Cel mai important cotidian din Elvetia, despre "atacul lui Ponta asupra justitiei din Romania"

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 20:25
5982 citiri
Cel mai important cotidian din Elvetia, despre "atacul lui Ponta asupra justitiei din Romania"

Condamnarea fostului premier Adrian Nastase la patru ani de inchisoare pentru luare de mita si santaj continua sa genereze comentarii in presa internationala.

Junalistii elvetieni de la Neue Zurcher Zeitung, cel mai important cotidian elvetian, acorda spatii largi disputei verbale iscate intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe tema condamnarii lui Adrian Nastase.

"Premierul Ponta a acuzat ca procesul impotriva lui Nastase a fost opera presedintelui Basescu. Dupa 2005, Basescu si aliatii sai Monica Macovei si Daniel Morar ar fi lansat o vanatoare a adversarilor politici, precum Nastase. Ponta sustine ca Nastase este un detinu politic, precum Iulia Timosenko in Ucraina. Basescu a replicat ca, prin declaratiile sale, Ponta pericliteaza pozitia Romaniei ca membru NATO si genereaza prejudicii in relatia cu Uniunea Europeana", reitereaza NZZ disputa verbala de pe axa Ponta-Basescu.

"Europarlamentarul Monica Macovei, care il acuzase deja pe Ponta intr-un alt context de o gandire fascista, se numara printre putinii politicieni romani respectati la nivelul UE. Intre 2005 si 2007, in calitate de ministru al Justitiei, ea s-a angajat puternic in lupta pentru combaterea coruptiei si depolitizarea justitiei din Romania. Acest lucru a facilitat aderarea Romaniei la UE in 2007. Coincidenta sau nu, ea a trebuit sa paraseasca Guvernul de indata ce misiunea a fost indeplinita", mai scrie sursa citata.

"Basescu, un intrigant versat cu un trecut controversat, nu poate fi catalogat un model al democratiei, dar insisi criticii lui admit ca un lucru bun pe care l-a facut este reforma din justitie. Decizia Curtii Supreme de Justitie in cazul Nastase a fost chiar mai aspra decat cea a instantei inferioare.

Verdictul este un semnal ca in Romania post-comunista, primul 'peste mare' a fost tras la raspundere. Pentru o clasa politica care se simte intangibila, o astfel de justitie este un fenomen ingrijorator. Este un semn de depolitizare a justitiei si o intarire a statului de drept din Romania", considera jurnalistii elvetieni.

Citeste si:
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
De la seniorul Coposu la aventurierul Pavelescu
De la seniorul Coposu la aventurierul Pavelescu
Mulți s-au întrebat de-a lungul timpului cum a fost posibil ca PNȚCD să ajungă un partid de buzunar. Să se reducă la o mână de membri fără nume, fără idealuri, fără ideologie....