poate asa ar fi fost, dar lectia e ca mereu ceva te poate pune la pamant.

Revenind la Adrian Nastase, faptul ca a lasat sa creasca discutia despre coruptie pana la niveluri imposibil de controlat i-a adus, in cele din urma, caderea.

Caramida cu caramida, s-au adunat. Si cand se aduna si cu nemultumirea populatiei - mult mai mare acum, in criza, si care va creste, efectul poate fi exploziv in politica. Acelasi lucru se poate intampla si cu Victor Ponta.

Aflat inca pe valul castigarii alegerilor, Ponta nu-si da seama sau nu vrea sa reziste presiunii interne de lupta cu CSM, ANI, DNA si asa mai departe. Eu sper totusi ca mimeaza lupta cu acestea, pentru a le arata uselistilor penali ca e de partea lor si nu va admite slabirea lor. Asta ar insemna, asa cum spunea un alt jurnalist, ca, paradoxal, Ponta s-ar putea sa fie speranta noastra ca excesele penalilor din USL sunt temperate.

Prima batalie declansata de USL, cea cu CSM, arata insa contrariul. Ponta pare sa o incurajeze, cel putin pana la nivelul asta, cand nu a dat in clocot si nu risca sa-i arda degetele. Intelept pentru Ponta ar fi, din contra, sa o medieze, sa o calmeze, dar nu doar din vorbe, ci cu adevarat.

Paradoxal, daca revolta Monei Pivniceru reuseste si CSM-ul, in actuala sa forma, este distrus, multi din USL vor avea de castigat politic, insa Victor Ponta va pierde.

Pentru ca asa se intampla, cum am vazut si in vara, toate prostiile se sparg in capul premierului, cum de altfel era si normal.

Mai sunt multe alte povesti, dincolo de CSM, chiar si mult dezbatutul si pe drept hulitul statut al parlamentarilor. Toate se aduna.

Pentru Victor Ponta urmeaza inca un hop important, in scurt timp. Raportul intermediar pe justitie. Care va fi foarte, foarte dur pentru Romania. Sigur, nu va spune "ati facut multe mizerii", dar asta se va intelege, pentru cine stie sa citeasca asemenea lucruri.

Asta se traduce in inca o ratare a accederii in Schengen, intr-o imagine foarte proasta pentru Romania si, ce ne doare pe toti, indepartarea investitorilor care nu doresc sa bage bani intr-o tara in care nu functioneaza bine statul de drept.

Sigur ca Ponta va avea o varianta originala de a prezenta raportul. Sigur ca va da vina pe Monica Macovei si pe alti oameni care au, nu-i asa, "mintit" la Bruxelles. Sigur ca il va minimaliza. Dar nu-l va putea ocoli, iar cand noua poveste despre coruptie se va lega de multe alte probleme ale guvernarii, va trage multe de pe urma ei.

Asa ca Ponta trebuie sa aiba mare, mare grija. In vremurile astea, nu te joci cu bumerangul. Pentru ca s-ar putea sa te loveasca direct in piept.

Ce frumos e la inceput, cand ti se pare ca nimic nu te va atinge!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta justitie CSM, #Ponta MCV efecte , #premier