Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Evaziunea de care Victor Ponta nu se atinge (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 23:59
10010 citiri
Evaziunea de care Victor Ponta nu se atinge (Opinii)

Exista o vorba olteneasca, pe care am mai citat-o, dar de care bag de seama ca Victor Ponta nu a auzit, desi provine chiar din Gorjul unde candideaza de atatia ani: "rahatul, daca-l bati, nu se adanceste, ci se lateste". Exact asta face Victor Ponta in scandalul Codului Insolventei.

Nu am auzit niciun judecator, niciun avocat, niciun constitutionalist, niciun om cu minima pricepere in domeniul juridic si minima onestitate profesionala, care sa spuna ca felul in care guvernul a promovat Codul Insolventei, anumite prevederi ale acestui act normativ si timpul extrem de scurt in care acesta trebuia sa intre in vigoare dupa adoptare ar fi chestiuni acceptabile.

Codul Insolventei in forma Ponta-Cazanciuc a starnit numai reactii negative, de la uimire, la oripilare. In aceste conditii, decizia CCR era mai mult decat logica. Pur si simplu, CCR nu putea sa faca altceva decat sa respinga acest avorton al guvernului.

Nu ma asteptam de la Victor Ponta sa faca ceea ce ar fi facut un premier decent dintr-o tara cu adevarat civilizata, adica sa demisioneze. La noi nu se poarta asa ceva. Nu ma asteptam nici sa-si recunosca vreo culpa sa exprime vreun regret. Dar putea sa taca. Sa spuna doar ca deciziile CCR nu se discuta.

Adica ceea ce de vara trecuta si Bruxellesul, si Berlinul si Washingtonul ii cer insistent sa bage la cap - nu e de competenta sa, nu are niciun drept sa atace deciziile CCR, asa cum nu are dreptul sa o faca niciun politician roman.

Dar Ponta este atat de disperat sa iasa din corzi, incat vorbeste gura fara el. Altfel nu se justifica atacul dur la CCR, comis la atat de scurt timp dupa scandalul Papici si dupa sapuneala incasata la Washington.

"Cand vad companii serioase (...) ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscala, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe", a spus Victor Ponta.

Spera pesemne sa ingroape rahatul numit Codul Insolventei, dar numai bine l-a intins cu un nou asalt inacceptabil asupra unei institutii esentiale a statului de drept.

Adica ce ar fi trebuit sa faca CCR? Sa accepte un act normativ aberant, cu efecte aberante, pentru ca Victor Ponta are o gaura de 3,8 miliarde de lei la buget si nu mai stie cu ce sa o acopere?

Adica CCR ar fi trebuit sa faca politica, sa salveze guvernul, nu? Dar nu asta e treaba Curtii. Treaba Curtii este sa impiedice neconstitutionalitatile, nu sa combata evaziunea.

Daca guvernul a incercat sa combata evaziunea cu un act neconstitutional, nu e vina CCR, ca s-a opus unui asemenea act normativ, ci este vina guvernului, ca nu a emis unul cum trebuie.

Pe de alta parte, vad ca Victor Ponta este hotarat sa se ia la tranta cu evaziunea. Dar un an si jumatate ce a pazit? La Codul Insolventei se lucreaza din 2011 si nu am vazut ca premierul sa fie prea preocupat de acest proiect legislativ, pana cand nu i s-au prabusit incasarile bugetare.

Apoi, mi-e greu sa cred ca Victor Ponta, dupa atatea campanii electorale si atata politica, nu stie cine protejeaza evaziunea cea mai mare, de tip Badalau (baron PSD, o fi auzit Victor Ponta de el?) si unde se duce mare parte din banii rezultati din evaziune - in pusculitele de partid.

Evaziunea finanteaza campaniile electorale. Uite, daca Victor Ponta nu stia, in preacuratenia domniei sale, ii spun eu acum! Sa caute evaziunea fiscala cea mare in politica si poate sa inceapa cu propriul partid, ca sa-i fie mai usor. Si zau ca nu-i trebuie niciun Cod al Insolventei pentru asta.

Si daca vrea sa faca istorie antievazionista, sa puna domnia sa mana si sa elaboreze o noua lege de finantare a partidelor politice, care sa nu mai permita finantari ilegale provenite din evaziune. Si sa vedeti atunci cum scade Victor Ponta evaziunea ca prin minune. Si sa vedeti in cat timp vor ajunge sa cada evazionistii cei mari, ca popicele, daca raman fara protectie politica.

Dar sunt gata sa pun pariu ca Victor Ponta se va tine cat va putea de departe de acest subiect. Atat de departe pe cat ar trebuie sa se tina de orice comentariu privind deciziile instantelor de orice fel.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Victor Ponta CCR, #Victor Ponta Codul insolventei, #Victor Ponta evaziune , #premier