Ponta: Consiliul Fiscal ne-a dat mereu avize negative, a sustinut politica lui Basescu si Boc

Luni, 30 Martie 2015, ora 18:42
3772 citiri
Ponta: Consiliul Fiscal ne-a dat mereu avize negative, a sustinut politica lui Basescu si Boc

Consiliul Fiscal a acordat mereu avize negative actualului guvern, deoarece a fost infiintat in 2010 de presedintele si premierul de atunci, Traian Basescu si Emil Boc, si gandeste economia in parametrii construiti de acestia, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

"Consiliul Fiscal intotdeauna da avize negative de cand suntem noi. Ei sunt din 2010, au sustinut politica economica a lui Basescu si Boc, au o alta gandire, ce sa facem. Din cate stiu eu, au dat aviz negativ si cand am redus TVA la paine, si cand am redus CAS. Daca ei gandesc economia asa cum au facut-o Boc si Basescu, e normal sa nu ne intalnim pe aceeasi....ne respectam si cu asta basta", a spus Ponta.

La remarca presei ca si Fondul Monetar International a transmis consideratii negatie la adresa noului Cod Fiscal, premierul a raspuns ca Romania este condusa de Guvern iar el, ca prim-ministru, isi asuma responsabilitati.

"Discutam si cu FMI, cu toata lumea, dar, daca vreti, atunci ii chem pe cei de la FMI si va conduc ei. Asa a zis FMI si cu CAS, sa nu reducem, dar a fost bine, si cu TVA la paine", a afirmat Ponta.

FMI ii recomanda lui Ponta sa reanalizeze reducerea TVA: Premierul, acuzat ca se cam grabeste (Video)

Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de modificare a Codului Fiscal, avertizand ca reducerile de taxe vizate ar duce la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, cu deficite efective de peste 3% pana in 2019,cand deficitul structural va ajunge aproape de nivelul din 2010.

Si FMI considera ca Romania nu are spatiu sa reduca taxele pana nu imbunatateste colectarea lor si administrarea veniturilor, remarcand reducerea dezechilibrelor, dar si incetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

Proiectul noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala au fost aprobate, miercuri, de Guvern.

Prevederile Codurilor Fiscale

Documentul prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile, de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% din 2018, si extinderea, tot de anul viitor, a listei produselor cu TVA redus la 9%.

Mai sunt prevazute introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferentiate a microintreprinderilor, in functie de numarul de salariati.

Proiectul Codului Fiscal mai prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, educerea cotei de impozit pe venit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fara plumb si benzina cu plumb), reasezarea nivelurilor accizelor pentru alcool si bauturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atat a titeiului din productia interna, eliminarea impozitului pe constructii speciale incepand cu 1 ianuarie 2016.

Cotele de contributii de asigurari sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scadea din ianuarie 2017, cum era prevazut in proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018.

Documentul mentine celelalte prevederi, si anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Ponta Consiliu Fiscal avize negative, #Ponta Coduri Fiscale , #premier
Comentarii