Ce vrea Ponta in Constitutie: Dizolvarea Parlamentului, daca se invalideaza referendumul

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 23:08
5603 citiri
Ce vrea Ponta in Constitutie: Dizolvarea Parlamentului, daca se invalideaza referendumul

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca este de acord ca in Constitutie sa fie inclusa o prevedere prin care Parlamentul sa fie dizolvat daca demareaza procedura de suspendare a sefului statului, iar referendumul pe acest subiect este invalidat, asa cum s-a intamplat in 2007.

Intrebat daca ar fi de acord cu propunerea ca Parlamentul sa fie dizolvat daca un referendum organizat pentru demiterea sefului statului este invalidat, Ponta a raspuns "categoric da".

"Am fost tot timpul de acord cu acest lucru. Trebuie insa in acelasi timp sa reglementam procedura de referendum, pentru ca daca suntem ca asta-vara, cand sapte milioane au votat ''pentru'' si un milion ''impotriva'', nu poti sa dizolvi Parlamentul. Deci trebuie stabilit ce inseamna majoritatea la referendum", a explicat Ponta, la Romania Tv.

Parlamentul trebuia dizolvat in 2007?

Co-presedintele USL a spus insa ca o astfel de procedura putea fi aplicata in 2007, daca existau prevederi constitutionale.

"Daca la referendum mai multi voteaza impotriva demiterii, asa cum s-a intamplat in 2007, cred ca este foarte bine sa existe aceasta sanctiune pentru un Parlament care se dovedeste ca nu mai are sprijin popular. E foarte logic", a exemplificat Ponta.

Numirea premierului din partea majoritatii, reglementata prin Constitutie

In ceea ce priveste propunerea USL ca seful statului sa fie obligat prin Constitutie sa desemneze prim-ministrul din partea partidului sau aliantei care a abtinut cele mai multe mandate in Parlament, Victor Ponta a aratat ca este necesara o astfel de prevedere "pentru ca presedintele sa nu poata sa puna chiar pe cine vrea el ca prim-ministru, ci trebuie sa respecte votul popular".

"Legea fundamentala trebuie modificata in asa fel incat sefii de stat sa nu mai aiba posibilitatea pe care a avut-o domnul Basescu de a viola toate textele Constitutiei, in sensul in care dorea domnia sa", a adaugat co-presedintele USL.

Intrebat despre propunerea ca deciziile Curtii Constitutionale sa poata fi modificate cu votul a doua treimi dintre parlamentari, Ponta a raspuns ca o astfel de prevedere a fost in Legea fundamentala pana la modificarile aduse in 2003.

"E o interpretare exagerata ca il suspendam pe Basescu daca nu respecta memorandumul Guvernului"

Premierul Victor Ponta a declarat ca este "o interpretare exagerata" aceea potrivit careia USL intentioneaza sa il suspende din functie pe presedintele Traian Basescu daca, la negocierile de la Consiliul European, acesta nu respecta intocmai datele din memorandumul adoptat de Guvern.

"Am vazut ca exista speculatia cum ca daca presedintele face altceva decat ce scrie in memorandumul Guvernului va fi suspendat. Nu. Este o interpretare exagerata in sensul acesta", a afirmat Victor Ponta, referindu-se la documentul transmis joi sefului statului.

Prim-ministrul a explicat ca memorandumul pe care l-a trimis presedintelui Basescu "este un document de lucru care reflecta pozitia oficiala a Guvernului si are rol consultativ, reprezinta un mandat de principiu".

In context, premierul a aratat ca "daca presedintele tine sau nu cont de pozitia Guvernului si a Parlamentului este propria sa raspundere politica".

"Presedintele o sa faca ce crede domnia sa ca e mai bine. Daca o sa vina cu 47 miliarde de euro, asa cum e in propunerea CE o sa-l laudam, iar daca vine cu mai putini e normal sa-l criticam", a adaugat seful Executivului.

Victor Ponta a mai spus ca era important ca Guvernul si Parlamentul sa aiba o pozitie oficiala cu privire la negocierile pentru bugetul UE 2014-2020, pentru ca "sa nu spuna apoi presedintele ca nu i-a zis nimeni ce parere are".

Citește și:
Cum s-a făcut de râs un secretar de stat din Ministerul Turismului la o şedinţă, în Cehia: "Nu ştiu, nu vorbesc foarte bine limba engleză" VIDEO
Cum s-a făcut de râs un secretar de stat din Ministerul Turismului la o şedinţă, în Cehia: "Nu ştiu, nu vorbesc foarte bine limba engleză" VIDEO
Secretarul de stat din Ministerul Turismului, Dimitrie Horaţiu Clepan, a recunoscut public că nu ştie limba engleză. Oficialul a participat la o şedinţă a miniştrilor Turismului, care a...
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...