AFP: Premierul roman este supus luni unei duble presiuni, din partea justitiei si Parlamentului

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 13:02
2218 citiri
AFP: Premierul roman este supus luni unei duble presiuni, din partea justitiei si Parlamentului
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul roman, Victor Ponta, este supus luni unei duble presiuni, din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde incepe procesul sau pentru coruptie, dar si a Parlamentului, unde opozitia va depune o motiune de cenzura.

Ponta, care a implinit duminica 43 de ani, a respins pana acum apelurile la demisie, sustinandu-si nevinovatia, scrie AFP.

Ponta, mesaj de ziua sa, inainte de judecata: Nu am facut niciodata ceva rau sau ilegal cu intentie

El nu a anuntat daca va participa la aceasta prima audiere la ICCJ, consacrata unor probleme de procedura si pentru care prezenta sa nu este necesara.

Primul sef al unui Guvern roman nevoit sa se apere in fata unui tribunal in timp ce inca se afla in functie, social-democratul este acuzat de 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in perioada 2007-2011, in calitate de avocat.

Procurori DNA il suspecteaza de asemenea de conflict de interese in exercitiul functiunii, pentru ca l-a numit ministru, de trei ori, pe unul dintre apropiatii sai, care va fi la randul sau judecat de Inalta Curte.

Procurorii nu au putut insa sa inceapa urmarirea in acest caz deoarece Parlamentul, in care coalitia de centru-stanga dispune de o majoritate confortabila, a refuzat sa ridice imunitatea parlamentara a lui Ponta.

Aflat la putere din 2012, acesta a afirmat ca intentioneaza sa isi exercite mandatul pana la capat, adica pana in 2016, dand asigurari ca va "respecta decizia judecatorilor, oricare ar fi ea".

Intr-un mesaj postat joi pe contul sau de Facebook, el l-a criticat pe procurorul responsabil de dosarul sau, apreciind ca este "total neprofesionist" si acuzandu-l ca "inventeaza fapte si situatii".

O povara pentru stanga

Presedintele Klaus Iohannis, care a cerut de mai multe ori demisia lui Victor Ponta, nu dispune de mijloace constitutionale pentru a determina plecarea sa.

Opozitia de centru-dreapta spera, la randul sau, ca majoritatea, dornica sa evite o deruta la alegerile legislative din 2016, va sprijini motiunea de cenzura si va decide sa renunte la un premier pe care multi analisti il considera "o povara" pentru stanga.

"Posibilitatea ca Ponta sa fie condamnat in timp ce este inca functie pune Romania intr-o situatie deosebit de dificila in relatiile cu partenerii internationali", a scris liderul opozitiei Alina Gorghiu intr-un comunicat.

Gorghiu a precizat ca au loc discutii cu parlamentarii majoritatii pentru a-i determina sa voteze motiunea de cenzura.

Exprimandu-se mai mult sau mai putin deschis, unii lideri PSD nu au exclus posibilitatea sa-l sacrifice pe Ponta, cu conditia ca seful statului sa desemneze din nou un premier din randul lor.

De la inceputul problemelor sale cu justitia, Ponta pare din ce in ce mai izolat pe scena politica, comenteaza AFP. In iulie, el a renuntat la presedintia PSD, iar in cadrul majoritatii au aparut fisuri, cand unul dintre partidele coalitiei a ignorat consemnele sale de vot.

Luni, de la ora 11.00, are loc sedinta Comitetului Exectiv al PSD in care se va discuta despre soarta lui Victor Ponta in fruntea Guvernului, dupa ce acesta a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie.

Discutiile au loc in conditiile in care PNL urmeaza sa depuna luni motiunea de cenzura.

Tot luni incepe la instanta suprema procesul in care premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane, in dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta proces coruptie analiza AFP, #Ponta proces coruptie presa straina, #Ponta proces coruptie presa internationala , #premier