ENEL umfla facturile - Ponta: E inadmisibl, se intampla de ani. Vrea masuri

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:54
3284 citiri
ENEL umfla facturile - Ponta: E inadmisibl, se intampla de ani. Vrea masuri
Foto: Arhiva/gov.ro

Premierul Victor Ponta a criticat, miercuri, compania ENEL, precizand ca umflarea facturilor este inadmisibila. In plus, Guvernul va lua masuri legislative pentru a impiedica repetarea unor astfel de situatii.

"E inadmisibl ce se intampla de ani de zile, anume incarcarea facturilor si nerespectarea conditiilor de privatizare. Dar nu e suficient 2-3-4-5 oameni vinovati. Am vazut ca Parlamentul vrea sa faca o ancheta foarte clara privind modul in care ANRE si-a indeplinit sarcina prevazuta de lege si de obligatiile pe care le avem pe plan european ca sa putem, dupa aceea, sa luam masuri legislative si sa intarim controlul pe care ANRE il face pe toata zona de energie.

E inadminisil sa incarcam facutri si sa folosim pozitii de piata pentru a pune preturi mai mari. De la acest varf al icebergului descoperit de procurori cred ca trebuie sa mergem mai departe si sa vedem ce nu merge bine in acest sector, vom face modificari legislative pentru ca asa ceva sa nu se repete", a explicat premierul, la debutul sedintei de Guvern.

ENEL umfla facturile: Investitiile, facute doar din banii romanilor. DNA vine cu noi acuzatii

De asemenea, el a laudat eforturile depuse de procurorii DNA in acest dosar si a insistat asupra faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) este o institutie independenta, aflata in subordinea Parlamentului.

Acuzatii grave aduse de procurori

Procurorii anticoruptie i-au retinut, joi, pe vicepresedintele ANRE, Claudiu Dumbraveanu, si pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzati de luare de mita, alaturi de Florin Gugu, director in Enel, pentru dare de mita.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in cursul anului 2013, Dumbraveanu a pretins si a obtinut de la Gugu, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al carei asociat este Ciubotaru.

Mai mult, DNA acuza furnizorul de energie ENEL Muntenia ca umfla facturile romanilor la curent.

Procurorii sustin ca grupul italian ENEL, care detine compania ENEL Muntenia la care co-actionar este statul roman, facea investitii doar din banii obtinuti din tara noastra.

Astfel, toti banii castigati de grupul italian ar fi fost livrati in off-shore-uri, iar toate investitiile s-ar fi facut din bugetul ENEL Muntenia. In acelasi timp, ENEL este acuzat de procurori ca este favorizat in privatizarea Nuclearelectrica. In referatul DNA se arata ca reprezentanti ai statului au in vedere favoriozarea grupul italian in procedura de privatizare a societatii in schimbul unor bani

Procurorii nu precizeaza exact despre ce suma este vorba si nici la cine ar fi urmat sa ajunga banii.

Enel Romania, din grupul italian de utilitati Enel, cuprinde mai multe firme cu activitati de productie, distributie si furnizare a energiei.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008, compania a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul.

Ce sustine compania

In replica, ENEL sustine ca a respectat toate prevederile contractuale si ca nu a participat la privatizarea Nuclearelectrica de la finele anului trecut.

ENEL: Am respectat toate prevederile din contractele de privatizare

"ENEL reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania, ENEL a investit aproximativ 1,9 miliarde de euro, fara taxele de conectare", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In ceea ce priveste procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica, aceasta "a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care ENEL nu a participat", se mentioneaza in document.

"ENEL a intrat in proiectul Cernavoda in 2007, impreuna cu alti investitori internationali, ca parte dintr-un consortiu din care a detinut un pachet de 9%, fiind actionar minoritar. Dupa multi ani si numeroase incertitudini in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului, ENEL a decis in decembrie 2013 sa paraseasca proiectul", se arata in comunicatul la finalul caruia se precizeaza ca ENEL ofera tot sprijinul autoritatilor in investigatia aflata in curs, pentru "clarificarea situatiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Ponta Enel umfla facturi, #Guvern Enel umfla facturi, #Guvern masuri Enel , #premier