Dubla masura si ipocrizia lui Victor Ponta in cazul tortionarilor

Sambata, 17 August 2013, ora 12:00
6426 citiri
Dubla masura si ipocrizia lui Victor Ponta in cazul tortionarilor
Foto: Capital

Victor Ponta se bate cu pumnii in piept ca isi va asuma reducerea pensiilor tortionarilor pe baza unor simple "constatari" ale Parchetului. Acelasi Victor Ponta l-a mentinut luni de zile in guvern pe Relu Fenechiu, desi era acuzat de procurori si trimis in judecata in baza unor probe.

"Imi angajez eu raspunderea, cu dumneavoastra impreuna, cu tortionarii, daca avem orice fel de incepere de actiune penala din partea Parchetului sau un mic suport juridic, sa le suspendam plata pensiei pana se judeca procesul. Probabil ca o sa ne dea in judecata", a declarat premierul in sedinta de guvern de miercuri.

Mai mult, cu o seara inainte, Ponta declarase ca e gata sa isi "asume riscul" de a reduce pensiile tortionarilor prin ordonanta de urgenta, in lipsa unei hotarari judecatoresti.

"Pe baza unor constatari ale Parchetului pot sa intervin legislativ, pentru ca altfel nu am voie sa tai pensia cuiva, ca ma da in judecata si Curtea Constitutionala a spus ca nu am voie sa ma ating de pensia nimanui. In masura in care in care am un suport de la Parchet, nu mai astept hotarari judecatoresti, imediat, prin ordonanta de urgenta (...) o sa reglementez acest lucru", a declarat Victor Ponta.

In primul rand trebuie sa ne amintim infocarea cu care Victor Ponta l-a aparat pe Relu Fenechiu in fata celor care cereau inlaturarea sa din guvern (chiar si in fata Comisiei Europene!) sustinand ca pana la pronuntarea unei decizii a unui judecator, Fenechiu este nevinovat, desi dovezile aparute in mass-media erau zdrobitoare, ele ducand chiar la condamnarea sa in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare.

Cu alte cuvinte, pentru Victor Ponta un politician trimis in judecata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei instante, dar alti cetateni (chiar si figuri odioase ale istoriei) nu.

In al doilea rand, si cel mai important, Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept, prin urmare nu poate sa spuna ca nu are nevoie de o hotarare judecatoreasca in acest caz, decat daca se adreseaza unor analfabeti.

Orice adult, chiar si cu cateva clase primare, stie ca judecatorii sunt cei care decid intr-un stat de drept daca cineva este vinovat sau nu, nu cercetatorii de la ICCMER, nici procurorii, nici macar premierul. Asta e ratiunea pentru care exista procese: un cetatean (chiar si un criminal in serie sau un tortionar de calibrul lui Alexandru Visinescu) trebuie sa aiba dreptul sa se apere in fata acuzatorilor sai.

Gheorghe Iancu: Pentru imagine si pentru procente mai mari Victor Ponta spune orice

Pentru a se pronunta asupra declaratiilor facute de Victor Ponta, l-am contactat pe fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu, care preda dreptul constitutional la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, pentru a-l ruga sa ne explice daca si cum poate face Victor Ponta ceea ce sustine.

Acesta ne-a precizat mai intai ca, in acest moment, Alexandru Visinescu si ceilalti tortionari sunt simpli pensionari, ca toti ceilalti, prin urmare nu se poate vorbi de o taiere, retragere sau suspendare doar a pensiilor lor.

In schimb, daca vor fi incarcerati, li se poate suspenda pensia.

"Dar nu sa se retraga! Nu se poate retrage pensia pe care o are o persoana, indiferent daca a fost sau nu tortionar. Ca urmare, daca persoana respectiva va fi condamnata definitiv, sigur ca atunci se va ajunge la suspendarea pensiei pe perioada in care persoana respectiva este incarcerata pe timpul pedepsei stabilite de instanta in mod definitiv", a explicat prof. Gheorghe Iancu pentru Ziare.com.

Intrebat daca este posibil sa fie suspendata sau taiata pensia unei persoane care nu este declarata vinovata de catre o instanta, ci doar in baza unor acuzatii, Gheorghe Iancu a raspuns ferm: "Nu!".

"Dar astea sunt chestiuni politice marunte, pornite din dorinta de a castiga procente in sondaje. Sunt foarte multi oameni care au terminat dreptul dar care nu sunt juristi, pentru ca ori nu au invatat, ori au invatat superficial. Daca vorbim de Victor Ponta, eu cred ca el a invatat bine, mi-a fost student, dar, amestecand dreptul cu politica, ajunge uneori la niste solutii care ma lasa si pe mine cu gura cascata", a comentat Gheorghe Iancu.

Mai mult, acesta a subliniat faptul ca Alexandru Visinescu si-ar putea pierde pensia "numai daca va fi condamnat definitiv si va merge la puscarie, ceea ce nu se mai poate acum pentru simplul motiv ca dupa o anumita varsta, potrivit Codului Penal, sanctiunile nu se mai executa sau se executa pe perioade foarte scurte".

Pe de alta parte, Gheorghe Iancu a reamintit ca Legea Lustratiei (impotriva careia Victor Ponta a militat tot timpul - n.red.) nu a trecut de Curtea Constitutionala tocmai pentru ca facea referire la categorii largi de persoane.

"Daca ea nu a trecut de Curtea Constitutionala, de ce se mai face o discutie generala despre tortionari? Ia-l pe fiecare in parte si condamna-l, daca este de condamnat pentru faptele lui, dar nu vorbi de o intreaga categorie. E posibil ca in aceasta categorie sa fi fost si oameni care au facut si bine tarii, nu numai rau", a mai explicat acesta.

Intrebat de ce mai face astfel de declaratii Victor Ponta, Gheorghe Iancu a replicat: "De forma".

"Si Victor Ponta stie foarte bine ca nu se poate face asa ceva, dar pentru imagine si pentru procente mai mari in sondaje spune orice. Stiti cum se mai spune 'calomniaza, calomniaza, ca tot ramane ceva', cam asa ceva se face si in cazul asta...", a completat fostul Avocat al Poporului.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav, in baza unor documente gasite in arhive.

In urma cu o saptamana, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat dosarul, argumentandu-se ca s-a avut in vedere complexitatea cauzei si volumul mare de activitati procesuale si procedurale ce urmeaza a fi efectuate in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei.

Bineinteles ca tortionarii trebuie sa plateasca cu varf si indesat pentru tot ce au facut, dar de acest lucru trebuie sa se ocupe justitia. Sa adune probe, sa audieze martori si sa ii condamne pe cei gasiti vinovati.

E revoltator insa ca un politician sa se foloseasca de un subiect atat de serios doar pentru a mai aduna ceva la capitalul politic, constient fiind ca prin declaratiile sale ii induce in eroare pe cei carora le cere votul.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ponta retragere pensii tortionari, #Ponta tortionari, #Ponta Visinescu, #Ponta pensii tortionari , #premier