Invitatii Ziare.com Valeriu Turcan: Victor Ponta - gaze de sist sau gaz pe foc?

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:43
3447 citiri
Invitatii Ziare.com Valeriu Turcan: Victor Ponta - gaze de sist sau gaz pe foc?

Entuziasmul legat de vizita premierului la Washington s-a topit miraculos pana si la sustinatorii infocati ai domnului Ponta.

Neincrederea a iesit la suprafata pe tot parcursul vizitei. Din declaratiile interlocutorilor americani transpare neincrederea in capacitatea primului ministru de a gestiona dosare importante, de a consolida statul de drept si de a asigura aplicarea legii.

Dl. Ponta incepe sa plateasca factura propriei strategii politice, bazata pe propaganda la greu si pe evitarea riscului cu orice pret. Chiar cu pretul periclitarii unor obiective importante, precum independenta energetica a Romaniei.

Sub Guvernul Ponta, aplicarea legii e facultativa. Terenurile private pot fi ocupate, iar primul ministru devine un fel de comentator tv.

Problema cu propaganda anti-investitii e ca ea se reproduce autonom, curge in societate, pe retelele de socializare, in discutiile din statia de autobuz, cucereste minti si suflete, ofera chei de intepretare si actiune. Tocmai de aceea episodul Pungesti este repetabil in multe sate ale Romaniei, iar lipsa de angajament personal al premierului a creat ingrijorarea ca proiecte economice importante sunt puse in pericol.

"Asigurati-ne ca nu trebuie sa fugim repede cu elicopterul de acolo", e un foarte clar mesaj de neincredere, confirmat chiar de primul ministru personal.

Nicaieri ca in America nu e mai clara si mai puternica legatura dintre aplicarea legii si dezvoltarea economica. Fundamentul statului american este legat de functionarea unei justitii independente si de domnia legii. Pentru investitorii americani aceste chestiuni nu sunt colaterale, ci sunt indicatori de business intrucat afecteaza, intre altele, fluxurile financiare, relatiile de munca si drepturile comerciale.

Dl. Ponta stia cu certitudine cat de sensibile sunt pentru mediul extern respectarea angajamentelor, aplicarea legii. Si atunci intrebarea de ce nu a facut ceva. De ce a lasat tema Rosia Montana sa creasca si sa contamineze subiectul gazelor de sist? De ce nu s-a angajat la informare corecta a opiniei publice pe tema gazelor de sist, responsabilitate care ii revine prin fisa postului? De ce nu a luat masuri ca impiedice demonstratiile pe terenurile private?

Fie nu poate din cauza presiunilor bazei electorale din USL, fie nu vrea sa se expuna pe un subiect asa de controversat.

Propaganda din anii opozitiei nu e simplu de oprit. Transmisa ani la rand de USL din studiourile televiziunilor prietene, propaganda anti-investitii, in multe locuri profund anti-americana, a ajuns acum sa hartuiasca guvernul pe teren, la Universitate, in centrul Vechi, la Pungesti, si in ale locuri.

Nici televiziunile nu par sa renunte la subiect, dimpotriva. Tema face rating pentru ca raspunde cliseelor din mentalul colectiv despre legaturile dintre politica si marile interese economice. O serializare presarata cu multe spaime si legende urbane, cum a fost, spre exemplu aseara, la 23.10, cand la o televiziune prietena premierului, ecranul a fost ingalbenit de titlul 'Surse C.E.: gaze de sist - contaminare apa - cutremure'.

Practic dl. Ponta ar trebui acum sa inlature fix ce a sadit - neincrederea in proiectele de investitii, perceptia ca sunt sustinute de guvern in baza unor aranjamente dubioase, toleranta fata de incalcarea legii.

Multi sunt tentati sa creada ca e problema de comunicare. Si totusi dl. Ponta are suficienta experienta in comunicare. Inclusiv in a spune orice, ar adauga adversarii domniei sale. De asemenea, are in jurul sau oameni foarte experimentati in domeniu precum Anca Alexandrescu si Mirel Palada.

Cum si cat comunici sunt insa decizii politice, iar dl. Ponta a luat decizia politica de a se expune cat mai putin pe acest subiect. Este prezent cu declaratii in emisiuni de televiziune, dar nu isi asuma efortul central de explicare si demistificare.

Ori, ca sef al guvernului, aceasta responsabilitate ii revine in primul rand lui.

Ca si in cazul Rosia Montana, dl. Ponta evita sa ocupe centrul dezbaterii, al agendei publice, lasand ca definirea subiectului sa fie facuta de alti actori - strada, ong-urile, cei care sunt impotriva gazelor de sist.

O astfel de strategie politica, nu ajuta deloc proiectul. Dimpotriva, ea faciliteaza cresterea nemultumirii publice.

Dincolo de diferentele de protocol si agenda intre vizita premierului si cea din 2011 a presedintelui, o vizita oficiala la Washington este ultimul nivel de legitimare in relatiile externe. Este, pentru orice demnitar al statului roman, un semn de incredere in capacitatea acestuia de duce la indeplinire obiectivele importante ale parteneriatului dintre cele doua tari.

Insa anumite nuante au fost rostite apasat la Washington si nu ar fi exclus ca interlocutorii americani sa se fi prins de o anumita ambivalenta a jocului politic al domnului Ponta. Si in relatia cu alti lideri politici, Victor Ponta a demonstrat acea capacitate rara, de a fi cu toti si impotriva fiecaruia dintre ei. Lideri din USL, precum dl. Antonescu sau dl. Dragnea ar avea, cu certitudine, mai multe lucruri de spus pe acest subiect.

Acumularea metodica a puterii, in tacere, fara surprize si expuneri inutile ar putea fi, pana la un punct, o strategie de inteles.

Numai ca neasumarea leadershipului unor subiecte strategice, precum resursele de energie, pentru un iluzoriu castig electoral, inseamna sa tii interesul national captiv interesului politic, cu consecinte negative atat pentru industria romaneasca cat si pentru credibilitatea externa a tarii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Turcan gaze sist Ponta, #Turcan vizita Ponta SUA , #premier