Cat de cutremurator de habarnist este Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 15:06
14480 citiri
Cat de cutremurator de habarnist este Ponta (Opinii)

Cel mai mare pericol al talk-show-urilor aranjate, al emisiunilor cu intrebari servite si moderatori care te privesc cu ochi umezi este unul pervers: il lasa pe politician cu falsa impresie ca la ele se reduce presa reala.

Iar atunci cand el se intalneste la un moment dat cu o mostra de jurnalism autentic, isi expune goliciunea in toata splendoarea ei.

Victor Ponta a patit asta la TVR in fata lui Mosie Guran intr-o discutie despre Rosia Montana. Venit ca la el in sufragerie, premierul s-a trezit sub un tir de intrebari punctuale si foarte bine tintite, care l-au facut urgent KO.

I s-a intamplat din nou vineri, la guvern, cand prins la inghesuiala a aratat nu numai ca habar nu are despre ce vorbeste, dar si-a si autodeconspirat inca o minciuna gogonata.

Enervat de decizia CCR in cazul memorandumului cu Rompetrol, Victor Ponta a acuzat Curtea de inconsecventa pentru ca ar fi respins recent o sesizare in privinta aceluiasi act normativ.

Ceva, ceva stie premierul, dar nu stie ce trebuie. Intr-adevar, CCR a respins recent o alta sesizare in chestiunea Rompetrol, dar avand cu totul alt obiect decat sesizarea admisa. Aspectele reclamate atunci erau constitutionale, cele reclamate a doua oara nu mai erau. Pacientul nu suferea de hepatita, dar are cancer. Asta nu inseamna ca medicul care a infirmat primul diagnostic, dar l-a confirmat pe al doilea este nebun.

Cat despre acuzatia ca din cauza deciziei CCR, Rompetrol va intra in insolventa si ce se mai teme Victor Ponta pentru cele care se vor pierde, ea este o ineptie. In primul rand, daca murea de grija locurilor de munca, premierul ar fi facut ceva ca sa stimuleze infiintarea lor. Dar politica sa inteligenta a dus la pierderea a vreo 76 de mii numai anul acesta.

Pe de alta parte, nu este treaba CCR nici sa se uite la solvabilitatea firmelor si sa pazeasca locurile de munca. Treaba CCR este sa evalueze constitutionalitatea unor legi si sa sanctioneze abaterile. Adica exact ceea ce a facut.

Dar cel mai frumos a fost cand Victor Pinocchio a scapat porumbelul in privinta cresterii accizei la carburanti. Dialogul dintre el si reporter este mai mult decat amuzant:

"Reporter: Luati in considerare ideea de a renunta la acciza aceea de 7 eurocenti pentru carburant?

Victor Ponta: Pai nu e in Legea bugetului. Eu incercam sa va spun...

Reporter: Da, stiu asta ca nu e in Legea bugetului...

Victor Ponta: Pai si cum se poate renunta la ceva ce nu e in legea respectiva?

Reporter: Dati ordonanta de urgenta si o scoateti din modificarea adusa la Codul Fiscal. Asa cum a fost modificat, poate fi remodificat.

Victor Ponta: Si din ce platim hotararile judecatoresti? Doua miliarde. Ca sa nu mai vorbesc...

Reporter: Pai nu era pentru autostrazi si infrastructura?

Victor Ponta: Pai nu, nu, dar ii luam de la infrastructura si ii punem la hotarari, atunci."

Luat repede, Victor Ponta a admis ca acciza care pasamite ar fi trebuit sa alimenteze fondurile pentru infrastructura vor intra in drepturi salariale restante. Nu ca ele nu trebuie platite, mai ales ca sunt stabilite prin horarari judecatoresti. Dar nu sub acoperirea unei taxe care fi trebuit sa aiba alta destinatie.

Dar nici macar nu cred ca banii se vor duce in acele obligatii restante. Acela a fost argumentul populist scapat ca sa il contracareze pe Traian Basescu, care amenintase ca fara revenirea asupra deciziei de a creste acciza, nu va promulga bugetul.

Mai degraba cred ca banii aceia nici macar nu au destinatie precisa, ci vor fi directionati acolo unde populsimul si presiunile de campanie o cer mai tare, acolo unde baronii si interesul electoral vor solicita. Acciza la benzina este un impozit pur de campanie, iar Victor Ponta, prins la inghesuiala, a recunoscut acest lucru. Ultimul lucru pe care cred ca ar fi vrut sa-l recunoasca.

Aceasta marturisire scapata ne arata de fapt cum este construit bugetul pe anul viitor, pentru ce e nevoie de bani in plus, dar si cat de cutremurator de habarnist este premierul Victor Ponta.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...