Consultari cu Iohannis la Cotroceni: Cu ce propuneri merge PSD la discutii

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 13:53

   

Consultari cu Iohannis la Cotroceni: Cu ce propuneri merge PSD la discutii
Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, propunerile cu care delegatia PSD se va duce la consultarile dintre partide si presedintele Klaus Iohannis, care vor avea loc miercuri, la Palatul Cotroceni.

Seful PSD a mentionat, intr-o conferinta de presa tinuta dupa sedinta conducerii partidului, ca, in ceea ce priveste alegerile parlamentare, social-democratii vor propune un sistem mixt, ca in Germania, cu 300 de deputati si reprezentanti ai minoritatilor si maximum 110 senatori.

"Este important ca acest sistem sa fie clar, simplu si just, in asa fel incat anomaliile aparute la ultimele doua scrutinuri din Parlament sa nu mai aiba loc si sa avem stabilitatea parlamentara de care este nevoi in ciclul electoral", a subliniat liderul PSD.

Referitor la votul din diaspora, "vom sustine ca alegerile sa fie organizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) - care este o institutie nepolitica, aflata sub control parlamentar - cu sprijin din tara".

In plus, premierul a spus ca trebuie prevazut "un numar aproximativ de persoane care participa la vot, ca sa poata fi organizate sectii de vot ce sa permita acces total alegatorilor".

In ceea ce priveste sistemul de alegeri pentru primari, PSD va propune ca modalitatea sa ramane aceeasi, iar legat de alegerea sefilor de consilii judetene, "urmeaza sa discutam cu fortele politice, iar sistemul de vot sa asigure stabilitate si legitimitate".

De asemenea, Victor Ponta a anuntat ca PSD "va propune repornirea activitatii Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, pe baza principiilor avute in vedere in 2013".

Premierul Victor Ponta nu va merge la Cotroceni la consultarile convocate de seful statului, Klaus Iohannis, pe tema legilor electorale.

Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Ioan Chelaru vor face parte din delegatia care va participa la negocieri din partea PSD.

Partidele, invitate la Cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis a invitat partidele politice la Palatul Cotroceni, pentru o noua runda de discutii, de aceasta data despre prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare.

Klaus Iohannis invita din nou partidele la consultari - subiectele aflate pe agenda

Iohannis invita partidele la consultari - ce spune Ponta

Astfel, reprezentantii formatiunilor politice care au grupuri in Parlament sunt asteptati la Cotroceni miercuri, a anuntat saptamana trecuta Administratia Prezidentiala.

"Pe agenda discutiilor se vor afla mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare", se arata in comunicatul remis de catre reprezentantii presedintiei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3293 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Consultari cu Iohannis la Cotroceni: Cu ce propuneri merge PSD la
discutii"
- merge banda ! coabitare la max ! :o(((
razek
rank 1
Modificarea Constitutiei, pe baza principiilor avute in ve-
dere in 2013 adica Transparenta si Consensul asa cum zicea colegu’ Antonescu prin 2013: "Dacă sedintele nu sunt publice, nu inseamnă că acele lucrări sunt in spatele usilor inchise “ Adica mai pe intelesul vulgului, presa nu va fi invitata dar va primi numai anumite informatii. Exact ca-n martea neagra cu Ponta in Africa de Sud.
CeZarAM
rank 5
"300 de deputati si reprezentanti ai minoritatilor"
Prevederea legata de reprezentantii minoritatilor n-am inteles-o niciodata intr-o democratie.
Intr-o societate exista minoritati de tot felul, nu doar pe criterii etnice.
Pentru ce trebuie sa distorsionam democratia in mod artificial? Cine poate stabili in mod arficicial ca etnia este o caracteristica atat de importanta?
Adica daca e sa rezervam locuri in Parlament pentru minoritati, atunci de ce doar pentru minoritati etnice?
Intr-o adevarata democratie doar votul trebuie sa decida ce e important si ce nu e pentru societate.
Rezervarea locurilor in parlament pentru minoritati, de orice gen ar fi ele, e o masura profund nedemocratica. Dar oare nimeni nu sesizeaza aceasta problema?
Stabilim in mod artificial etnia ca fiind un criteriu atat de important incat poate determina rezervarea de locuri in Parlament si apoi ne miram ca avem tot felul de revendicari pe criterii etnice.
Adica orice partid se poate oricum constitui pe orice criterii, inclusiv etnice, dar e rolul alegatorilor sa decida ce criterii sunt importante sau nu.
Dar de ce sa facem o Constitutie simpla, cand o putem complica in mod artificial si inutil?
O personalitate spunea : "Making the simple complicated is commonplace; making the complicated simple, awesomely simple, that's creativity."
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor