Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

Sambata, 24 August 2013, ora 13:24
9238 citiri
Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?
Foto: Cancelaria Ordinelor

Victor Ponta l-a presat insistent in ultimele zile pe presedintele Traian Basescu sa ii retraga decoratia lui Laszlo Tokes, dar nu a scos un cuvant despre faptul ca o decoratie similara, Steaua Romaniei, detine si Adrian Nastase si, conform legii, ea ar fi putut fi deja retrasa.

Atat Laszlo Tokes, cat si Adrian Nastase sunt membri ai Ordinului National "Steaua Romaniei", primul in grad de Cavaler, al doilea in grad de Mare Cruce.

Care este cadrul legal

"Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a)condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului", se arata in Legea 29/2000, la art.52.

Presedintele Romaniei este cel care emite decretele prin care sunt decorate diverse personalitati ale vietii publice si tot acesta semneaza si decretul de retragere a unei decoratii.

Legea nu prevede un termen in care seful statului trebuie sa ia asemenea decizii si nici nu il obliga in vreun fel.

In cadrul Administratiei Prezidentiale functioneaza Cancelaria Ordinelor, departament care se ocupa, printre altele, de coordonarea activitatii de decorare.

Tot in legea 29/2000 se prevede la art. 53. ca "Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decat cele prevazute la art. 52 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin", iar la art. 55. se arata ca acest consiliu de onoare "judeca si faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu medaliile corespunzatoare ordinelor", persoanele supuse judecatii fiind invitate sa participe la sedinta respectiva.

Din Consiliul de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei" fac parte in prezent, printre altii, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, Dumitru Prunariu, Ion Tiriac si Petre Roman.

Cazul Laszlo Tokes - art. 52, lit.b

In decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler. Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".

In 27 iulie anul acesta, mass-media a relatat ca europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

La randul sau, premierul Victor Ponta a apreciat ca nu mai sunt intrunite conditiile morale si legale pentru ca Laszlo Tokes sa detina Ordinul Steaua Romaniei si i-a trimis o scrisoare presedintelui in care a cerut retragerea acestei distinctii.

"M-am adresat presedintelui tarii. Am transmis mai departe, iar din punct de vedere politic, daca presedintele va emite decretul, eu voi contrasemna. Nu voi bloca un asemenea decret", a declarat Victor Ponta joi seara, la postul B1TV.

Ponta ii cere in scris lui Basescu retragerea decoratiei lui Tokes

Vineri dupa-amiaza, Administratia Prezidentiala a comunicat faptul ca Victor Ponta nu poate cere retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes deoarece nu este membru al Consiliului de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei".

In comunicatul remis presei se mai arata ca singura solutie de retragere a decoratiei acordate lui Laszlo Tokes este ca unul dintre cavalerii acestui ordin sa sesizeze in acest sens Consiliul de Onoare, dar pana acum niciunul dintre cei 1.311 membri ai acestui ordin nu a facut aceasta solicitare.

O situatie similara s-a inregistrat in 2007, cand presedintele Traian Basescu i-a retras lui Corneliu Vadim Tudor Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, distinctie primita in 2004 de la Ion Iliescu. Decizia a fost luata la propunerea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, condus pe atunci de Doina Cornea, iar motivul invocat a fost scandalul facut de Vadim in parlament la sedinta in care a fost condamnat comunismul.

Cazul Adrian Nastase - art. 52. lit. a

Spre deosebire de cazul anterior, situatia lui Adrian Nastase este una foarte clara, in care presedintele poate decide singur retragerea decoratiei, aplicand art.52, lit. a.

Adrian Nastase a fost decorat in noiembrie 2002 de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce pentru "pentru intreaga activitate pusa in slujba promovarii si dezvoltarii Romaniei, pentru competenta si abnegatia dovedite in actul guvernarii".

In 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii. El a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Dupa ce a petrecut 8 luni in spatele gratiilor, la Jilava, Adrian Nastase a fost eliberat conditionat.

Conform art. 52 litera a din Legea 29/2000, presedintele Basescu ar putea sa ii retraga decoratia, pentru ca Nastase a fost condamnat definitiv la o pedeapsa privativa de libertate.

Si in acest caz exista un precedent - cazul Catalin Voicu. Dupa ce, in data de 22 aprilie 2013, fostul senator PSD a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru coruptie, in data de 9 mai, presedintele a emis decretul prin care i-a retras acestuia Ordinul "Virtutea Militara" - in grad de Cavaler, (acordat tot de Ion Iliescu), invocand decizia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Condamnati cu decoratia in piept

Pe de alta parte, Adrian Nastase face parte dintr-un grup de 11 politicieni decorati de fostul presedinte Ion Iliescu si condamnati definitiv dar carora Traian Basescu nu le-a retras inca decoratiile, arata o analiza facuta de jurnalistii de la gandul.info.

Printre acestia se numara Irina Jianu, decorata in 2004 cu Ordinul pentru merit in grad de cavaler, dar condamnata alaturi de Adrian Nastase la 6 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, spalare de bani, fals in inscrisuri si fals intelectual.

Pe lista se mai afla Ionel Mantog, decorat in anul 2000 cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de cavaler si condamnat in 2012 la cinci ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul "Stramutatilor de lux".

Inca mai au distinctiile primite Emilian Cutean, decorat in anul 2000 cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de cavaler si care executa o pedeapsa de cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, dar si Dumitru Cioflina, decorat in 2000 cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce, care a primit lunile trecute o condamnare definitiva la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul lui Gigi Becali.

Tot o pedeapsa cu executare a primit si Cristian Anghel, fostul primar al municipiului Baia Mare. Decorat in 2004 cu Ordinul pentru merit in grad de cavaler, acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

In mandatul 2001-2004, Ion Iliescu a acordat circa 30.000 de decoratii, in timp ce Emil Constantinescu a decorat doar 4.600 de persoane. In primul mandat de presedinte, Traian Basescu a acordat 6.900 de decoratii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Ponta decoratie Tokes, #Basescu decoratie Tokes, #Nastase decoratie Steaua Romaniei, #condamnati decorati , #premier