Corneliu Dobritoiu: Apar la premier tendinte de uzurpare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Mai 2014, ora 11:02
4813 citiri
Corneliu Dobritoiu: Apar la premier tendinte de uzurpare

Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, sustine ca interzicerea dreptului de survol al unor aeronave internationale este decisa de presedinte si pusa in opera de ministrul Apararii.

Astfel, potrivit declaratiilor sale pentru Ziare.com, Victor Ponta nu avea ce sa caute in decizia de interzicere a dreptului de survol pentru avionul in care se afla vicepremierul rus, nu poate fi comandant suprem si nu are dreptul sa dea ordinul de ridicare a avioanelor de la sol.

In opinia lui Corneliu Dobritoiu, tema a aparut in presa din dorinta de a crea impresia "unui clivaj constitutional ce poate capata alte dimensiuni in conditiile in care avem in vecinatate o criza. Eu nu vorbesc de nume aici, de basisti sau pontisti. Eu discut despre functii si atributiile lor legale. Cand apar tendinte de uzurpare din partea premierului catre atributiile constitutionale ale presedintelui, e un conflict constitutional. In situatia de precriza in care este Romania, autoritatile trebuie sa joace doar in limitele Constitutiei".

Daca vrei pace, pregateste-te de razboi. NATO nu e institutie caritabila Interviu

Corneliu Dobritoiu a explicat cine ce atributii are in chestiunea survolului si a ridicarii avioanelor militare.

"Presedintele este garantul independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, potrivit Constitutiei, deci tema materiei e in responsabilitatea prezidentiala. Daca presedintele interzice dreptul de survol pentru o aeronava si comunica acest lucru ministrului Apararii, ministrul este cel care da ordinul fortelor aeriene pentru a ateriza fortat avionul sau a-l conduce in afara spatiului aerian (Legea 257/2001 modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei).

Premierul, in calitatea lui de vicepresedinte al CSAT si de sef al Guvernului, poate fi informat. Dar ministrul Apararii are responsabilitati specifice care nu pot fi transgresate premierului. Pentru ca timpul de reactie trebuie sa fie foarte scurt, iar unitatea de comanda e esentiala. Ce se intampla la executie daca ordinele vin din mai multe directii?

Premierul este vicepresedintele CSAT si poate conduce sedintele in absenta presedintelui. Sa zicem ca apare o situatie care necesita timp de reactie scurt si presedintele e in afara tarii, premierul se consulta cu presedintele, poate sa convoace CSAT, dar agenda CSAT e aprobata de presedinte si deciziile se iau prin consesns. Daca presedintele e incapacitatea atributiilor sale, rolul si atributiile sale le preia presedintele Senatului care devine presedinte interimar, nu premierul". In niciun caz insa premierul nu devine comandat al fortelor armate.

Conferinta cu simbolurile militare pe fundal si cum va fi privit Ponta in afara daca ajunge presedinte

Fostul ministru al Apararii atrage atentia ca Victor Ponta a avut si alte atitudini uzurpatoare - de exemplu fotografierea cu drapelele categoriilor de forte in fundal: "Semnale de acest fel sunt alarmante si pentru aliatii nostri care cunosc si respecta legea romaneasca. Seful statului major al armatei, in titulatura NATO sef al apararii, coordoneaza fortele, iar drapelele respective sunt in biroul lui cu ideea simbolica a conducerii unitare a fortelor.

Dobritoiu il acuza pe Ponta ca incalca valori sacre ale militarilor: Si Caligula si-a facut calul senator

Ele nu sunt scoase public oriunde si oricand, sunt prevazute situatiile in care poti sa scoti un drapel de lupta. In nicio alta tara din NATO sau UE nu exista politicieni care sa sustina declaratii sau conferinte de presa intr-o recuzita formata din insemne strict militare".

Corneliu Dobritoiu pune aceste gesturi pe seama campaniei si a dorintei lui Victor Ponta de a transmite un mesaj de forta: "Impactul international nu ne face cinste. Nimeni nu se joaca cu aceste simboluri. Nimeni nu se joaca in situatie de precriza cu Constitutia. Cei care se angajeaza in astfel de verbiaje regretabile, daca vor ajunge presedinti vor fi priviti cu mare scepticism de catre omologii lor".

In privinta deciziei de interzicere a dreptului de survol pentru avionul in care se afla Dmitri Rogozin, presedintele Comisiei de Aparare din Senat considera ca ea este interpretabila: "Premierul Rogozin nu calatorea singur in avionul respectiv. Acolo erau, probabil, si oameni fara interdictie, situatia e delicata pentru ca nu poti interzice dreptul la libera circulatie al celorlalti.

Va dau un exemplu, daca o persoana cu interdictie vine cu un avion de linie pe un aeroport, aeronava aterizeaza, dar lui nu i se permite accesul peste granita. E pastrat in zona neutra si trimis acasa cu primul avion. Una este sa interzici zborul unui avion care forteaza spatiul aerian, caruia nu ii stii planul de zbor, intentiile si poate sa faca orice. Pentru el ridici avioanele de vanatoare. In acest caz insa, e nevoie de expertiza juristilor specializati in drept international".

La sfarsitul saptamanii trecute Romania a inchis spatiul aerian pentru avionul care trebuia sa-l duca pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin inapoi in Rusia, dupa o vizita in Transnistria. Victor Ponta si-a asumat ulterior decizia, motivand ca Traian Basescu se afla in campanie electorala la Arad.

"Am gestionat la nivelul MAE si am gestionat exact asa cum trebuia sa procedam: respectand angajamentele pe care Romania le are. O persoana aflata pe lista neagra nu are voie sa tranziteze Romania, asa ca ii interzicem trecerea prin spatiul aerian. (...) Am fost eu comandantul suprem.

Ganditi-va ca lucrurile puteau degenera, puteam sa cerem avioanelor romanesti sa ia decizii, sa se ridice de la sol. Desigur, eu voi hotari cand va fi cazul. Dar de ce mai avem presedinte? Le transmitem partenerilor nostri ca ma ocup eu, ca se pot baza pe noi cat presedintele se plimba prin tara", a declarat Victor Ponta la Antena 3.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Rogozin survol, #Ponta CSAT Rogozin , #premier
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
maimuta Ponta vrea sa treaca in CV ca e comandant suprem al armatei!