Ce il paste pe Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 04 Mai 2014, ora 18:11
10783 citiri
Ce il paste pe Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Cateva zile libere si politicienii de la Bucuresti s-au dat din nou in barci atat de urat si spectacolul lor a devenit atat de dizgratios, pe alocuri chiar dezgustator, incat razboiul civil care e pe cale sa izbucneasca in Ucraina a devenit angoasa cotidiana a celor care vor sa vada dincolo de circul politic romanesc.

Pentru ca subiectul nu capata atentie decat daca e umflat si prezentat ca o amenintare reala la adresa civilizatiei, politicienii care vorbesc despre "amenintarea rusa" trebuie sa o faca in termeni tot mai tari si cu trimiteri tot mai directe pentru a prinde.

Asa a intrat si Victor Ponta in hora declaratiilor panicarde si apocaliptice, din cine stie ce calcule electorale si politice si-o fi facut, printre altele dorinta de a se situa mai aproape de pozitia Occidentala fata de criza ucraineana si pentru a indulci poza si promisiunile facute liderilor locali din PSD. Oricare i-ar fi fost judecata, ceea ce a iesit din abordarea amenintarii razboiului din Ucraina este o noua gafa comparabila in opinia mea cu esecul din barca de la inundatiile din Teleorman.

Aflat in vizita la Fabrica de Avioane din Craiova, V. Ponta a anuntat scurt ca "desi ne paste un razboi", exista si o veste buna pentru (muncitorii uzinei, probabil) ca... astfel "vor exista comenzi".

Cu alte cuvinte, premierul ne indeamna sa vedem doar latura luminoasa a viitorului sumbru. Sa fim fericiti ca vom muri in razboi - cei care vor avea ghinionul sa o pateasca - mai degraba decat sa murim de foame, in lipsa comenzilor si contractelor pe care le aduce cu sine "razboiul care ne paste". La asa gandire, asa vorbe.

Dincolo de cinismul de secol trecut pe care vad ca il afiseaza Ponta, cu aceeasi detasare cu care spunea in 2009 ca alegerile s-au pierdut pentru ca "ailalti au furat mai mult", noua "gluma" a premierului vine manusa peste grupul de fanatici gata sa atace Rusia lui Putin in orice clipa pentru a apara neamul si valorile europene de dictatorul de la Est.

Nu stiu ce si-o fi imaginat Ponta ca ar putea sa castige din ridicarea mizei peste cota de avarie, dar e clar, in opinia mea, ca vrea sa culeaga cat mai multe voturi din toate partile.

Asa a ajuns Ponta de zice fiecaruia ce vrea sa auda. Unora le spune ca e "mandru ca este roman", altora ca alaturi de Radu Mazare vor invinge in lupta cu parasutele cu care sistemul lui Basescu ii bombardeaza, iar pe altii ii asigura ca razboiul impotriva Rusiei ii va salva de la faliment.

Pentru fiecare, fara limita, tot ce vrea sa auda pentru a fi convins ca PSD-USD e singura sansa de a salva tara. Mi se pare ca obsesia de imagine si dorinta de a atrage voturi il imping pe Victor Ponta sa isi egaleze in gafe adversarii care sar cu adevarat cu parasuta si pozeaza in treninguri albe pe malul marii.

Si, totusi, in comparatie cu exhibitionismul indoielnic al membrilor PMP si dorinta lui Traian Basescu de a poza pentru ultima oara in presedinte jucator de... Constitutie, declaratiile razboinice ale lui Ponta pot provoca un deranj in plan extern chiar daca ele in sine nu angajeaza pe nimeni nicaieri. Nici la est, nici la vest.

Vestea buna e ca pe Ponta nu il baga nimeni in seama cand anunta razboiul. In realitate, ar fi o catastrofa ca derapajele premierului sa fie luate in serios.

Bantuit de parasute si de razboi, cred ca Ponta demonstreaza ca e gata sa duca razboiul politic (si nu numai) pe culmi neatinse inca, stergand orice diferenta posibila intre ceea ce pretinde ca vrea sa doboare (la termen) si ceea ce vrea sa puna in loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Armata rusă susține că a ”neutralizat” 20 de drone și două rachete balistice de tip Tocika-U. Două persoane au murit în regiunea Doneţk FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a ”neutralizat” 20 de drone și două rachete balistice de tip Tocika-U. Două persoane au murit în regiunea Doneţk FOTO/VIDEO
Armata rusă anunţă joi, 18 aprilie, că a „neutralizat” 20 de drone ucrainene în mai multe regiuni ruse la frontiera cu Ucraina, relatează AFP. O femeie rănită în acest atac a fost...
Prima întâlnire cu Trump a președintelui conservator al Poloniei de la invazia Rusiei în Ucraina. Duda: ”Am fost invitat în apartamentul său privat” VIDEO
Prima întâlnire cu Trump a președintelui conservator al Poloniei de la invazia Rusiei în Ucraina. Duda: ”Am fost invitat în apartamentul său privat” VIDEO
Trump şi preşedintele polonez Andrzej Duda au discutat despre situaţia din Ucraina, NATO şi Orientul Mijlociu, la un dineu găzduit miercuri, 17 aprilie, la New York de fostul preşedinte...
#Victor Ponta razboi Ucraina, #Victor Ponta razboi Romania, #razboi ucraina rusia , #premier