Cele cinci chestiuni pe care Ponta vrea sa le discute la Consiliul European

Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:58
2414 citiri
Cele cinci chestiuni pe care Ponta vrea sa le discute la Consiliul European

Prim-ministrul Victor Ponta a aratat, marti, in declaratia politica sustinuta in plenul reunit al Parlamentului, care sunt cele cinci puncte aflate pe agenda europena si in antentia Guvernului Romaniei.

Vorbind in fata senatorilor si deputatilor, premierul Ponta a cerut forului legislastiv incuviintarea de a reprezenta Romania la Consiliul European de la Bruxelles, din 28 iunie.

Cele cinci puncte aflate pe agenda europeana, pe care Guverrnul Romaniei le considera fundamentale pe termen mediu si lung, potrivit lui Victor Ponta, sunt aderarea la Spatiul Schengen, raportul pozitiv al Mecanismului de Cooperare si Verificare din vara, accesarea fondurilor europene, implicarea activa in determinarea viitorului buget al Uniunii Europene si dezbaterea privind crearea de locuri de munca si cresterea economica.

Parlamentul decide: Ponta sau Basescu la Bruxelles?

"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost unul dintre putinele obiective fundamentale pentru tara noastra (...) Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana trebuie sa devina efectiva si cat mai avantajoasa pentru cetatentii Romaniei si sa asigure o reprezentare pentru cetatenii Romaniei", a explicat Ponta.

Acesta a precizat ca, dupa anul 2008, institutiile statului nu au colaborat destul de bine in reprezentarea Romaniei pe plan european si ca parlamentarii romani au fost exclusi de la lucrarile importante, in timp ce seful Guvernului din ultimii ani "a considerat ca neimplicarea domniei sale este solutia utila".

"Este absolut necesar ca Romania sa fie reprezentata constitutional si eficient pe plan european. Nu cred ca Parlamentul poate sa fie un simplu spectator la ceea ce se intampla pe plan european, consider ca trebuie sa fiti informati si sa dati un mandat pentru cel care reprezinta Romania", a afirmat prim-ministrul.

Seful Guvernului a subliniat ca atat premierul, cat si presedintele tarii pot reprezenta interesele Romaniei pe plan european si ca nu exista niciun fel de prevedere in Constitutia Romaniei prin care unul dintre cei doi reprezentanti sa aiba un monopol asupra reprezentarii.

El a mai dat exemplu celor 25 de tari, din 27 ale Uniunii Europene, care sunt reprezentate pe plan extern de catre premier, exceptiile fiind Cipru si Franta.

"Consider util pentru reprezentarea Romaniei ca cel care reprezinta Romania la nivel european, in functie de agenda reuniunii, sa aiba un mandat de principiu din partea dumneavoastra, a Parlamentului Romaniei, si sa informeze care sunt temele principale si care sunt deciziile care privesc tara noastra", a spus Ponta.

Acesta a mentionat ca, in toate temele care tin de politica externa si de politica militar, reprezentarea Romaniei trebuie facuta de presedinte, dar ca agenda Consiliului European, din 28 iunie, prevede foarte clar ca principalele discutii se vor axa pe situatia economica din Uniunea Europeana, pe problema adoptarii unui pact economic si al crearii de locuri de munca, dar si pe adoptarea unui pact fiscal bugetar pentru perioada 2014-2020.

"As dor ca impreuna cu dumneavoastra sa stabilim, pentru viitor, indiferent cine vor fi presedinte si prim-ministru, un mod de reprezentare corecta pe plan european", a incheiat prim-ministrul Ponta.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....