Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta iese din zona de confort politic. Va supravietui?

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 09:58
7624 citiri

Cu ce se va confrunta noua alianta guvernamentala de acum incolo? Negocierile pentru o alta formula de Executiv sunt in toi.

Victor Ponta pare a se afla, pentru prima data de cand a venit la putere, sub o reala presiune. Trebuie sa asigure sustinere in Parlament pentru noua sa echipa. Desi, pe hartie, calculele par a fi in avantajul sefului PSD, in realitate sunt putin mai complicate.

Chiar daca Victor Ponta isi doreste foarte mult ca UDMR sa intre la guvernare, Kelemen Hunor a dat semne clare ca exista anumite retineri. UDMR va vota alaturi de PSD, dar evita sa faca pasul decisiv pana dupa alegerile europarlamentare.

Electoratul maghiar are in principal o orientare de centru-dreapta. Exista inca multe rani deschise in ce priveste politica nationalista practicata de Iliescu si ai sai in anii '90, iar evenimentele din martie 1990 de la Targu-Mures sunt inca vii in mintea multor alegatori. De cate ori s-a asociat cu PSD, UDMR a avut de pierdut in fata propriului electorat, iar acest partid nu mai are monopol politic in interiorul minoritatii maghiare.

Oricat si-ar dori Victor Ponta o sustinere puternica in Parlament, va trebui sa se multumeasca si cu mult mai putin decat a avut pana acum.

Va trebui sa negocieze pentru fiecare proiect de lege, va trebui sa ofere punctual fiecarui grup parlamentar cate ceva pentru a-si asigura majoritatea. Dar, pe de alta parte, Victor Ponta si echipa lui vor fi obligati sa raspunda la intrebarile Opozitiei.

Chiar daca in prima faza, PNL si PDL nu se vor alia, ambele partide vor avea interesul sa puna presiune pe Guvernul USD. Asa ca va exista o cooperare ad-hoc.

Victor Ponta va rezista in fruntea Executivului pana la alegerile europarlamentare, dar un rezultat slab al USD in acest scrutin cred ca poate rasturna Guvernul.

PSD mai are o mare problema. Victor Ponta ar cam fi obligat sa candideze la presedintie. In traditia politicii romanesti, doar seful unui mare partid sau aliante politice are sanse reale sa devina presedintele tarii. Au fost multe incercari cu oameni veniti din linia a doua, cu personalitati, dar intotdeauna dupa 1990 au castigat liderii marilor partide. Ion Iliescu, presedinte FSN, apoi PSDR, Emil Constantinescu, presedinte CDR, Traian Basescu, presedinte PD, co-presedinte Alianta D.A.

Se intampla acest lucru pentru ca functia de presedinte al Romaniei e cea mai puternica pozitie din stat si e votata direct de catre cetateni. E foarte greu sa strangi un numar atat de mare de voturi, 4-5 milioane in turul doi, cand nu controlezi nici macar un partid.

Aici e si slabiciunea PDL cu candidatura lui Catalin Predoiu. Nu cred ca va avea sanse sa treaca de primul tur, pentru ca nu el e seful partidului. Nu are cum sa fie perceput de alegatori ca un lider puternic.

Toate incercarile lui Victor Ponta de a gasi un candidat cu sanse reale si care sa fie sustinut de PSD s-ar putea sa fie incununate de esec. Asta pentru ca cineva din afara nu va primi in totalitate girul partidului, iar cineva din interior, ca sa castige, trebuie sa devina mai puternic decat Victor Ponta, actualul lider. Simplu, dar atat de complicat in acelasi timp.

Crin Antonescu, din acest punct de vedere, sta mult mai bine. Nu numai ca porneste in cursa, fiind liderul unui partid, dar a reusit sa propuna electoratului si un viitor premier in cazul in care castiga alegerile, Klaus Iohannis, numarul doi din PNL. Liberalii detin formula optima care poate duce la victorie, dar trebuie sa se impace cu propriul electorat si sa devina motorul dreptei. Greu de spus daca vor reusi. Inca sunt priviti cu suspiciune.

Victor Ponta a evitat pana acum o confruntare electorala majora, dar, de la ruperea USL, razboaiele pe care le va duce vor fi pe viata si pe moarte politica. Va supravietui?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Ponta rupere USL, #Ponta formare guvern UDMR, #Ponta candidat prezidentiale , #premier