Ponta, atac la CCR pe Codul insolventei: Sprijina evaziunea fiscala

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:10
6350 citiri
Ponta, atac la CCR pe Codul insolventei: Sprijina evaziunea fiscala
Foto: Realitatea TV

Premierul Victor Ponta a criticat decizia Curtii Constitutionale de a declara noul Cod al insolventei neconstitutional, afirmand ca CCR impiedica guvernul sa combata evaziunea fiscala.

Ponta a fost prezent miercuri la Fabrica Coca-Cola din Ploiesti, unde a fost inaugurata o noua linie de productie.

"Cand vad companii serioase cum este Coca-Cola ca platesc taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si se ocupa cu evaziunea fiscala, evaziune care vad ca acum e sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscla, cu atat mai mult apreciez companiile serioase care platesc taxe. Legea actuala incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe", a declarat Ponta miercuri.

Premierul a fost intrebat ce lege este in vigoare in prezent.

"Vreau sa va spun ca legea pe care am adoptat-o combatea evaziunea fiscala a unor firme care intrau in mod voit in insolventa pentru a nu plati taxele. Nu stiu ce a decis Curtea, pana la urma nu stie nimeni asta", a raspuns acesta.

Noul Cod al insolventei a fost declarat marti neconstitutional, in urma unei sesizari depuse de Avocatul Poporului.

Acesta a atacat la CCR doua dintre prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Codul insolventei, neconstitutional

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat emis marti de CCR.

Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, a contestat la Curtea Constitutionala, pe 9 octombrie, prevederea potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare, sustinand ca acest lucru nu ar respecta principiul previzibilitatii din Constitutie.

De asemenea, a fost atacat articolul potrivit caruia activitatea posturilor de radio si televiziune se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare.

Codul insolventei a fost aprobat de Guvern pe data de 2 octombrie ca ordonanta de urgenta, ceea ce inseamna ca nu a mai fost nevoie de avizul Parlamentului, precum in cazul proiectelor de lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Victor Ponta atac CCR cod insolventa, #Ponta Curte Constitutionala insolventa, #cod insolventa , #premier