Editorial: Cum isi mai putea umple timpul Victor Ponta

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 18:20
4902 citiri
Editorial: Cum isi mai putea umple timpul Victor Ponta
Foto: Ziare.com

Daca n-ar fi avut in plan sa slobozeasca formula "Traian Basescu este ultimul securist si comunist din Europa", care desigur ca il va asterne in istorie langa originalul profilului sau, Nicolae Titulescu, domnul Victor Ponta ar fi gasit cate ceva de facut in ziua in care grosul ostirii populare, adversara politic, dar aflata la butoanele UE, s-a nimerit la Bucuresti.

Unde mai pui ca a fost teribil de impertinent! Printre colegii sai de familie politica se afla fosti comunisti cu staif, unii chiar premieri sau presedinti de tari, iar printre colegii sai de alianta il regasim pe cel mai celebru securist din Romania, un alintat cu coada.

Cum intr-una dintre capitalele care ne-au porcait vara asta ca si cand i-am fi furat butelia - mult n-a lipsit - se desfasoara Consiliul European de toamna, iar agenda acestuia contine, de pilda, strategia de consolidare a uniunii economice si monetare (nu facem parte din zona euro, dar ne intereseaza), domnul Ponta putea sa caste gura pe langa doi-trei premieri, ca sa vada cum bate vantul sau sa invete cate ceva.

Dar nu numai asta putea face daca isi trimitea oamenii sa-i aranjeze cateva intalniri cu oameni de stat, nu adversari. De pilda, avand in vedere ca UE este framantata de viziuni divergente asupra politicii agricole comune, gasea, cred, util sa desfasoare nitel lobby la obiect.

In sensul de a convinge pe cate unul ca Romania are nevoie in continuare de bani pentru dezvoltare rurala, spre deosebire de state care sustin sa ramana numai subventii deoarece au cam incheiat cu drumuri, canalizari si mici unitati de productie la coada vacii.

Ca sa nu mai vorbim ca nici niste vorbe in favoarea sprijinului pentru aderarea la Schengen sau ridicarea restrictiilor de pe piata muncii nu ne stricau.

Desigur, ca sa aiba vreo sansa sa se apropie de Angela Merkel sau trimisul Irlandei, care va prelua presedintia UE in 2013 - nici tipul asta nu era interesant, a palit in fata "demonstratiei de forta" - domnul Ponta trebuia sa fie mai activ in a-si turna cenusa in cap pentru cuvintele grele, dispretuitoare pe care le adreseaza continentului partenerul sau, Crin Antonescu, de cate ori vede steagul bleu cu stelute galbene. Si vede des, caci nu ne-am integrat intr-o zona aflata pe malul Pacificului, unde nu l-ar trimite nimeni la serviciu.

In mod bizar, adunarea de la National Arena a fost prioritara, cei 16 sefi de guverne n-au reprezentat o adunare de forta suficient de convingatoare.

Si ce era sa faca, ma sacaie Greierele Jimminy, sa umble cu caciula in mana sa le sarute inelul? Da, ar putea sa raspunda poporul roman. Intr-un mod lipsit de umilinta. Cu barbatie, cu asumarea unei perioade de fisuri in ambalajul democratiei si asigurari ca aceasta tara are o clasa politica responsabila, care nu are sediul exclusiv in Modrogan. Privindu-i in ochi: ich bin ein staatsman!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Ponta congres PPE, #Ponta Basescu comunist securist , #premier