Ponta, la Euronews: Pronosticuri despre aderarea la zona euro si laude pentru DNA (Video)

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 10:04
3509 citiri
Ponta, la Euronews: Pronosticuri despre aderarea la zona euro si laude pentru DNA (Video)
Foto: Euronews

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu pentru postul de televiziune Euronews, in care a vorbit despre coruptie, discriminarea rromilor, relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, dar si despre aderarea tarii noastre la zona euro.

Premierul a fost intervievat de Isabel Kumar, in cadrul emisiunii Global Conversation, in descrierea interviului afirmandu-se ca Ponta a cautat sa imbunatateasca, in cele 18 luni de cand este prim-ministru, imaginea oarecum negativa a tarii sale in randul celorlalte stte membre.

Potrivit premierului, aceasta imagine nu reflecta realitatea Romaniei moderne.

"Cred ca Romania a fost una dintre fostele tari comuniste care a avut de suferit de pe urma dictaturii foarte dure, pana in anul 1989. Am avut o revolutie sangeroasa, oamenii au murit aici pentru libertate, pentru democratie.

A fost o tranzitie dificila de la epoca comunista la democratia moderna europeana, insa as spune ca, fiind roman, sunt mai degraba optimist ca am depasit chiar si criza economica, politica si sociala dificila care a inceput in anul 2009 si acum putem fi una dintre tarile europene care se dezvolta cel mai rapid", a declarat Victor Ponta, pentru Euronews.

Romania, o tara cu oportunitati multe si "mai bune" decat tarile occidentale. Ponta exclude un val de imigranti romani in Marea Britanie

Referitor la opozitia Marii Britanii, Frantei si Germaniei fata de ridicarea restrictiilor de la granite impuse cetatenilor romani, de la 1 ianuarie, si teama de "valul" de imigranti care vor merge in tari precum Regatul Unit, premierul a spus ca si britanicii se bucura de libertatea de miscare din UE si de libera circulatie in Romania.

"Libertatea de miscare este unul dintre stalpii de baza a Uniunii Europene. Nu putem schimba acest pilon de baza, pentru ca atunci toata constructia se va prabusi. Si in timp ce britanicii pot veni in Romania sa investeasca - si o fac, si sunt bineveniti sa investeasca bani, sa vanda bunuri, sa faca afaceri, sa fie turisti-, nu poti avea doar un singur sens", a precizat liderul Executivului.

Victor Ponta ii avertizeaza pe britanici: Nu suntem europeni de mana a doua

Acesta a exclus varianta unui val de imigranti care vor ajunge in Marea Britanie.

"Acum, in Romania, nu avem doar dezvoltare economica, ci avem si o rata scazuta a somajului fata de media europeana si avem o multime de oportunitati, uneori as spune ca sunt oportunitati mai bune decat tarile occidentale ale Uniunii Europene", a sustinut presedintele PSD.

Ponta: Voi lupta totdeauna ca romanii onesti sa mearga si sa duca o viata mai buna in afara tarii

Victor Ponta a mentionat ca a citit cu atentie declaratiile omologului sau britanic David Cameron in ce priveste ajutoarele sociale pentru romanii din Marea Britanie, declarandu-se de acord cu acesta in ce priveste faptul ca "este in interesul tuturor europenilor, inclusiv romani si bulgari, sa lupte impotriva celor care folosesc ilegitim sau abuziv sistemul de ajutoare sociale".

"Voi lupta totdeauna pentru drepturile romanilor onesti, care muncesc din greu, sa mearga in Regatul Unit, in Franta, in Germania, pentru o viata mai buna, pentru o slujba mai buna, sa-si plateasca taxele si sa fie o parte activa a societatii", a afirmat seful Guvernului.

Ponta a mai afirmat ca Romania este deseori tinta politicienilor europeni care vor astfel sa aiba un castig electoral in tara lor.

"Pot sa inteleg presiunea asupra guvernelor sa ia uneori masuri populiste. Si de aceea am spus mereu ca partidele importante sunt tentate sa se duca spre abordarea populista, sa scoata toti strainii sau sa inchida granitele. Ei pierd mereu", a mai spus Ponta, dand exemplu esecul fostului presedinte Nicolas Sarkozy, la alegerile prezidentiale din anul 2012.

Prim-ministrul a declarat ca romanii au sentimente pozitive fata de occidentali: "Am fost adolescent in perioada comunismului, iar pentru noi Europa a fost intotdeauna visul. A fost totdeauna societatea pe care am fi vrut sa o construim aici, in Romania".

Despre problema rromilor: Sunt cetateni europeni, trebuie integrati in tarile lor

Liderul Executivului a fost intrebat si cum reactioneaza la faptul ca marea comunitatea de rromii din Romania reprezinta unul dintre motivele pentru care tara are o imagine proasta in afara tarii.

"Exista o importanta minoritate rroma in toata Europa de Est, nu doar in Romania. Exista comunitati importante si in Bulgaria, in Ungaria, in Slovacia, in Serbia. (...) Sunt cetateni europeni, au nevoie de programe speciale pentru a se integra mai bine. Solutia pe termen lung este integrarea mai buna in tarile lor. Daca ii punem in avion si ii mutam, este o solutie pe termen scurt si astfel de solutii au loc cu doar cateva luni inainte de alegeri, iar apoi nu este nimic rezolvat pe termen lung", a spus Victor Ponta.

Rromii din Europa - probleme, raspandire, prejudecati si schimbarea numelui

Ponta, laude pentru DNA: Rezultate impresionante, multi politicieni pedepsiti, institutii independente. Nu este mai multa coruptie decat media europeana

Ponta, nou atac la DNA: Nu vad nicio schimbare din epoca lui Morar, procurorii fluiera intr-o singura directie

Ponta: Gata cu ordinele date prin telefon la DNA de domnul Basescu

In timp ce tara a fost criticata puternic de Transparency International pentru coruptia din sistemul politic, in timp ce premierul a afirmat ca s-au facut multe pentru ca problema sa fie combatuta si ca a fost parcurs un drum lung pentru a se respecta reformele cerute de Uniunea Europeana.

"As spune ca Romania a implementat, din anul 2007, toate reglementarile pe care Comisia Europeana ne-a ajutat sa le facem. Rezultatele au fost absolut impresionante, pentru ca multi politicieni, functionari publici au fost pedepsiti pentru coruptie. Avem multe cazuri, avem institutii foarte independente, care sunt laudate in toate rapoartele. As spune ca nu este mai multa sau mai putina coruptie decat media europeana", a subliniat Ponta.

Romania, mai corupta decat anul trecut - raport international

Ponta cere eliminarea coruptilor din ministere: Metehnele vechi se scot cu greu (Video)

La observatia Isabelei Kumar, ca trei membri ai guvernului sau - Relu Fenechiu, Varujan Vosganian si Liviu Dragnea - ar fi investigati pentru coruptie, dintre care primii doi si-au dat demisia, iar astfel este o problema de credibilitate, premierul a raspuns: "Nu, pentru ca, inca o data, niciunul dintre ei nu a fost investigat pentru coruptie intr-o functie publica".

"Asa cum am spus, institutiile anticoruptie au fost foarte active, au investigat pe aproape toata lumea si cred ca este bine, sunt institutii independente. Dar nu au fost acuzatii de coruptie, de cand am preluat mandatul", a precizat social-democratul.

Ponta: Niciun roman nu e de vina ca nu suntem in Schengen, sa nu mai aratam unii spre altii

Referitor la aderarea la spatiul Schengen, premierul a spus ca faptul ca Romania si Bulgaria ar trebui sa astepte si sa nu intre in zona de libera circulatie reprezinta doar "pretexte pentru politica interna" a statelor care se opun acestei masuri.

"Avem frontiere foarte sigure, suntem capabili sa protejam foarte bine granita Uniunii Europene si am indeplinit toate criteriile pe care Europa le aplica tuturor. Cand vine vorba despre o decizie finala, sunt mereu alegeri intr-una dintre tari si sunt mereu motive sa o amanam.

Nu mi-e teama ca nu vom fi in Schengen. Mai devreme sau mai tarziu vom fi, insa sunt ingrijorat sa vad ca in urmatorul Parlament European reprezentantii ideilor anti-europene - populistii, extremistii - isi vor spori numarul. Cat timp vom incerca sa avem aceleasi abordari ca si anti-europenii, vom pierde si ei vor castiga", a declarat prim-ministrul.

Cand vom adera la zona euro? Ponta: Nu prea curand, zona euro nu are nevoie de inca o economie slaba

Acesta s-a aratat increzator ca Romania va adera la zona euro, dar doar dupa ce isi va intari si mai mult economia, inaintand ca posibil termen anul 2018.

"Pentru Romania, este o decizie politica clara ca vrem sa aderam la zona euro. Dar asta nu ar trebui sa fie prea curand, pentru ca in primul rand trebuie sa avem o economie puternica, zona euro nu are nevoie de inca o economie slaba. Trebuie sa fim puternici, sa fim competitivi, sa adaugam ceva la zona euro, nu sa adaugam inca o problema.

Si, in al doilea rand, zona euro va implementa toate reformele bazate pe experientele nereusite din trecut, pentru a evita noi crize precum cea in care am fost noi. As putea spune ca 2018 ar fi o data realista si urmaresc cu atentie exemplul Poloniei. (...) Cred ca felul in care Polonia se pregateste pentru acest lucru este un exemplu si pentru noi", a mai spus Victor Ponta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Victor Ponta combatere coruptie, #Ponta aderare zona euro, #Ponta imigranti romani Marea Britanie, #Ponta problema rromi, #Ponta aderare Schengen , #premier