Ce faceti cu banii nostri? (Opinii)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 23:59
6072 citiri
Ce faceti cu banii nostri? (Opinii)

Victor Ponta pregateste cresterea fiscalitatii.

Zilele trecute a iesit informatia despre o impozitare cu mult mai aspra a celor care detin mai multe proprietati, dupa model suedez dupa cum explica secretarul de stat Liviu Voinea. Va fi pus impozit si pe piscine.

Luni, Victor Ponta a avut o formulare ambigua in privitna cotei unice, de unde se putea intelege ca ea ar urma sa creasca sau nu. Ulterior, a precizat ca nu se pune problema modificarii cotei unice, dar e clar ca Guvernul are nevoie de bani in plus daca vrea sa-si tina promisiunile, de la reintregirea salariilor bugetarilor, pana la sporirea ajutoarelor sociale.

Nu sporirea fiscalitatii, in sine, ar fi cea mai mare problema. Este ceea ce face in general stanga odata ajunsa la putere. De ce se sunt luati bani tot mai multi prin impozite si cati dintre ei se intorc la contribuabil prin investitii si servicii publice? Acestea sunt intrebarile cele mai suparatoare, valabile chiar si in actualele conditii de fiscalitate nemajorata.

Romanul platitor de taxe si impozite nu simte unde sunt banii lui. In Suedia, luata din nou ca exemplu, tara intr-adevar cu o fiscalitate foarte ridicata, contribuabilul stie de ce plateste.

Serviciile de asistenta sociala sunt printre cele mai acoperitoare din lume. De exemplu, o femeie care are copii este mai avantajata financiar sa ramana acasa decat sa mearga la serviciu. Asa inteleg suedezii sa sustina natalitatea. Despre scoli, drumuri sau spitale nici macar nu mai avem ce discuta.

In tari ca Suedia, impozitarea mai mare este acceptata ca modalitate de punere in practica a unor politici sociale clare, eficiente, pe care societatea suedeza doreste sa le aiba si de aceea accepta sa le finanteze.

Dar contribuabilul suedez vede exact unde s-au dus banii lui. Asta se intimpla si in tari care nu cheltuiesc atat de mult servicii sociale, ci dirijeaza sume in investitii pe care insa contribuabilul le vede, le simte, ii imbunatatesc viata de fiecare zi: scoli bune, spitale bune, drumuri bune.

Daca as sti ca banii luati de stat se vor intoarce la mine in acest fel, nici macar nu m-as opune cresterii impozitarii. Pana la urma, nimic nu se construieste fara bani, nu exista progres fara investitie.

Dar, in Romania, banii parca se duc intr-o gaura neagra. Parca dispar, se topesc. Pentru ca nu primeste nimic in schimbul lor, pentru ca nu stie, vorba unui celebru slogan, unde sunt banii lui, sentimentul contribuabilului roman este ca, de fapt, este furat, nu impozitat.

De fapt, banii din bugetul Romaniei nu se evapora insa. Ei doar se risipesc. Lasand la o parte risipa din prostie, din incompetenta, pe care nu o subestimez deloc, cele mai importante sunt risipa electorala si cea clientelara.

Risipa electorala se traduce in tot felul de prestatii sociale pentru persoane care nu ar trebui sa beneficieze de ele. Venit mediu garantat, indemnizatii, alocatii, ajutoare, subventii se scurg in sume totale impresionante catre oameni, care fie muncesc la negru si oficial sunt saraci lipiti pamantului, fie sunt puturosi si prefera sa traiasca din aceste alocatii. Nu ma refer aici la oameni aflati cu adevarat in nevoie, ci la hoti si lenesi.

Dar ei au drept de vot si reprezinta un electorat extrem de valoros pentru ca este captiv. El se va duce catre cel care-i da banutul gratis. Asa ca aceste alocatii reprezinta o investitie electorala din bani publici.

Despre risipa clientelara nu cred ca trebuie sa dau prea multe detalii. O gasim in drumuri care nu duc nicaieri, in terenuri de fotbal, eventual cu nocturna, in sate locuite doar de batrani, in piscine in localitati fara canalizare. O gasim in cele mai scumpe si mai proaste drumuri din Europa, o gasim in privatizari dubioase etc.

Este absolut revoltator ca niste oameni care muncesc, care au investit banii in loc sa-i bea sau sa-i manance, sa fie jupuiti pentru mituirea si mobilizarea la vot a electoratului captiv sau pentru ca clientela sa manance in continuare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#impozitare Guvern Ponta, #Ponta cota unica, #fiscalitate romania , #premier