Comisia de control SRI i-ar putea audia pe Ponta si Coldea dupa declaratiile date de Ghita

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 19:05
5787 citiri
Comisia de control SRI i-ar putea audia pe Ponta si Coldea dupa declaratiile date de Ghita
Foto: captura video Digi24

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat, miercuri, timp de 7 ore in comisia parlamentara de control al SRI, unde a prezentat toate informatiile solicitate cu privire la cazurile Coldea si Istode, dar si cu privire la speculatiile aparute in presa conform carora serviciul s-ar fi implicat in protestele de strada organizate impotriva ordonantelor pe justitie.

Presedintele comisiei, Adrian Tutuianu, a declarat, la finalul audierilor, ca au fost dezbatute rapoartele prezentate de conducerea SRI, iar subiectul Coldea ramane deschis, fiind posibil ca sa fie chemati la audieri atat fostul prim-adjunct al directorului SRI, cat si fostul premier Victor Ponta, ca urmare a declaratiilor facute public in ultimele saptamani de Sebastian Ghita.

Cazurile Coldea si Istode

Cele doua rapoarte prezentate de directorul SRI s-au referit la cazurile generalului locotenent Florian Coldea, fost prim-adjunct, si generalului de brigada Elena Istode, fiind intocmite ca urmare a faptului ca in spatiul public au aparut informatii si fotografii in care cei doi ofiteri SRI apareau in compania unor politicieni, fosti parlamentari PSD - Sebastian Ghita, respectiv Cristian Rizea.

"Am incercat sa lamurim mai multe aspecte, ancheta interna din cadrul SRI nu este inchisa, membrii comisiei au decis sa nu inchida discutiile pe acest subiect si sa analizam pe baza documentelor, informatiilor si rapoartelor prezentate astazi daca este cazul sa invitam la audieri si alte persoane si sa clarificam si alte aspecte", a declarat Adrian Tutuianu, presedintele comisiei de control SRI.

In ceea ce o priveste pe Elena Istode, Tutuianu a reamintit ca in presa au aparut fotografii care arata ca "a fost prezenta in activitati turistice impreuna cu familia Rizea in concedii la Nisa si Monaco", asa ca "era normal sa se declanseze o ancheta interna".

Concluziile au fost ca o parte din cheltuieli au fost suportate de gen. Istode, care "a fost colega de facultate cu doamna Rizea", a precizat Tutuianu.

Mai exact, gen. SRI "a locuit pe perioada concediului intr-o proprietate care apartinea familiei Rizea", a punctat presedintele comisiei.

"Concediile au fost raportate conducerii SRI, in conformitate cu procedurile interne de lucru", a mai subliniat acesta.

In ceea ce priveste declaratiile si acuzele aduse public de Sebastian Ghita fostului prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea, Adrian Tutuianu a declarat: "Sunt confirmate de raportul comisiei de control (interne a SRI, n.red.) prezenta in insulele Seichelles, prezenta in Italia, la Toscana, e confirmata prezenta doamnei Coldea (colonel SRI, n.red.) impreuna cu doamna Ghita la Paris, la Disneyland".

"Din informatiile date de comisia de control, fam. Coldea a prezentat documente justificative cu privire la suportarea de catre dansii a cheltuielilor ocazionate - facturi si chitante. Nu am putut astazi sa clarificam daca ele sunt reale si ma gandesc daca comisia de control parlamentar poate cere mai mult, ANAF, de exemplu, sa verifice (...)

Ancheta ne-a comunicat si raspunsul clar a fost ca nu sunt indicii ca ar fi documente false. Ar putea fi facuta o verificare aprofundata a acestor lucruri de catre un organ de cerce penala, care are la indemana alte instrumente. Ramane sa vedem acest lucru", a declarat Adrian Tutuianu.

Nimic ilegal

Intrebat de jurnalisti, senatorul PSD a spus ca a fost verificata de comisia de control din SRI si sotia lui Florian Coldea.

"A fost verificata. Si dl Coldea si doamna au dat relatii, au prezentat documente. Au fost mai multe audieri facute de comisie (...) Concluzia comisiei de control este ca nu au fost incalcate prevederile legale si normele interne", a adaugat Tutuianu.

Intrebat, atunci de ce a mai fost trecut in rezerva Florian Coldea, senatorul PSD a raspuns, printre altele, ca "trecerea in rezerva a fost apreciata ca oportuna de dl Coldea, si ca utila din perspectiva protejarii institutiei, de catre conducerea SRI".

"E evident ca s-a adus un prejudiciu, cel putin de imagine, dar si de credibilitate, SRI", a punctat Adrian Tutuianu.

Acesta a dat de inteles ca este posibil sa urmeze noi audieri.

"Cu privire la ambele rapoarte, vreau sa va spun ca, chiar daca nu avem o incalcare a legii, avem cel putin o problema de raportare deontologica din partea ofiterilor SRI cand sunt prezenti in excursii activitati cu membrii comisiei, cu parlamentari, cu oameni de afaceri (...)

Nu am inchis discutiile pe acest subiect, vom analiza toate datele si informatiile care ne-au fost comunicate astazi si vom decide daca si pe ce continuam si sa invitam si alte persoane", a afirmat Adrian Tutuianu.

Ponta, audiat?

Intrebat daca i s-au cerut lamuriri conducerii SRI si despre celelalte afirmatii facute de Sebastian Ghita, cum ar fi ca generalul Coldea ii spunea ce autostrazi poate sa faca guvernul Ponta si ca s-ar fi implicat in actul guvernamental, presedintele comisiei de control SRI a spus ca au existat si astfel de intrebari la audierea directorului Eduard Hellvig.

"Am intrebat aceste lucruri si vizavi de afirmatiile privind dosarele facute unor proprietari de trusturi de presa. Ni s-au pus la dispozitie date din care rezulta ca SRI a facut zeci, sute, din 2000 pana astazi, de informari catre beneficiali legali, a transmis informatii catre organe de cercetare penala, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic-Brasov.

De aceea am spus ca ne-am propus sa analizam in ce masura e necesata si audierea altor persoane. Daca dl Ghita ar fi aici, cred ca ar fi util sa fie audiat de comisie. Dl Coldea ar putea fi chemat pentru audiere, dl Ponta ar putea fi de asemenea chemat", a declarat presedintele comisiei de control SRI.

De asemenea, Adrian Tutuianu a subliniat faptul ca, potrivit Hotararii 30/1993, art 5 lit b, "orice persoana care se considera nedreptatita prin actiunile SRI ar putea sa ceara audierea la comisie".

"Nu am inchis investigatia pe acest subiect, vom analiza", a conchis presedintele comisiei de control SRI.

Cod de Etica in SRI

La randul sau, directorul SRI Eduard Hellvig a tinut sa sublinieze faptul ca a dovedit in permanenta "toleranta zero pentru derapajele de orice natura".

"Am dispus adoptarea unui Cod de Etica profesionala a angajatilor SRI, in cateva zile va fi publicat in Monitorul Oficial. Documentul vine sa clarifice rapsunsul la o serie de intrebarilegate de onoarea, demnitatea si exigentele asociate profesiei. De exemplu, acest cod va clarifica fara echivoc eventualele situatii de incompatibilitate in care ar putea sa se plaseze un ofiter al SRI", a anuntat Eduard Hellvig.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ponta Coldea audiati comisie parlamentara SRI , #premier