Cine sunt cei trei "premieri" ai lui Victor Ponta

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:02
4003 citiri
Cine sunt cei trei "premieri" ai lui Victor Ponta
Fotomontaj Ziare.com

Premierul Victor Ponta, candidatul la presedintie al PSD-UNPR-PC, cotat cu cele mai mari sanse sa castige alegerile prezidentiale din 16 noiembrie, a anuntat, marti seara, numele posibililor inlocuitori la Palatul Victoria.

Principala propunere este Calin Popescu Tariceanu, unul dintre contracandidatii lui Ponta in turul intai, presedinte al Senatului si al Partidului Liberal Reformator.

Victor Ponta a spus ca pe lista scurta mai figureaza prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dar si directorul SRI, George Maior, cu conditia ca acesta sa demisioneze de la sefia serviciului secret.

Ponta: L-am propus ca premier pe Tariceanu - Vezi care sunt celelalte variante

Iohannis il ironizeaza pe Ponta pe tema premierului si avertizeaza romanii: Vor creste taxele!

Calin Popescu Tariceanu

Actualul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de profesie inginer constructor hidrotehnician, a fost parlamentar si presedinte PNL, dar si premier al Romaniei in perioada 2004 - 2008, fiind in functie in momentul in care Romania a fost primita in Uniunea Europeana (2007).

Guvernul Tariceanu a introdus cota unica si a luat masuri care au dus la o crestere economica accelerata, care s-a materializat insa in cresterea salariilor bugetarilor si a pensiilor, prin intermediul a nu mai putin de 20 de ordonante de urgenta, in detrimentul investitiilor.

Singura investitie in infrastructura facuta de Guvernul Tariceanu a fost proiectul Autostrazii Bucuresti-Ploiesti.

Conform calculelor facute de PDL, care i-a urmat la guvernare, Tariceanu ar fi cheltuit in 2008 nu mai putin de 8,3 miliarde de euro pentru cei aproape 461.000 de bugetari, in timp ce alte 9 miliarde de euro au fost cheltuite pe bunuri si servicii.

Astfel, in ciuda cresterii economice de peste 7%, Guvernul Tariceanu a lasat Romania cu un deficit de 5,2%. Pentru reechilibrarea macroeconomica a tarii, Guvernul Boc a hotarat, in mai 2010, taierea pensiilor si salariilor bugetarilor, ceea ce a adus o scadere uriasa de popularitate pentru PDL si presedintele Traian Basescu.

Calin Popescu Tariceanu si-a trecut printre realizarile personale restructurarea sectorului petrolier din Romania si infiintarea Companiei Nationale a Petrolului PETROM, restructurarea sectorului minier, restructurarea Companiei Nationale Electrica, realizarea proiectelor de restructurare a industriei otelului si productiei de automobile si liberalizarea comertului extern.

Printre controversele care au marcat mandatul sau se numara Afacerea Sterling, cand petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate unei firme care avea un capital social de doar 200 de lei, introducerea taxei de prima inmatriculare, dar si suspiciunea ca ar fi cumparat 10 milioane de actiuni ale companiei Rompetrol, bazandu-se pe informatii obtinute din interior, dosarul soldandu-se recent cu condamnari la inchisoare pentru cei gasiti vinovati.

Florin Georgescu

Doctor in economie, Florin Georgescu a fost deputat PSD si ministru al Finantelor in Guvernul Vacaroiu (1992 - 1996) si in Guvernul Ponta I, in perioada mai-decembrie 2012, cand a ocupat functia de vicepremier si a condus negocierile cu FMI.

In 1992 Georgescu a introdus TVA, masura care, conform specialistilor, a pus ordine in finantele publice intr-o perioada tulbure pentru economia de tranzitie a Romaniei. In schimb, a fost criticat pentru faptul ca in perioada mandatului sau reformele fiscale au fost extrem de lente.

In 2000, Florin Georgescu a facut parte din conducerea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), institutie controlata de Sorin Ovidiu Vintu, dar si-a dat demisia inainte de declansarea scandalului care l-a avut in prim plan pe controversatul om de afaceri (2001-2003).

In 2004, Georgescu a parasit Parlamentul pentru Banca Nationala a Romaniei, unde a devenit prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de administratie al BNR.

In februarie 2007, presedintele Traian Basescu i-a conferit Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" in grad de Mare Ofiter, pentru "cea mai spectaculoasa perioada de crestere de dupa de cel de-al Doilea Razboi Mondial".

George Maior

Doctor in drept international, George Maior a fost diplomat in Ministerul de Externe, (1997 - 1999), iar in 2000 a ocupat functia de secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii, calitate in care a condus negocierile de aderare la NATO si a semnat mai multe contracte de achizitie de tehnica militara.

Dupa doi ani in care a fost senator PSD, George Maior a fost numit de presedintele Traian Basescu director al Serviciului Roman de Informatii, functie pe care o ocupa si in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu premier Ponta, #Florin Georgescu premier Ponta, #George Maior premier Ponta , #premier