Comorile din beciul guvernului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Mai 2012, ora 14:00
5677 citiri
Comorile din beciul guvernului (Opinii)

Discutia despre majorarea salariilor bugetarilor se poarta in termeni atat de tembeli incat nu lasa loc decat pentru doua variante: fie cei care deschid gura habar nu au despre ce vorbesc, fie sunt convinsi ca toti cei care asculta nu au habar despre ce e vorba. Cu alte cuvinte, iertata sa-mi fie duritatea, ori sunt prosti ori ne iau de prosti. In foarte multe cazuri inclin catre a doua varianta.

Toata saptamana minti luminate au incercat sa desluseasca daca sunt sau nu bani pentru aceasta majorare invocata imperativ de Traian Basescu si vitala, nu-i asa, pentru campania electorala a acestui an. Intrebarea ar fi, desigur, legitima daca tot demersul nu ar avea aspectul unei vanatori de comori. Fosta Opozitie este convinsa ca bugetul e secat si ca in visterie nu va gasi luni niciun banut, Puterea zica ca a lasat acolo toti banii necesari, numai samnatura de pe ordonanta de majorare mai e necesara.

Dar lasa ca are Victor Ponta solutii: "Lucrurile, din pacate, stau mult mai rau decat ni se spunea din vorbe si domnul Florin Georgescu va prezenta realitatea asa cum am mostenit-o si cum o avem de gestionat (...). Binenteles ca vom gasi bani pentru reintregirea salariilor pentru ca, slava Domnului, avem de unde taia. Sigur se vor supara niste baroni pedelisti, se vor mai supara niste presedinti de la UDMR, dar sunt locuri unde cheltuielile nu sunt deloc necesare".

Reintregirea salariilor nu inseamna sa ai un purcoi de bani pe care il pui in iunie, in iulie sau in orice alt moment pe masa si gata, ai scapat. Reintregirea salariilor inseamna ca luna de luna dupa luarea deciziei de majorare sa ai banii necesari ca sa sustii aceasta majorare. Si sa fie camarile pline cu bani, ei vor ajunge doar o vreme. O luna, un an. Dupa aceea banii se termina si camarile se golesc.

Intrebarea este asadar nu daca prin subsolurile Guvernului sau ale trezoreriei sunt ingropate cufere cu bani numai buni de impartiti, ci daca economia este apta sa sustina pe termen lung o asemenea majorare. Daca nu vom ajunge asadar ca dupa golirea eventualelor cufere cu bani sa platim din nou pensii si salarii pe datorie, adica sa ne intoarcem de unde am plecat in 2010.

Cat despre misterioasele 5 miliarde de euro din trezorerie, misterul lor a fost dezlegat de viceguvernatorul BRR si viitor ministru al Finantelor, Florin Georgescu: "Nu sunt niste bani disponibili, neangajati, sunt niste bani angajati care au ca scop sa-ti asigure un anumit confort financiar pentru a evita turbulentele asupra costurilor de imprumut. Este un buffer, un fel de camara valutara care trebuie folosita pentru a finanta deficitul, in perioadele in care imprumuturile de pe piete sunt prea scumpe si cu conditia de a-i pune la loc atunci cand costurile sunt mai favorabile".

De fapt, discutia despre salarii si pensii este o discutie despre starea economiei, despre eficienta colectarilor la buget, despre stabilitaea cresterii economiei, despre solutii pentru stimularea acesteia. Numai astfel cuferele cu bani vor fi umplute lunar, iar majorarile salariale vor fi sustenabile. Dar despre asa ceva nu vorbeste nimeni. Pentru ca nu stie, pentru ca e incomod, pentru ca din aceasta perspectiva realista, reintregirea este inca nerealista si nesustenabila.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...