O luna de guvernare Ponta - Gafe, suspiciuni si greseli pe banda rulanta

Sambata, 26 Mai 2012, ora 18:10
11755 citiri
O luna de guvernare Ponta - Gafe, suspiciuni si greseli pe banda rulanta
Foto: gov.ro

Duminica se implineste o luna de cand lui Victor Ponta i s-a pus Puterea in brate. Daca despre un bilant al realizarilor analistii spun ca e prea devreme sa vorbim, atunci sa facem unul al neajunsurilor. Ca sunt destule.

Si tocmai pentru ca sunt atatea, le-am grupat in cateva capitole, eliminandu-le pe cele din aria economica asupra carora ii asteptam sa se pronunte, cand vor dori, pe specialisti.

Una dintre caracteristicile unanim recunoscute ale guvernarii Ponta este uriasul efort mediatic depus de noul premier pentru a da bine in ochii romanilor. "Victoras, mai multa energie in motor si mai putina in claxon", l-a si ironizat Radu Berceanu.

A reusit Victor Ponta, cu prezenta sa non-stop pe posturile de televiziune (de-a dreptul exasperanta pentru unii), sa stearga din memoria colectiva gafele, suspiciunile si greselile comise in aceasta prima luna de guvernare? Ne vor spune sondajele. Pana atunci, sa facem un scurt remember.

JUSTITIE

Dupa patru ani in care Ministerul Justitiei a fost condus de un politician doar in acte - Catalin Predoiu - Victor Ponta a readus in fruntea Justitiei un politician activ. Pe senatorul PSD Titus Corlatean.

Predoiu facuse parte formal din PNL, iar, dupa numirea sa in fruntea Justitiei, liberalii s-au delimitat de el ori de cate ori au avut ocazia, fara a avea si curajul de a-l exclude din partid. N-ar fi dat bine.

Cum o fi dat insa la Bruxelles punerea fraielor Justitiei in mainile unui politician versat, care a participat activ la stratagema prin care a fost inlaturat Mircea Geoana din fruntea Senatului, dar mai ales la mitingul de forta de la Pitesti pentru infierarea DNA si sustinerea acuzatului Constantin Niculescu?

Liderii PSD fac scut in jurul lui Nicolescu - Vanghelie asteapta sa fie si el saltat de mascati

Un alt semn de intrebare asupra increderii pe care o are Victor Ponta in justitie este mentinerea lui Mircea Diaconu ca ministru al Culturii, in ciuda faptului ca asupra lui planeaza acuzatii serioase lansate de Agentia Nationala de Integritate si de Parchetul General.

Guvernul Ponta are deja probleme mari cu justitia

Mircea Diaconu este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fiind acuzat ca, in calitate de director la Teatrul Nottara a favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale, si i-a mai si dat acesteia nota maxima la concurs. De asemenea, el a fost acuzat de ANI de incompatibilitate, fiind si senator si director, iar instanta a dat dreptate agentiei.

"Domnul Mircea Diaconu e un simbol de seriozitate si de cultura in Romania(...)Stiu ca sunt atatia oameni care comit infractiuni in Romania si care nu sunt pedepsiti, daca trebuie sa-l pedepsim pe domnul Diaconu...", a fost comentariul surprinzator facut de Victor Ponta.

Ce ar trebui sa ne puna mai tare pe ganduri, ingaduinta induiosatoare manifestata de fostul procuror Ponta fata de Mircea Diaconu sau neincrederea premierului Ponta in buna credinta a institutiilor statului care il poarta pe acesta prin tribunale?

Ponta cedeaza: renunta la Alistar ca ministru si lasa padurile la Mediu

Luata de valul scandalurilor de la Educatie si de tentativa esuata de a-l numi ministru pe Victor Alistar si de a muta Padurile la Agricultura, presa a trecut cu usurinta la vremea respectiva peste numirea lui Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii.

Toata lumea stia ca pupilul lui Dan Voiculescu ii reprezinta in buna masura interesele, insa putini retinusera ca Daniel Constantin are un ditamai imprumutul de 295.000 de euro contractat de la Dan Voiculescu, datorie din care n-a platit niciun ban si pe care trebuie sa o achite pana in 2016. Si asta, in conditiile in care el traieste, dupa cum a declarat, mai mult de pe urma ... florariei detinute de sotia sa.

Daniel Constantin: Familia mea se intretine dintr-o mica florarie

Treaba lui de unde returneaza banii, ar putea zice unii. Corect. Semnul de intrebare in acest caz se ridica atunci cand punem fata in fata imprumutul de mai sus si procesul pe care Daniel Constantin il are, in calitate de ministru, cu patronul sau spiritual de la care trebuie sa recupereze pentru statul roman o datorie de 60 de milioane de euro, in urma privatizarii dubioase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Nu s-a gandit Victor Ponta ca numirea lui Constantin ca sef al Agriculturii da prost in ochii opiniei publice sau nu i-a pasat?

Saptamana viitoare toate reflectoarele vor fi puse pe acest proces, mai ales dupa precedentul inregistrat in aceasta saptamana in dosarul "Trofeul Calitatii", in care un sef nou numit de Ponta la Inspectoratul de Stat in Constructii a incercat pe ultima suta de metri sa il scoata basma curata pe Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Descinderi surpriza ale DNA in dosarul "Trofeul calitatii", al lui Adrian Nastase

Premierul Ponta ar fi avut mai multe variante de a pune capat scandalului. De exemplu, ar fi putut sa il demita imediat pe Constantin Grajdan si sa se delimiteze public de intreaga actiune reprobabila, cerand ISC sa retraga si actul depus la Inalta Curte.

N-a facut asta decat pe jumatate: l-a demis pe Grajdan (si nu prin declaratie publica, ci printr-un comunicat de presa!). Formal, retragerea ISC din proces e inca valabila si ii prinde al naibii de bine mentorului premierului, Adrian Nastase.

Intrebat vineri de jurnalisti ce are de gand cu "documentul", Ponta a dat din colt in colt, asa cum a facut aproape la fiecare scandal in care a fost implicat de la preluarea puterii.

"Nu sunt seful ISC, sunt al Guvernului. Eu am atributia de a demite si numi pe seful ISC, nu le voi cere altceva decat sa aplice legea. Opinia mea e ca fostul sef al ISC a avut un comportament anormal", a dat-o cotita Ponta, argumentand chiar ca el a fost in Afganistan cand s-a petrecut toata tarasenia. Pe cine crede ca pacaleste? Exista comunicare chiar si in Afganistan (ne-a dovedit-o premierul, care si-a umplut cu poze contul de Facebook).

Ponta spune ca cei care il acuza sunt lipsiti de bun simt. Indraznesc sa il contrazic si, mai mult, sa ma intreb cum ar fi evoluat lucrurile daca procurorii DNA nu ar fi descins marti seara la ICS, declansand tot scandalul public, pentru ca nimeni nu s-a scandalizat marti dimineata, cand avocatul lui Adrian Nastase a anuntat pe posturile de televiziune ca ISC s-a retras din proces.

Foarte interesanta si precizarea suplimentara facuta (din proprie initiativa, cum altfel) de Grajdan, potrivit careia nici secretarul general al guvernului nu a stiut nimic. Cine e acesta? Fostul senator PSD Ion Moraru, cercetat de Parchetul instantei supreme in scandalul celor doua declaratii de avere ale Rodicai Stanoiu scrise si semnate de persoane diferite in procesul in care aceasta este acuzata ca a colaborat cu fosta Securitate.

Sa nu fi stiut Victor Ponta ce stiu toti jurnalistii despre Ion Moraru? Sa nu ii fi pasat ce crede opinia publica?

Sa nu stie Victor Ponta ca Serban Nicolae, pentru care, potrivit presei, are de gand sa infiinteze un post special la Ministerul de Interne, este avocatul lui Catalin Voicu si i-a aparat in instanta pe unii dintre membrii lotului Moravita 1, trimisi in judecata de DNA pentru fapte de coruptie si contrabanda? (daca am fi rautaciosi, am putea comenta: cine altcineva sa mentina o buna relatie cu parlamentarii?)

In sfarsit, Catalin Voicu are om la Interne

EDUCATIE

Nu are rost sa ne oprim prea mult asupra scandalurilor declansate de primele doua nominalizari la Ministerul Educatiei, Corina Dumitrescu si Ioan Mang, scandaluri arhicunoscute si care i-au improscat cu noroi imaginea de salvator pe cal alb al natiunii romane pe care acesta o avea dupa daramarea guvernului ungurean.

Cel putin la fel de pline de semnificatii sunt insa alte doua aspecte. Primul se refera la incapacitatea premierului de a desemna un nou ministru plin al Educatiei. Preferand sa apeleze la un interimar (si ce interimar!), premierul a demonstrat foarte clar ca nu este capabil sa gaseasca sau sa convinga un adevarat profesionist sa preia fraiele acestui minister, desi Romania e plina de dascali si cercetatori exceptionali.

Pe de alta parte, incercarea de a fugi de responsabilitatea politica ce ii revenea in cazul demiterii lui Mang, prin tararea Academiei Romane in scandal, este cel putin dezonoranta. Nu ii cerea nimeni lui Victor Ponta sa stabileasca valoarea stiintifica a lucrarilor lui Ioan Mang, datoria sa era de natura politica, si anume aceea de a schimba din functie un om in legatura cu care existau plangeri venite de la cercetatori din cateva colturi ale lumii.

Plagiatele lui Mang - De ce este tarata Academia Romana in scandal?

Poate ca sunt de doua ori lipsita de bun simt si speculez, dar nu pot sa nu ma intreb daca inlocuirea presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, Dragos Ciuparu, cu un apropiat al Ecaterinei Andronescu, nu are legatura si cu o posibila incercare de a musamaliza cazul Mang.

De ce? Pentru ca noul sef, Tudor Prisecaru, va avea in subordine chiar Consiliul National de Etica, cel care se ocupa de acuzatiile de plagiat si care va da un verdict in cazul Mang, acesta riscand excluderea din invatamant.

Cine este noul sef, numit de Victor Ponta si pe cine a inlocuit el, ne prezinta EduCer, organizatia care a facut sesizarea oficiala de plagiat in cazul Ioan Mang.

Tudor Prisecaru, 55 de ani, specializarea Cazane de abur, 36 articole publicate sau in curs de publicare exclusiv in reviste din tara, 9 articole publicate in volumele unor congrese si simpozioane, 24 comunicari stiintifice, Indice Hirsch 2 (mai slab decat al multor doctoranzi din Romania si in mod sigur mai slab decat al majoritatii doctoranzilor din tarile avansate), la 55 de ani doar conferentiar, de 12 ani cu aceasta functie didactica.

Dragos Ciuparu, Doctorat la Paris (Univ. Paris 7, Denis Diderot), Postdoctorat la Yale, Cercetator si visiting professor la Yale, (in total peste 7 ani la Yale), peste 50 de articole in reviste cotate ISI din strainatate, cu factor de impact foarte ridicat, la editurile cele mai prestigioase din lume in domeniu (American Chemical Society, Elsevier, Wiley, Oxford Press etc), Indice Hirsch 22,(!) 1.423 de citari in revistele cele mai importante.

No comment. Doar o intrebare: Cat de mult conteaza pentru Victor Ponta educatia si cercetarea romaneasca, tinand cont de profilul celor pe care ii pune sa conduca aceste domenii?

EXTERNE

Punctam pe scurt socul starnit de anuntarea publica a vizitei in Afganistan, o "nefacuta" cum a comentat Vasile Blaga, uluit de usurinta cu care Victor Ponta a pus in pericol viata militarilor romani care urmau sa se ocupe de securitatea sa in Afganistan. O gafa de politician "carlan", cum ar spune ingaduitor Ion Iliescu.

Blaga, il critica pe Ponta: Daca nu ii pasa de viata lui, sa ii pese de a militarilor

Dar cum sa calificam insistenta cu care Victor Ponta se lupta sa ocupe singurul scaun la care Romania are dreptul la Bruxelles?

Dincolo de dezbaterile de toate soiurile din ultimele zile pe aceasta tema, se ridica o intrebare simpla si de bun simt: Cum poti sa pretinzi ca ai dreptul sa vorbesti in numele Romaniei cand tu ai ajuns la Putere ca efect al traseismului politic si nu prin alegeri, iar mandatul tau este de doar cateva luni? Adica UNPR era ilegitim toti anii trecuti si nu merita sa stai cu el la masa la Cotroceni, iar acum iti pune stampila pe pasaportul spre Bruxelles?

Si ce sa spuna la Bruxelles Victor Ponta cata vreme in tara, ori de cate ori ii sunt puse intrebari legate de economie il impinge la microfon pe Florin Georgescu?

Sigur, ar putea sa faca lobby pentru "reincalzirea relatiilor cu Rusia", asa cum face ministrul sau de Externe, Andrei Marga, ori de cate ori are prilejul.

Marga: Trebuie dat un semnal nou Rusiei - Interviu Ziare.com (II)

Petru Bogatu: Filipov, prietenul lui Marga si Putin, este colonel GRU

Associated Press: Ministrul roman de Externe vrea relatii mai stranse cu Rusia

"Trebuie intreprinse actiuni politice, reincalzite relatiile cu Rusia, ele sunt asezate in documente, dar acum trebuie puse in miscare lucrurile. Trebuie sa cream incredere, romanii trebuie sa fie mai bine informati despre Rusia actuala, iar rusii cu privire la Romania actuala", a reluat ideea Andrei Marga, recent, chiar si dupa vizita in SUA, la summit-ul NATO.

Dar la ce altceva puteam sa ne asteptam din partea lui Andrei Marga, care, dupa cum comenta ironic un analist, a ajuns cel mai probabil la Externe dupa ce mai multi politicieni USL au jucat jocul cu scaunele din copilarie si s-au asezat unde au nimerit?

Ca Andrei Marga are ochii indreptati catre est nu e trebuie sa ne mire, daca citim in Evenimentul Zilei despre inceputurile carierei sale politice, dar nu putem sa nu ne intrebam de ce a numit Victor Ponta un astfel de sef al diplomatiei.

MISCELLANEA

Una dintre primele gafe de imagine care mi-au ramas in minte dupa instalarea noii Puteri este plecaciunea facuta de Ponta in fata lui Gabriel Oprea la semnarea protocolului USL-UNPR.

S-a facut "ghiocel", asa cum Ilie Sarbu zicea ca ginerele sau nu se va face niciodata in fata presedintelui Basescu.

Si pentru ca am vorbit despre relatii de rudenie, nu putem sa nu punctam doua gafe mici dar spumoase: sideranta prezenta a mamei la depunerea juramantului de catre premierul ironizat de nenumarate ori ca ar fi imatur, precum si numirea ca si consilier a asistentei de la Bruxelles a sotiei. Mare seceta de cadre e la PSD...

In schimb, daca se va dovedi adevarata informatia, o gafa de proportii va fi decizia de a mobiliza cu surle si trambite intreg Executivul pentru a scoate 90.000 de euro din fondul de rezerva pentru tratarea in strainatate a lui Serban Ionescu, in conditiile in care se pare ca acesta nu sufera de boala Lyme, ci de o alta boala incurabila, in ciuda asigurarilor date de ministrul Sanatatii cum ca s-au facut toate analizele premergatoare.

Serban Ionescu nu sufera de Lyme, iar totul e o mega-escrocherie?

La capitolul semne de intrebare putem completa cu neasteptata readucere a lui Viorel Hrebenciuc in prima linie a decidentilor politici. La scurt timp dupa ce deputatul PSD a dat de inteles ca protestele din ianuarie ar fi fost manipulate politic de USL, pac! acesta s-a trezit in brate cu functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, cadou chiar de la Victor Ponta. Curat coincidenta!

In schimb, la capitolul greseli majore trebuie sa inscriem, la propunerea reprezentantilor societatii civile, votul uninominal Ponta-Antonescu, care majoreaza numarul parlamentarilor, in ciuda dorintei exprimate de romani la referendumul din 2009, si care va popula Parlamentul cu cantareti, sportivi, si, de ce nu, interlopi, care vor schimba majoritatea cand le va veni cheful si pentru cine va plati mai mult.

Merita subliniat si faptul ca aceiasi reprezentanti ai societatii civile, care pana nu demult erau aprigi sustinatori ai USL, atat la Bucuresti cat si la Bruxelles, astazi acuza noua putere ca incalca principiile democratiei si ne indreapta cu pasi repezi spre dictatura.

La final, nu putem sa nu facem o ultima remarca. Premierul Mihai Razvan Ungureanu il luase ca purtator de cuvant pe Dan Suciu, absolvent al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti, jurnalist specializat in economie, fost redactor-sef al postului TV Money Channel. Premierul Victor Ponta l-a ales ca purtator de cuvant pe actorul Andrei Zaharescu, fost prezentator la Antena1, una dintre figurile reprezentative ale trustului lui Dan Voiculescu.

In loc de incheiere

Premierul Victor Ponta l-a numit vineri in functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe Doru Badescu, directorul general al Spitalului de Urgenta al Ministerului de Interne "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" din Bucuresti. Prin cabinetul medical al acestuia au trecut "cei mai mediatizati arestati", printre care Razvan Temesan, Miron Cozma, Ioana Maria Vlas si Marian Iancu, informeaza revista Capital, adaugand ca....

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Ponta gafe guvernare, #Ponta Basescu Bruxelles, #Ponta Marga Rusia, #Ponta Mang, #Ponta uninominal , #premier
Comentarii
Poza ulivia
ulivia
rank 1
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Se discută despre înfiinţarea Ministerului Probităţii numindu-l