Ponta, fata in fata cu referendumul: E sau nu posibil sa fie pe 24 noiembrie 2014?

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 21:15
5689 citiri
Ponta, fata in fata cu referendumul: E sau nu posibil sa fie pe 24 noiembrie 2014?

Premierul Ponta a declarat ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei poate fi organizat pe 24 noiembrie 2014 si ca presedintii camerelor parlamentare pot promulga legi in locul presedintelui. Ambele afirmatii sunt inexacte.

Declaratiile premierului au fost facute joi seara, la scurt timp dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a respins sesizarea presedintelui pe Legea referendumului si in conditiile in care Constitutia spune ca presedintele este obligat sa promulge legea in termen de 10 zile.

"Astazi este 14 noiembrie, deci, in mod normal, in maxim 10 zile, chiar daca abuzeaza din nou presedintele si o tine 10 zile, ar fi 24. Daca nu o promulga, au voie sa o promulge cei doi presedinti ai Camerelor. De altfel, s-a mai intamplat acest lucru, pentru ca presedintele si-a mai incalcat obligatia. S-a intamplat in 2007, 2008, ca presedintele sa refuze sa isi exercite atributiile si, atunci, cei doi presedinti publica in Monitorul Oficial cu semnatura lor. Exista precedente in acest sens, tot cu Traian Basescu, care refuza practic sa respecte decizia Curtii Constitutionale. E 24, deci asta inseamna ca la anul, pe 24, putem sa facem referendum. E foarte strans calendarul, dar putem sa o facem", a declarat Ponta joi seara, la un post de televiziune.

Dincolo de faptul ca presedintele are dreptul sa promulge legea in oricare dintre cele 10 zile prevazute in Constitutie, chiar si in ultima, acest lucru neconstituind un abuz, dar mai ales tinand cont ca deocamdata vorbim doar despre un proces de intentie, Traian Basescu neauntand ce are de gand sa faca, ramane de vazut care sunt precedentele la care se refera Victor Ponta.

Ioan Oltean (PDL): Exclus! E o afirmatie facuta cu rea credinta

Contactat de Ziare.com, deputatul Ioan Oltean (PDL), vicepresedinte al Camerei Deputatilor in perioada mentionata de premierul Ponta, a declarat ca presedintele tarii este singurul care promulga legi.

"In afara de presedintele Romaniei, cat timp este in exercitiu, nimeni nu poate sa i se substituie. In privinta asta, Constitutia si legile sunt foarte precise. Dupa ce se adopta in Parlament, legea merge la presedinte si presedintele o promulga. Nu poate absolut nimeni sa faca nimic.

Sincer nu imi amintesc de existenta unui precedent de aceasta natura in care, in timp ce presedintele Romaniei, fiind in exercitiu, poate altcineva sa se substituie si sa exercite acest atribut. Probabil s-a referit la perioada cand presedintele Traian Basescu a fost suspendat, in 2007, si atunci, desigur, presedintele Senatului, care i-a tinut locul, a putut sa o faca, dar cat timp presedintele este in exercitiu, nimeni nu i se poate substitui si sa promulge un act normativ. Exclus!", a declarat Ioan Oltean.

De asemenea, acesta s-a aratat "foarte suprins" de afirmatiile facute de Victor Ponta.

"Premierul este un om cu pregatire juridica. Daca ar face o asemenea afirmatie un om care a terminat Politehnica si nu are habar, as intelege, dar cred ca e o afirmatie facuta cu rea credinta. Victor Ponta a fost parlamentar, a fost ministru, are o experienta vasta. Eu cred ca e doar o incercare de a sicana, de a crea o stare conflictuala inutila si discutii inutile, asa cum provoaca deseori premierul in ultimul timp", a conchis acesta.

Prof. Ioan Stanomir: Promulgarea legilor se face doar de catre presedinte

Si Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, a exprimat opinii similare.

"In Constitutie nu exista o prevedere alternativa la promulgarea legilor de catre seful de stat. Din punct de vedere politic si constitutional, daca prim-ministrul Victor Ponta apreciaza ca presedintele Basescu incalca Constitutia prin nepromulgare are la dispozitie, de fapt majoritatea pe care o reprezinta domnia sa are la dispozitie, suspendarea presedintelui. In opinia mea, promulgarea legilor se face doar de catre presedintele republicii", a declarat acesta pentru Ziare.com

Intrebat daca isi aminteste de vreo situatie din anii 2007-2008 in care sa fi promulgat altcineva legi in locul presedintelui Traian Basescu, prof. Stanomir a declarat ca a vazut in mass-media o referire la o situatie de atunci, mai precis un dialog purtat de cineva cu fostul presedinte al Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL).

"Dupa parerea mea, in aceste situatii este bine sa fie intrebat forul care are in grija supravegherea functionarii Constitutiei, la noi - Curtea Constitutionala. Daca se constata ca apare un conflict juridic de natura constitutionala prin nepromulgarea de catre presedinte, atunci alte instante ale statului pot solicita Curtii Constitutionale sa clarifice aceasta chestiune", a afirmat Ioan Stanomir.

Intr-adevar, intr-o emisiune de televiziune din iulie 2007 Bogdan Olteanu spunea ca presedintele nu poate prelungi la nesfarsit promulgarea unei legi, in conditiile in care termenul limita in acel caz era de 20 de zile. "Din aceste 20 de zile, 16 au trecut, deci mai sunt 4 zile. Daca in a 20-a zi n-o promulga, este promulgata de drept si merge la publicarea in Monitorul Oficial", sustinea fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

Eugen Nicolicea (UNPR-PSD): E un caz ipotetic. Cele 10 zile curg de la publicarea in Monitorul Oficial

Deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) membru in ultimele legislaturi in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar in prezent secretar, a declarat pentru Ziare.com ca premierul nu a facut decat sa raspunda la o intrebare, cazul fiind "ipotetic".

"Trebuie sa vedem ce se intampla si nu cred ca nu va fi promulgata in termenul de 10 zile. Nu poti sa nu iti exerciti obligatiile constitutionale. Daca acolo scrie ca trebuie sa promulgi, o faci. Daca nu vrei sa iti exerciti atributiile, nu inseamna ca sta toata lumea pentru ca nu vrei tu sa iti exerciti niste atributii.

Dar trebuie asteptata publicarea in Monitorul Oficial. Decizia, rezumatul care a aparut, trebuie redactata in forma finala, in care apar si motivele, care este trimisa apoi la publicare. Nu exista un termen in care sa se faca acest lucru. Iar cele 10 zile prevazute de Constitutie curg de la publicare. Repet, nu exista un termen in care decizia CCR sa fie trimisa la Monitorul Oficial", a declarat acesta.

Intrebat de ce a mai vorbit premierul Ponta despre data de 24 noiembrie, cata vreme nici nu stim inca data la care decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, Eugen Nicolicea a raspuns: "Calculul era facut pentru termenul cel mai favorabil".

"Dar mai ramane sa vedem si ce scrie in decizie. La CCR se mai dau decizii care sunt favorabile in rezumat, dupa care motivarea este in total contrast", a reamintit acesta.

Ce scrie in Constitutie

Art. 77 din Constitutie prevede la alin. 3 ca "Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea".

In plus, art. 147 arata ca "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.".

De asemenea, art. 78 prevede ca "legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei".

In conditiile in care CCR a decis ca pragul de 30% la referendum este constitutional cu conditia ca legea sa se aplice la un an de la intrarea ei in vigoare, este aproape imposibil ca noua lege a referendumului sa poata fi aplicata in data de 24 noiembrie 2014, daca presedintele Traian Basescu decide sa nu se grabeasca cu promulgarea ei.

In plus, daca ne gandim ca un referendum este declansat cu multe zile inainte de cea a votului, e greu de crezut ca CCR va valida un referendum care e declansat in conformitate cu o lege, iar votul si rezultatele sunt interpretate dupa o lege mai noua. Prin urmare, cel mai probabil este ca daca va exista un referendum pentru revizuirea Constitutiei, acesta va fi declansat dupa intrarea in vigoare a noii legi, ceea ce inseamna ca ziua votului va fi apropiata de finalul lunii decembrie, in timpul sarbatorilor de iarna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Ponta Basescu promulgare referendum, #Ponta promulgare presedinti parlament, #referendum simultan alegeri 2014 , #premier