Ponta avertizeaza ministrii: Este o catastrofa nationala ce se intampla

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 14:42
10446 citiri
Ponta avertizeaza ministrii: Este o catastrofa nationala ce se intampla
Foto: Gov.ro/Arhiva

Proiecte de sute de milioane de euro, cu fonduri UE, sunt blocate de contestatii la licitatii judecate de CNSC si Curtea de Apel, a afirmat premierul Ponta, care a caracterizat situatia, miercuri, drept "o catastrofa nationala" si a avertizat ca Romania poate pierde bani europeni din acest motiv la sfarsitul anului.

El a amintit ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca le-a comunicat parlamentarilor, in discursul sustinut luni in Camera Deputatilor, ca unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentara este modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

Promisiunile lui Ponta in Parlament: Mai putine OUG, legea insolventei si fara "pomeni sociale" (Video)

"La fondurile europene, mi-am asumat ca trimitem in aceasta sesiune pachetul legislativ cu ahizitiile. E o catastrofa nationala ce se intampla cu achizitiile, ani de zile stam: CNSC, Curte de Apel, se retrimite si ne ajunge 'cutitul' din 31 decembrie la os si noi tot suntem in contestari.

Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimba intre instanta, CNSC si autoritatile contractante", a spus Ponta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Ponta a criticat mult CNSC

Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), sustinand ca institutia blocheaza licitatiile publice, iar seful institutiei, Bogdan Lehel, este prieten cu Vasile Blaga si Elena Udrea.

Ponta vrea sa il schimbe pe seful CNSC, "mare prieten cu Udrea si cu Blaga"

El anunta ca Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitatii oprite de CNSC si ca va explica si Comisiei Europene necesitatea unei astfel de masuri.

In replica, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, ca, in 2012, a pronuntat decizii in cadrul unor licitatii cu o valoare estimata de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au ramas definitive si irevocabile dupa contestarea la Curtea de Apel.

Ministerul Justitiei a incercat insa infiintarea unei instante speciale pentru contestatii, dar care nu a mai fost creata, fiind nevoie de judecatori specializati, iar Guvernul a intentionat sa impuna o taxa la contestarea licitatiei, dar Comisia Europeana nu a acceptat modificarea procedurii de contestatie a licitatiilor publice.

In luna iunie a anului trecut, Guvernul a decis totusi ca firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice sa fie obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, care va fi retinuta integral in care contestatia formulata este respinsa.

Aceasta prevedere a fost declarata insa neconstitutionala la 15 ianuarie acest an, de catre Curtea Constitutionala.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Ponta constestatii licitatii, #Ponta contestatii fonduri UE, #Ponta contestatii fonduri europene , #premier
Comentarii