Victor Ponta, incotro: Alaturi de Putin? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 07:01
10172 citiri
Victor Ponta, incotro: Alaturi de Putin? (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Motiunea de cenzura de vineri a fost o imensa infrangere pentru PNL.

Una, ma tem, de-a dreptul lamentabila. Liberalii nu au fost in stare sa adune nici macar 200 de voturi.

Sigur ca o cauza este si strategia legarii reprezentantilor UNPR si PSD de scaune pentru evitarea tradarilor. Dar poza de ansamblu este aceea a unei teribile neputinte.

Una pe care liberalii si-au si pregatit-o prin alegerea unei teme pentru motiune, pe cat de atragatoare sub aspectul imaginii, pe atat de nepotrivita pentru ca nu vizeaza activitatea Guvernului si de indigesta pentru unul dintre potentialii parteneri, care ar fi trebuit atrasi cu maiestrie, nu alungati printr-un subiect despre care se stie ca nu le convine deloc. Ma refer la UDMR si votul prin corespondenta a carui introducere ar implica pentru Uniune riscul de a nu mai trece pragul electoral.

Cu un asemenea scor, PNL nu lasa nicio umbra de speranta ca ar fi in stare sa se atinga nu numai de Victor Ponta, ci si de actuala majoritate.

Intr-un fel, si-au cuantificat neputinta, ceea ce reprezinta o problema si pentru presedintele Klaus Iohannis, caruia nu ii lasa mare spatiu de manevra, chiar in cazul unei demisii a lui Victor Ponta, determinata, sa zicem, de agravarea problemelor penale ale domniei sale.

Pe actuala configuratie, ii va fi destul de greu presedintelui sa gaseasca un argument pentru a desemna un premier din zona PNL.

La fel de neinspirata mi s-a parut reactia post-motiune a copresedintilor PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, care s-au grabit sa anunte ca vor depune alta in toamna, cu, desigur, mult mai mult succes.

E firesc ca Opozitia sa se gandeasca la asa ceva, dar in loc sa arate optimism, declaratia mi se pare ca arata o oarecare dezarmare.

Vorbind despre motiunea din toamna, implicit, liderii PNL sugereaza ca nu au mari sperante sa-l vada pe Victor Ponta plecat pana atunci. Nu stiu daca este exact ceea ce ar fi fost indicat sa transmita, daca doreau sa mentina presiunea publica, cata e ea, pe premier.

Si in timp ce Opozitia se dovedeste cu picioare de lut, in timp ce strada este mai degraba pasiva, ce face si ce este de asteptat sa faca Victor Ponta?

Despre asaltul, aparent programat, asupra Justitiei am vorbit deja, dar aceasta nu mi se pare si singura problema.

Pe de-o parte, ma astept ca pentru a combate pierderea de imagine provocata de imensul scandal penal, Victor Ponta sa recurga la populisme din ce in ce mai costisitoare. Am vazut deja ca a fost aruncata pe piata stergerea datoriilor Institutului Cantacuzino, ceea ce nu ar fi un lucru neaparat rau, daca si numai daca ar fi insotita de un plan serios si minutios de restructurare si relansare a acestui institut, la nivelul impus de exigentele reale din domeniu, de care, din pacate, Cantacuzino, dincolo de traditia lui, este foarte departe.

Eu ma astept sa vina tot felul de blagoslovenii, mai ales pentru categoriile cel mai consistent reprezentate in bazinul electoral al PSD.

Iar aceste blagoslovenii au un pret care trebuie platit din buget sau prin datorie publica si asa aflata pe un abrupt trend ascendent.

Asemenea masuri populiste de relansare a imaginii lui Victor Ponta si a PSD ar putea fi dinamita pentru economia Romaniei.

Apoi, dupa cum admitea si Kelemen Hunor la RFI, unul dintre cele mai mari riscuri pe care le infrunta acum Romania este izolarea.

Ma rog, nu stiu cat s-a gandit la acest lucru in momentul votului la motiunea de cenzura sau al celui pentru ridicarea imunitatii lui Victor Ponta, dar pe fond cred ca are dreptate.

Chiar daca nimeni nu a spus explicit acest lucru, reactiile cancelariilor occidentale dupa refuzul incuviintarii urmaririi penale a lui Victor Ponta arata, in opinia mea, ca premierul roman a devenit un indezirabil.

E foarte greu sa iti imaginezi ca un suspect, un urmarit penal, un potential infractor acuzat de fapte atat de grave poate fi cu adevarat acceptat ca partener solid la masa deciziei europene.

Dar iata ca dl Ponta sparge incercuirea si chiar, as spune, o sfideaza. Prezenta domniei sale la Jocurile Europene de la Baku, boicotate de mai toti liderii europeni in semn de protest fata de situatia drepturilor omului in Azerbaidjan, mi se pare halucinanta.

Victor Ponta s-a dus la Baku fara sa anunte Presedintia, dupa cum a precizat seful cancelariei prezidentiale Dan Mihalache, desi macar un anunt se impunea fiind vorba despre un gest de politica externa si, mai ales, unul care iese din corul european.

Daca intreba, afla probabil ca si dl Mihalache primise o invitatie, dar, avand in vedere pozitia unitara europeana, a socotit mai intelept sa nu se duca.

Iesit din linia europeana, dl Ponta a intrat la Baku in linie cu Vladimir Putin, Recep Erdogan si Alexandr Lukashenko. Poate fi o simpla scapare sau poate fi un semnal extrem de periculos in privinta felului in care Victor Ponta isi configureaza viitorul propriu, dar si al tarii.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#motiune de cenzura Ponta, #Ponta Baku Putin Erdogan , #premier