Laura Stefan: Domnul Ponta da indicatii pretioase justitiei

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 21:55
5462 citiri
Laura Stefan: Domnul Ponta da indicatii pretioase justitiei
Foto: privesc.eu

Victor Ponta s-a aratat "absolut convins", miercuri, de nevinovatia celor trei ministri acuzati de Agentia Nationala de Integritate de incompatibilitate, adaugand ca asteapta ca instanta sa respinga "acuzatiile celor de la ANI". Declaratiile vin la scurt timp dupa ce Ponta a semnat un acord cu presedintele in care se angajeaza ca nu mai atace institutiile statului.

Premierul desemnat a prezentat miercuri componenta viitorului Cabinet, care va depune juramantul de investitura, cel mai probabil, vineri. Din lista lipsesc Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi si Liviu Pop, acuzati de ANI de incompatibilitate si abuz in serviciu.

Trei ministri acuzati de ANI de incompatibilitate si abuz in serviciu

Ponta a anuntat noul Guvern - cine sunt ministrii

Intrebat de jurnalisti de ce acestia au fost inlocuiti, in schimb Liviu Dragnea si Relu Fenechiu vor fi ministri, desi au si ei proceduri pe rol, primul fiind cercetat penal, al doilea trimis in judecata, Victor Ponta a raspuns: "Din punct de vedere legal, conform legii raspunderii ministeriale, toti candidatii propusi indeplinesc conditiile legale".

"In ceea ce ii priveste pe cei trei ministri, pe care eu ii apreciez foarte mult si cu care am lucrat foarte bine si cu care sper sa lucrez in continuare ca ministri la momentul la care toate acuzatiile aduse se vor dovedi nefondate, si ma refer la domnul Hellvig, domnul Silaghi si domnul Pop, am considerat ca o chestiune de oportunitate ca ei trei..(...) in aceasta faza sa nu faca parte din guvern.

Eu sunt absolut convins si, sigur, astept ca si dumneavoastra decizia finala a justitiei si, daca asa cum cred va fi de respingere a acuzatiilor celor de la ANI, repet, toti cei trei, eu am lucrat foarte bine cu ei, si imi doresc sa lucrez la un moment dat din nou cu ei ca ministri, insa au o procedura pe rol de la ANI.

Referitor la cei doi, pe care m-ati intrebat, lucurile din punct de vedere legal, repet, sunt foarte clare, iar dupa ce avem cazul Chiuariu, cred ca ar trebui sa fim mult mai prudenti in a ... si cazul 'Matusa Tamara', achitat domnul Nastase, da? Si alte cazuri, Atanasiu la aparare... Cred ca ar trebui sa respectam ce am scris in Constitutie, prezumtia de nevinovatie", a explicat Victor Ponta in conferinta de presa in care a anuntat componenta viitorului sau guvern.

Nu este pentru prima oara cand liderul PSD face declaratii publice care pot duce la decredibilizarea unor institutii precum ANI, DNA sau CSM.

Special este insa faptul ca de aceasta data declaratia a fost facuta la cateva minute dupa ce premierul insusi a dat publicitatii acordul semnat miercurea trecuta, la intalnirea informala de la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.

Acordul dintre Ponta si Basescu, publicat - vezi ce contine (Video)

In document, la capitolul "Principii si valori comune" premierul se angajeaza sa respecte "independenta justitiei si suprematia legii, statul de drept", inclusiv sa arate respect pentru "institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, care nu trebuie sa fie atacate si, astfel, delegitimate". Un alt principiu pentru care a semnat Victor Ponta este "consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica".

Laura Stefan, expert anticoruptie (EFOR), considera ca declaratiile premierului sunt menite sa influenteze viitoarele decizii ale magistratilor.

"Nu stiu daca e vorba despre decredibilizarea ANI, dar cu siguranta este vorba despre niste indicatii pretioase pe care domnul Ponta le ofera justitiei cu privire la felul in care ar trebui justitia sa trateze respectivele dosare. Normal din partea oamenilor politici este sa se abtina de la comentarii cat timp dosarele sunt in curs. Faptul ca domnul Ponta a colaborat bine cu un om sau cu altul nu inseamna ca respectivele persoane nu sunt vinovate de faptele care li se imputa", a comentat Laura Stefan afirmatiile facute miercuri de premier.

Aceasta a reamintit ca in raportul Comisiei de la Venetia, dat publicitatii zilele acestea, li se reproseaza politicienilor romani presiunile facute asupra procurorilor si li se cere sa nu depaseasca limitele in declaratiile publice.

Comisia de la Venetia confirma: In vara, in Romania a fost puci

"Este ceea ce ni se reproseaza si de catre Comisia de la Venetia, atunci cand expertii acesteia spun ca au existat presiuni la adresa procurorilor si a sistemului judiciar romanesc in aceasta vara, ca au existat declaratii ale oamenilor politici care depasesc limita exprimarii pe care un om politic si-o poate permite.

De asemenea, comisia a vorbit despre necesitatea de a face diferenta intre oamenii care ocupa o functie la un moment dat si functia respectiva ca institutie, pe de o parte, si pe de alta parte au explicat cei de la Comisia de la Venetia ca atunci cand ocupi o functie importanta in stat restrictiile cu privire la exprimare sunt mult mai mari decat pentru o persoana obisnuita. Din pacate, Comisia a vorbit, iar noi suntem inca departe de ceea ce ar trebui sa se intample", a declarat Laura Stefan.

In ceea ce priveste numirea in guvern a celor doi politicieni care au probleme cu justitia, Liviu Dragnea, cercetat penal in dosarul "Referendumului", si Relu Fenechiu, trimis in judecata in dosarul "Transformatorul", Laura Stefan a admis ca nu se incalca legile.

"Din punct de vedere legal este totul respectat, dar ma intreb daca este si cea mai buna practica din punct de vedere politic sa numesti in guvern oameni trimisi in judecata, cum este cazul domnului Fenechiu, sau oameni cu privire la care se desfasoara activitati de investigare penala, cum este cazul domnului Dragnea", a conchis expertul EFOR.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta ministri incompatibili, #Ponta acord Basescu, #Ponta decredibilizare justitie , #premier