Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Ponta, a doua solutie imorala

Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:19
3337 citiri
Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Ponta, a doua solutie imorala
Foto: Noua Republica

Romania este intepenita de ani de zile in paradigma raului cel mai mic. Dar am stiut oare sa discernem intre raul cel mic si raul cel mare, cel structural? Aparitia celulelor maligne intr-un organism este totdeauna un proces insidios, silentios. Bolnavul se considera sanatos pana in ultima clipa, cand nu mai e nimic sau prea putin de facut.

Cand Cehia adopta o lege dura a lustratiei in 1991, Romania tocmai trecuse prin mineriade, iar Iliescu se bucura de un scor de incredere nord-coreean. Cand Ungaria a facut acelasi lucru in 1994, la noi deja structurile nomenclaturiste prinsesera gustul jafului sub acoperirea mediului de "afaceri" original.

Pe vremea cand Polonia ii urma exemplul, in 1997, in Romania dospea era fanariota a lui Nastase. Argumentele impotriva legii lustratiei includeau obligatoriu riscul de a lovi atat in vinovatii perioadei comuniste, cat si in cei mai putin vinovati.

Am ales aparent raul cel mai mic. Ceea ce s-a intamplat pe termen lung anuleaza oricum argumentele initiale. Timp de 23 de ani retelele subterane de influenta ale vechilor comunisti nu au facut decat sa creasca, sa acumuleze resurse.

Caracatita a crescut zi de zi pana cand a inceput sa sufoce intreg sistemul, sa subjuge Justitia si sa instituie spolierea generalizata la scara nationala. Cum a ajuns Romania in punctul in care legile sale si actiunile politice sa fie discutate la Grivco? Am ales oare raul cel mai mic?

Teoria raului cel mai mic a functionat atat la vot, cat si in diversele aliante politice la care am asistat impasibili. Pe principiul ca politica este arta compromisului, politicienilor nostri li s-au iertat toate solutiile imorale, toate golaniile si toate mistificarile, in virtutea unui ipotetic interes national definit ca nevoia de liniste, sub pretextul castigarii timpului pentru dezvoltare.

Dezvoltare a ce, cum, cu ce pret, pentru cat timp si cat de bine?

Sursa celor mai mari rele politice a fost invocarea nevoii de stabilitate. Nu conteaza ca vaporul aluneca incetisor spre centrul uraganului, cat timp in cabine nu avem tangaj prea mare si auzim o muzica lina, nu-i asa?

Cum a ajuns Voiculescu atat de puternic incat sa faca agenda analistilor MCV, cum si-a construit imperiul mediatic daca nu in liniste? Cum au fost furati banii pagubitilor de la FNI? Va mai amintiti indragitul refren "dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine"?

Cooptarea PC/PUR la guvernare a fost momentul in care esecul proclamatiei de la Timisoara a inceput sa-si produca efectele devastatoare asupra societatii romanesti.

Derapajul partidului istoric PNL nu a inceput, cum s-ar crede, in preajma crearii USL ci mult mai devreme, in 2004, atunci cand un partid cu doar cativa parlamentari, condus de un turnator, a fost adus la guvernare, rizibil, pe platforma "Dreptate si Adevar". Scoaterea PD-ului de la guvernare de catre Tariceanu in 2007 este doar plata PC-ului pentru scoaterea sa de la guvernare in 2006.

Ascensiunea PUR si a lui Voiculescu pe scena politica, "revolutia borfasilor" cum o numeste Tom Gallagher, nu ar fi fost posibila fara ajutorul ALDE si al fostului sau lider liberal, Graham Watson. Iar acest din urma ajutor nu ar fi venit daca PC nu ar fi ajuns la guvernare alaturi de PNL.

Este interesant cum ne facem un titlu de glorie din rezolvarea unor probleme care nu ar fi avut magnitudinea prezenta daca nu am fi aplicat solutii imorale. Voiculescu si toata panoplia de penali grupati acum in jurul PNL-ului, condus de un tot mai confuz si penibil Crin Antonescu, ar fi avut astazi mult mai putine argumente daca nu li s-ar fi oferit o trambulina in virtutea "unei constructii de viitor".

Esafodul problemelor pe care vom incerca sa le rezolvam maine

Pare-se ca nu invatam din trecut si de aceea coabitarea lui Basescu cu Ponta de astazi nu va fi decat esafodul pe care un om lipsit de caracter isi va construi imperiul ale carui probleme grave vom incerca sa le rezolvam maine.

Plagiatorul ajunge sa se fuduleasca dupa vizita de la Berlin si intalnirea cu Merkel, la nici un an distanta de cand pusese totul pe o singura carte, cea a penalilor.

Daca vom reusi la un moment dat sa scapam de Ponta, vom fi fericiti, multumiti ca ne-am luptat cu coruptia endemica. Pana una-alta, urmatorii ani vor fi plini de ororile pe care le vedem azi la tot pasul.

Plini de samavolnicii la adresa Justitiei, plini de jaf, minciuna, dispret fata de cetateni, dezinteres fata interesul national si ipocrizie. Penalii vor prospera, asa cum au facut-o de 23 de ani incoace.

Da, avem liniste relativa acum. La ce ne va folosi oare pe termen lung? Alt partid "de dreapta" dupa alegeri, nepot de FSN dupa tata, inca ceva ani de batut pasul pe loc prin politici populiste, alti imbogatiti ai tranzitiei pe locul celor ajunsi in spatele gratiilor?

Esenta raului nu sta in manifestarea sa hada, ci in gradualitatea cu care apare si lipsa reactiei la acesta. Relativismul este adevarata esenta a raului.

Exista un experiment pe care biologii secolului XIX il faceau in incercarea de a determina sursa reactiilor de aparare ale unui organism. Acestia au observat ca, daca o broasca este pusa in apa rece care este incalzita foarte lent, aceasta nu va mai avea reactiile normale de aparare si va muri in apa clocotita. De aici vine si expresia "broasca se fierbe incet". Eventual se poate si "inghiti" dupa aceea.

Acest lucru s-a intamplat si in experimentul post-decembrist al Romaniei, pana cand oamenii onesti au ajuns sa fie "fierti" in supa tranzitiei fara macar sa mai reactioneze la stimuli.

Asistam din nou la solutia raului cel mai mic. Coabitam, ne imersam in zeama fara sa cracnim. Peste cativa ani Ponta se va putea lauda ca stie biologia speciei acesteia, definita preponderent de blazare. Ne trebuie un dus rece!

Augustin Ofiteru este cercetator, doctor in biochimie, antreprenor in domeniul energiei si vicepresedinte al partidului Noua Republica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ofiteru Noua Republica Ponta, #Ofiteru Ponta solutia imorala , #premier