Plagiatorul demoleaza Educatia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 19:15
9045 citiri
Plagiatorul demoleaza Educatia (Opinii)

Actuala guvernare cred ca si-a propus sa sape temeinic la temelia Educatiei din Romania. Ultima ordonanta emisa pe aceasta tema de Guvernul Ponta mi se pare ca face parte din acest lung set de lovituri menite sa distruga tot ce a adus bun legea reformatoare a Educatiei.

In primul rand, ordonanta reinstaureaza centralismul si de aici redeschide calea politizarii si clientizarii scolilor. Din nou toate concursurile pentru ocuparea posturilor din scoli vor fi organizate de inspectoratele scolare, iar scolile nu vor avea niciun cuvant de spus nici in privinta angajarii, nici in privinta concedierii unui profesor.

La cat de politizate sunt inspectoratele, este foarte greu sa treci peste suspicunea ca angajarile vor fi facute pe cu totul alte criterii decat cele de profesionalism si competenta si ca prioritate vor avea clientii de orice fel. Culmea este ca angajarile vor fi dispuse de inspectoratele scolare, in urma unui concurs pasamite, pana si in scolile private.

Cred ca acestea vor deveni singurele institutii private care vor experimenta o asemenea restrangere. Cum ar fi ca in firma dvs privata sa nu puteti angaja pe cine vreti pe criteriile pe care le doriti si angajatii sa va fie impusi de stat?

Aceasta centralizare, fie ca vorbim de scoli private sau de stat, distruge un principiu foarte corect al legii educatiei: cum finantarea urmeaza elevul, scolile aveau tot interesul sa fie cat mai performante, sa aiba profesori cat mai buni, pentru a atrage cat mai multi elevi si deci cat mai multi bani. Cele care nu atrag bani nu mai supravietuiesc.

Dar cum sa asiguri nivelul de calitae cand vine inspectoratul si iti baga pe gat un profesor de care nu mai poti sa scapi indiferent cat este de slab, daca nu ai "norocul" sa comita o fapta extrem de grava?

Si aceeasi restauratie se produce si in privinta directorilor de scoli. Nu mai sunt alesi de consiliile de administratie ale scolilor, ci vor fi plantati tot de inspectorat. Liber la clientela!

Daca in cazul scolilor private, inspectoratele scolare capata drepturi, zic eu, aberante, in cazul universitatilor particulare, este retrasa pana si respectarea legii. "Structurile universitatilor particulare si confesionale particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, avizata de fondatori si aprobata de senatul universitar. Deciziile in acest sens apartin universitatii", stabileste ordonanta de urgenta.

Si pana acum aspectele mentionate apartineau universitatii, dar cu respectarea legii. Aceasta conditie a disparut miraculos.

Asa ca fabricile de diplome vor fi libere sa faca fix ce vor dori si ce le va conveni. Si cum sa dai dreptul unei persoane fizice sa infiinteze o universitate? Cum sa fie o universitate un SRL, care sa mai aiba si libertatea de a lua toate deciziile pe care le considera potrivite, adice profitabile?

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu exista nicio justificare pentru ca asemenea modificari sa fi fost introduse prin ordonanta de urgenta. Care e urgenta? De ce nu o procedura parlamentara corecta, cu dezbatere publica, si vot in Parlament? Pentru ca ordonantele de urgenta nu pot fi atacate la CCR decat de Avocatul Poporului. Desi sunt multe aspecte discutabile in ordonanta, referitoare, de exemplu, la urgenta sau la angajarile in scolile private, sunt convinsa ca ea nu va fi atacata.

Va fi probabil contestata legea de aprobare a OUG, dar pana atunci cine stie cat timp va trece si in orice caz efecte ireparabile se vor produce.

In opinia mea, reforma Educatiei a fost una dintre putinele reusite din ultimii ani. Legea Educatiei a facut ordine, a pus niste standarde, a creat premisele unui invatamant de calitate. N-a apucat sa produca insa efectele, pentru ca din momentul revenirii la guvernare a PSD, acest domeniu pare sa fi fost una dintre principalele tinte ale restauratiei. S-au ocupat de ea toti ministrii PSD ai Educatiei.

Ecaterina Andronescu a inceput cu invatamantul superior, iata ca Remus Pricopie ajunge si la invatamantul preuniversitar.

Cred ca este astfel comis unul dintre cele mai grave atentate la viitorul Romaniei. Ne plangem de nivelul scazut al Educatiei, ne plangem de numarul mare de semianalfabeti, ne inspaimanta in fiecare an rezultatul exemenelor nationale. Ne plangem ca pierdem competitia europeana a creierelor si cu exceptia catorva domenii suntem mai degraba furnizori de forta de munca necalificata.

Aceasta stare nu putea fi schimbata decat printr-un sistem de invatamant competititiv si reformat. Nu-l vom avea, PSD il repoliteaza, recentralizeaza, il pune din nou la dispozitia clientelei politice, creind astfel premisele ca scoala romaneasca si produsele ei sa ramana la un nivel scazut.

Dar ce altceva isi poate dori un premier declarat plagiator de toate forurile academice sesizate?

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#educatie ordonanta politizare, #avocatul poporului ordonante , #premier