Ziare.com

Ponta ataca CCR si Avocatul Poporului pentru ordonanta "bani pentru primarii"

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:15

   

Ponta ataca CCR si Avocatul Poporului pentru ordonanta "bani pentru primarii"
Premierul Victor Ponta a acuzat Curtea Constitutionala si Avocatul Poporului pentru faptul ca ordonanta de urgenta prin care retragea banii de la primarii si consilii judetene a fost declarata neconstitutionala.

Seful Guvernului considera ca CCR a dat o alta decizie decat daduse in trei situatii identice, cand Guvernul Boc retrasese banii autoritatilor locale PSD si PNL, la sfarsitului lui 2008.

Desi decizia CCR arata ca ordonanta data de Guvernul sau avea prevederi neconstitutionale, Ponta considera ca, de fapt, aceasta hotarare nu inseamna ca OU era constitutionala, doar ca spune Guvernului ca nu se pot lua bani de la primariile cu datorii.

As dori sa fac o precizare referitoare tot la autoritatile locale, la o decizie a Curtii Constitutionale, adoptata ieri - lucrurile n-au fost comunicate foarte clar - am in fata adresa oficiala prin care sunt anuntat (...)' Curtea Constituionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca dispozitiile din ordonanta de urgenta (...) sunt constitutionale. (...)precizand insa ca nu vor putea fi recuperate sumele deja utilizate de autoritatile locale, lucru pe care l-am spus foarte clar si ca adaugandu-se ca nu pot fi retrase sumele de la autoritatile locale care au inregistrat arierate sau utilizeaza sumele pentru cofinantarea pe fonduri europene", a interpretat Ponta.

Cu doua jumatati de masura?

"In primul rand, ordonanta pe care am adoptat-o in prima sedinta de Guvern e similara cu ordonanta de urgenta din 30 decembrie 2008 care prevede recuperarea unor sume de bani de la alte autoritati teritoriale (...) A fost atacata de 3 ori in fata Curtii Constitutionale, am deciziile (...) in toate cele 3 decizii, CCR respinge exceptiile de neconstitutionalitate.

In cazul Guvernului Ponta, Curtea nu a mai fost la fel de consecventa, spune ca e constitutionala, dar nu mai putem sa luam inapoi toti banii.

Din 1.857 de unitati administrativ-teritoriale carora Guvernul Ungureanu le-a dat bani, in 810 nu se inregistra niciun fel de arierat sau suma pentru cofinantarea vreunui program comunitar. De la 810 putem sa luam toti banii inapoi, ramane sa explice fostul guvern de ce a dat banii la primariile PDL si UDMR (...) La cei 810 erau direct, clar, bani de campanie.

Curtea Constitutionala, asa neprietenoasa, nu ne-a zis ca nu am voie sa iau acesti bani", a mai afirmat Ponta

"La celelalte sunt in verificare, au primit bani de 5 ori mai mult decat acele datorii. In cazurile in care e vorba de cofinantare, acolo nu doar ca nu luam banii, vom asigura, nu doar pentru autoritatile locale PDL si UDMR, cofinantarea programelor europene, e vorba de a pune din bugetul de stat o suma mica pentru a putea absorbi fonduri europene", a adaugat premierul.

Avocatul Poporului si-a platit datoriile politice

Victor Ponta l-a acuzat pe Gheorghe Iancu, cel care conduce institutia Avocatul Poporului, de faptul ca "si-a platit datoriile politice" catre PDL, cel care l-a propus pentru aceasta functie.

Vezi mai jos documentul trimis premierului Victor Ponta de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean:Premierul Victor Ponta nu poate lua primariilor toti banii dati de fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, au hotarat, joi, judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

CCR: Ordonanta referitoarea la banii luati inapoi primariilor, partial neconstitutionala

Reprezentantii CCR au comunicat ca prevederile sunt constitutionale doar in masura in care se aplica sumelor ce nu au fost utilizate.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a explicat, potrivit Realitatea TV, faptul ca decizia CCR inseamna ca Guvernul Ponta nu avea dreptul sa ia banii din bugetele primariilor care au de platit datorii urgente, dar ca a fost indreptatit s-o faca in alte cazuri.

Mai exact, Curtea Constitutionala a decis ca textul din Ordonanta de Urgenta a Guvernului Ponta, numarul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si acordate unitatilor administrativ teritoriale, este partial neconstitutional.

Curtea Constitutionala a admis partial sesizarea Avocatului Poporului referitoare la neconstitutionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor masuri financiare in domeniul asigurarilor sociale de sanatate si al finantelor publice.

"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unitatilor administrativ-teritoriale in anul 2012 prin Hotararea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unitati administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte cu finantare externa nerambursabila, neutilizate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie de catre ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, in contul din care acestea au fost incasate", se arata in textul declarat neconstitutional de catre CCR, potrivit Mediafax.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4671 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PDL-ul inca mai are capete de hidra.

Pe un text identic cu cel al ordonantei emise de neconstitutionalistul Boc, aceeasi CCR nu a fost consecventa cu deciziile sale si cind a fost vorba de oronanta data de Guvernul Ponta.

 

 

Avocatul Poporului ce apara? Interesele financiare si electorale ale

...PDL? Cind le-a luat romanilor o serie de drepturi, nu l-am auzit pe Avocatul Poporului sa sara in apararea cetatenilor. Nici nu avea cum, era la rind la casieria PDL.

 

 

Ponta e un mare mincinos

La fel si cei care-l sustin.

 

 

Ponta e pro-st (sfatuit)

Daca legea initiata de el ar fi inclus in formulare, macar teoretic, toate primariile din tara, indiferent ca ar fi fost conduse de PSD, PNL sau PDL, ar fi avut o sansa.
Dar a fost atat de infantil incat a specificat ca NUMAI primariile PDL trebuie sa dea banii inapoi.
Daca Ponta s-ar fi referit la toate primariile, din toata tara si, apoi, ar fi inceput cu cele ale PDL, ar fi scapat de palma trasa de CCR.
Dar Ponta a tinut neaparat sa se faca de rusine!

Si s-a facut!
Cu brio!!
))))

 

 

Ponta e pierdut!

Antonescu (Porumbacu) deja ii poarta sambetele...
Inca putina rabdare, dragi romani.....

 

 

ponta e la furat in numele clasei muncitoare !

---------------

 

 

Banii dati de Ungureanu n-au fost pentru plata arieratelor si

...cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, ci au fost dati pentru campania electorala a PDL. De altfel, 810 localitati nici nu aveau asa ceva. Ma bucur ca avem un procuror prim-ministru, astfel putem afla mai clar cine ne-au furat banii si au dispus de ei dupa bunul plac. E isterie generala in rindul PDL, dar cuibul de capuse trebuie stirpit.

 

 

mai cauta nene

Si-ai sa vezi ca textul la care se refera nu e identic.

 

 

Cata nesimtire la Ponta si mercenarii lui!

PDL niciodata nu a comentat hotararile justitiei,a CCR!

Asa este,banii donati de guvernul tariceanu in 2008,

au fost acordati pentru...arieratele comunisto-liberale!

 

 

Ponta s-a pierdut!

Cand Boc a cerut recuperarea unor anumite sume a facut-o la nivel national, fara sa specifice ca doar cei de la PSD sau PNL trebuie sa restituie anumite sume.
La fel a facut Boc si cu taierea pensiilor si salariilor.
A facut-o la nivel national, nu a scazut pensiile si salariile doar celor care voteaza cu USL.
De aceea, CCR nu a avut ce sa obiecteze.

Dar tanta-laul de Ponta, a crezut ca face o mare vitejie cand a decis ca doar cei de la PDL trebuie sa dea banii inapoi.
S-a facut de ras!
Ponta e liber sa-l atace in justitie pe Ungureanu, cu ce doreste el, dar nicidecum nu poate sa ceara inapoi banii oferiti de guvern unor judete, inainte ca justitia sa se pronunte.
Decizia CCr a fost cat se poate de clara.
Daca Ponta l-ar fi acuzat pe Ungureanu ca a dat ilegal niste bani, ar fi fost cu totul altceva.
Insa Ponta, Procurorul, a crezut ca el se poate substitui justitiei si poate sa hotarasca de unul singur ca Ungureanu a incalcat legea si, ca atare, banii de la PDL trebuie returnati!

Asa cum am spus, Ponta s-a facut de ras
Pe toate planurile!
Si asta e doar inceputul!!!!

 

 

Ti-aduci aminte cine ne asigura ca nu va creste

...TVA-ul, nu vor scadea salariile si pensiile, va creste numarul de angajati cu Noul Cod al muncii, in 2011 vom intra in Schengen? Oau, ce de minciuni am zis!

 

 

ponta accelereaza sa recuperati ce nu ati putut fura pana acum !

in cateva luni sa recuperati ce nu ati putut fura cativa ani !
da repede niste legi , nu conteaza cum si sa faceti bani multi , ca astia sunt prosti tare si nu o sa mai isi recupereze banii niciodata ! de la voi , oricum nimeni nu mai recupereaza nimic de la voi ! o sa le dati un pumn in gura si un sut in ...

 

 

Pt.justa informare,fara implicare politica,dar cu denuntare penala.

conform adresei nr.3666/24.05.2012 a CCR : " tN~..--------------"
PRIM - MINISTRU AL GlJVERNULUl
In terneiul prevcd crilor art .31 alin. (4) din Lcgca nr.47/1 992, va comunicam ca, prin Decizia Dr.558 pronuntata la data de 24 mai 2012, definiti va si general
obiigatoric, Curtc a Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat cit dispozitiiie art.V alin .(l ) teza I din Ordonanta de urgcnta a Guvernului nr.15/201 2 privind stabilirea unor masuri linanciare in domcniul asi gurarilor s ocialc de sanatate si al finantelor publico, care au facut obiectul cxceptiei de nccon stitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului. S U N T constitutionalc In
masur a In care se aplica numai sumelor alocate prin Hotar area Ciuvcrnului nr .2S5/2012 si...."aceste recomandari se respecasera chiar inainte de decizia CCR.M.R. Ungureanu TREBUIE cercetat penal.810 primării PDL au primit bani electorali de la rezerva bugetară,desi nu aveau nici arierate si nici nevoi de cofinantare a unor proiecte europene. Concluzia: bani alocati total ilegal de fostul guvern, care vor fi luati inapoi de actualul guvern. Nu in ultimul rand, se vor face verificări la sange si la modul in care celelalte primării au sau vor utiliza sumele primite prin HG 255/2012. Ponta a arătat că si aici vor fi trasi inapoi bani dacă se va dovedi că sunt utilizati ilegal.

http://www.cotidianul.ro/810-primarii-pdl-au-primit-bani-electorali-de-la-rezerva-bugetara-183886/

 

 

Strict juridic:

Procurorul acuza judecatorii ca nu au dat o hotarare in favoarea sa. Vorbim de justitie sau de o rafuiala publica?

 

 

*

Ponta da cu stingu-ndreptu sau cu dreptu-n stingu, nici el nu mai stie. Daca mai sta mult acolo incurca itele de nici osuta de guverne ulterioare nu a sa reuseasca sa faca ordine. Este hoatic, fara o gandire logica. Din pacate concubinul Porumbacu este la fel. Vai de capul nostru. Cert este ca se duce incet-incet de rapa tot ce s-a facut in ultimii ani si se pare ca tot sacrificiul facut de noi toti a fost degeaba. Doamne fereste-ne de ce va urma.

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor