Ce a discutat Ponta la Bruxelles cu secretarul general NATO

Joi, 10 Mai 2012, ora 17:43
4340 citiri
Ce a discutat Ponta la Bruxelles cu secretarul general NATO
Foto: TVR Info

Premierul Victor Ponta se afla joi la Bruxelles pentru o serie de intalniri oficiale. La finalul discutiilor cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, cei doi au tinut o scurta conferinta de presa in care au prezentat subiectele abordate, printre care prezenta NATO in Afganistan si summit-ul de la Chicago.

Secretarul general NATO a precizat ca unul dintre scopurile urmarite de alianta este acordarea unui sprijin deplin pana in 2014, pe perioada "tranzitiei in Afganistan pana la independenta totala", astfel incat statul afgan sa ramana "stabil si sigur".

Acesta a mai facut referire si la dotarile militare ale tarilor participante la alianta in vederea mentinerii angajamentului de a pastra NATO capabila sa faca fata "provocarilor viitoare".

Scutul antiracheta a fost de asemenea un subiect al discutiilor, Rasmussen salutand "pozitia Romaniei in privinta apararii inteligente", probata de gazduirea pe teritoriul ei a unor elemente ale acestui scut.

"Va multumesc pentru rolul pe care il joaca Romania in constituirea unor relatii puternice in special in Balcanii occidentali si contez pe sprijinul oferit de dumneavoastra", i-a mai transmis secretarul general NATO noului premier roman.

Ponta: Noul guvern este pe deplin angajat sa mentina angajamentele luate de Romania

La randul sau, Victor Ponta i-a multumit interlocutorului sau pentru faptul ca a acceptat intalnirea la foarte scurt timp dupa instalarea noului Cabinet de la Bucuresti.

"Am venit aici cu noul ministru al Apararii pentru a va transmite un mesaj puternic si clar ca, desi venim dintr-o alta coalitie politica, noul guvern este pe deplin angajat si mentine angajamentele luate", a subliniat Ponta.

Premierul roman a mai precizat ca este foarte important ca Romania si NATO sa fie "impreuna" in ceea ce priveste chestiunea afgana si sa colaboreze in continuare in privinta scutului antiracheta.

"Suntem foarte mandri sa fim membri NATO, suntem pe deplin fideli, puteti conta pe Romania ca pe un aliat serios si complet predictibil", a declarat premierul Ponta.

Intrebat de jurnalisti care va fi pozitia Romaniei in privinta reconfigurarii trupelor din Afganistan, in conditiile in care unele state au anuntat deja acest lucru, chiar intentia de a-si reduce trupele, Victor Ponta a raspuns: "Asa cum stiti desigur, acest fel de decizii sunt luate in concordanta cu prevederile CSAT, insa va pot asigura ca noul guvern impartaseste viziunea presedintelui si guvernelor anterioare conform carora Romania trebuie sa isi indeplineasca complet angajamentele. Deciziile vor fi luate in deplina concordanta cu partenerii".

Rasmussen: Nu consideram Rusia un dusman

Secretarul general NATO a fost intrebat si despre relatiile NATO-Rusia, inclusiv despre prezenta unui inalt oficial rus la summit-ul NATO de la Chicago din aceasta luna, dar si despre declaratiile de saptamana trecuta facute la Moscova conform carora scutul antiracheta ar putea deveni o tinta a sistemului de aparare rusesc.

"Ma astept ca Rusia sa participe la intalnirea de la Chicago, nu am primit un raspuns cu privire la cine va reprezenta Rusia", a raspuns Rasmussen la prima intrebare.

In ceea ce priveste scutul, acesta a subliniat inca o data ca el nu este indreptat impotriva Rusiei. "Asadar nu se justifica masurile ofensive impotriva NATO sau tarilor membre", a punctat el.

Anders Fogh Rasmussen a mai precizat ca NATO trebuie sa protejeze in mod eficient populatia din statele participante la alianta impotriva amenintarilor externe, dar a tinut sa sublinieze foarte clar ca Rusia trebuie sa inteleaga ca scutul nu este creat din punct de vedere tehnic pentru a o ataca.

"Tehnic nu e posibil, iar din punct de vedere politic nu avem nicio intentie de a ataca Rusia. Nu consideram Rusia un dusman", a subliniat inca o data secretarul general al NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#premier Ponta vizita NATO, #Ponta Rasmussen discutii Bruxelles, #Ponta trupe Afganistan , #premier