Ce se alege din promisiunile USL? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 13:33
8706 citiri
Ce se alege din promisiunile USL? (Opinii)

Una cate una promisiunile USL, dar si pretentiile de competenta ale Cabinetului Ponta incep sa se destrame sub presiunea unei realitati care nu mai are rabdare pana la alegeri.

Poate cel mai sensibil punct este Oltchimul caruia i s-a adaugat Arpechimul, conglomerate care se zguduie de proteste tot mai nervoase. Scandarile nu mai contin doar revendicari, ci capata o tenta politica, antiUSL, antiguvernamentala, la fel ca huiduielile pe care le incaseaza reprezentantii puterii de la muncitorii care se simt mintiti.

Speriati de iesirile in strada de la Ramnicu Valcea si Pitesti, guvernul sustine ca a deblocat banii de salarii si pentru repornirea mai multor sectii de la Oltchim, bani care ar fi trebuit sa fi ajuns deja la destinatari, conform afirmatiilor facute dupa esuarea privatizarii. Nu stiu cata lume nu realizeaza ca cedarea guvernului fara mare rezistenta are o explicatie strict electorala, dupa cum ma indoiesc ca sunt multi cei care spera ca dupa alegeri angajatii de la Oltchim sa mai vada vreun ban.

Guvernul vrea acum sa puna rapid capacul pe chestiunea Oltchim, stiind ca empatia poporului cu cei necajiti poate fi cu mult mai periculoasa cu o luna inainte de alegeri decat orice discurs acid, al oricarui politician, decat orice dezvaluire a oricarui jurnalist. Daca oamenii vor mai auzi mult timp strigatele de disperare de la Ramnicu Valcea si Pitesti, vor incepe sa se identifice cu ele amintindu-si propriile necazuri.

Dar ecoul lor ramane, iar neincredea in Guvernul Ponta nu poate fi stearsa cu salariile pe septembrie. Nu stiu daca Guvernul Boc sau MRU nu si-ar fi rupt si ele dintii in privatizarea Oltchim. Boala de care sufera combinatul si care este pe cale sa-l rapuna, este veche, este efectul incompetentei si ticalosiei tuturor puterilor din ultimii 22 de ani, asa ca falimentul mamutului nu este vina Guvernului Ponta.

Problema acestuia este ca tentativa caricaturala de privatizare esuata a lasat o imagine de nesters si probabil ca multi dintre cei afectati sau simpli spectatori, indiferent daca fac sau nu parte din oastea lui Dan Diaconescu, se intreaba daca acest esec lamentabil nu a fost cumva ultimul cui batut apasat, cu maxima incompetenta, in cosciugul Oltchimului.

In acelasi timp, promisiunile cele mai apetisante ale USL sunt strivite de un FMI deloc incantat de ceea ce a gasit in Romania. Reprezentantii fondului refuza sa accepte majorarea pensiilor militarilor afectate de legea pensiilor, promisiune pentru care paramilitarii colonelului Dogaru au luat cu asalt statul de drept. Ma intreb ce vor lua cu asalt dupa ce vor ramane cu buza umflata?

Scaderea TVA la alimente este complet dezumflata, iar scaderea impozitelor devine pe zi ce trece mai nefezabila. Daca nu ai cu ce sa sustii scaderea de venituri bugetare din primele luni de dupa diminuarea fiscalitatii, nu ai cum sa iei aceasta masura indiferent cat de necesara este ea pentru economie. E un fel de cerc vicios. Iesirea din el a formulat-o sec seful delegatiei FMI in Romnaia, Erik de Vrijer: "Principala provocare acum este sa ne indreptam de la austeritate si stabilitate macroeconomica spre crestere si crearea de locuri de munca. Este aproape o lege a fizicii ca daca nu faci nimic, nimic nu se va intampla".

Cu alte cuvinte Guvernul Ponta nu prea face nimic pentru stimularea cresterii economice. Nu face mare lucru nici in privinta reformelor structurale prevazute in acordul cu FMI. Si pana cand nu va face, nici ca va putea sa incheie alt acord, dupa cum a explicat acelasi Erik de Vrijer. Si daca nu incheie alt acord, deficitul bugetar nu va mai putea fi finantat decat din imprumuturi la dobanzi ametitoare.

Si atunci ce face guvernul, in afara de a se plange de greaua mostenire? Si de ce e el mai bun decat fostele cabinet pe care USL le ataca cu promisiuni care se dovedesc nefazabile? Grele intrebari pentru USL, mai ales in plina campanie electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#promisiuni USL campanie, #alegeri parlamentare USL, #FMI salarii USL Victor Ponta , #premier
Comentarii
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Ce se alege din promisiunile USL? Se alege praful de România!
Poza maxi
maxi
rank 5
Doamna Ene ai putea incepe sa scrii ADEVARUL!!