Ce isi propune Guvernul Ponta in sectorul energetic

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:38
3799 citiri
Ce isi propune Guvernul Ponta in sectorul energetic
Foto: Arhiva

Programul de guvernare prezentat de Cabinetul Victor Ponta atinge cateva aspecte importante din domeniul sectorului energetic, precum exploatarea gazelor de sist, subordinea ANRE, implementarea "corecta" a legislatiei europene si redeventele platite de companiile care exploateaza resursele naturale.

Totusi, mijloacele de implementare a acestor masuri, menite sa aduca modernizarea si eficientizarea necesare domeniului energiei, raman neclare.

Astfel, noul Guvern isi propune sa instituie un moratoriu (amanare) in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Masura este, insa, inutila in conditiile in care Chevron, compania care detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, desfasoara, in prezent, doar activitati de explorare programate pe o perioada de cinci ani.

"Deocamdata se vorbeste de explorare. Pentru exploatare va fi nevoie de un studiu specific pentru a obtine aprobarea. Oricum, e putin probabil ca un studiu sa dureze cinci ani. Un studiu de profunzime nu poate dura mai mult de 1 an. Masura nu influenteaza explorarea gazelor de sist", a spus Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.

De asemenea, programul de guvernare vizeaza "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului".

"In mod normal reglementatorul, indiferent care este, ar trebui sa fie in subordinea Parlamentului. Eu as pune si Agentia de Control al Activitatilor Nucleare in subordinea Parlamentului. Ar fi, astfel, independete de cel care desfasoara activitatile. ANRE reglementeaza companiile energetice care in momentul de fata sunt in posesia Guvernului. O agentie care reglementeaza trebuie sa fie in alta subordonare decat compania pe care o reglementeaza", a explicat Purica.

Tot la acest capitol se urmareste "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie").

"UE a adoptat al treilea Pachet, "Energie-schimbari climatice", care impune o serie de elemente: partea de piata, la care noi stam bine, o serie de chestiuni legate de corelarea sectorului energetic cu sectorul schimbarilor emisiilor, reducerile de emisii, intergarea pietelor de electrcitate si de gaz. Trebuie vazut ce nu e in ordine si ce e de corectat", a adaugat Ionut Purica.

"Regandirea" redeventelor

Cabinetul Ponta adauga in program regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare.

Potrivit expertului in energie, "regandirea" poate insemna doua lucruri: modificarea legii sau renegocierea contractelor existente. Profitul statului in aceasta forma ramane in final o chestiune de negociere.

"Redeventele sunt prevazute in lege. Regandirea redeventelor inseamna fie renegocierea acestora in cadrul intervalului stabilit prin lege, fie schimbarea legii si extinderea intervalului.

Pana la ce nivel, depinde de o negociere puternica. Poti sa cresti redeventele intr-un anumit interval. Poti sa spui ca ai redevente intre 3,5% si 13% si sa le tii la 4%, vezi Petrom. E foarte clar ca poti sa maresti nivelul redeventelor, de la 3% la 15% sau chiar la 20%, dar cat va fi nivelul negociat pe contractele specifice de diverse feluri este o chestiune de negociere ca atare. Insa, ideea de a largi intervalul de redevente nu este rea", a incheiat Ionut Purica.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Victor Ponta masuri energie, #cabinet Ponta ANRE, #Ponta redevente , #premier