Cum nu opreste Victor Ponta defrisarile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Mai 2015, ora 22:10
7309 citiri
Cum nu opreste Victor Ponta defrisarile (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat din Romania si, foarte dur, da un ultimatum Ministerului Justitiei, unde se pare ca ideea s-a blocat, sa gaseasca o solutie sau sa isi gaseasca de lucru.

Ca un prim detaliu, nu mi-e clar ce intelege dl Ponta prin lemn neprelucrat. Doar bustenii? Pentru ca, daca e asa, va pleca in continuare cheresteaua randuri, randuri, pentru ca ea reprezinta deja o prima forma de prelucrare, minimala, a lemnului.

"Trebuie sa reprezentati interesele romanilor, vreau o solutie legislativa temporara, pana avem una pe termen lung", spune dl Ponta. Dar o intiativa legislativa, depusa de Bogdan Diaconu, fost pesedist, actual presedinte al Partidului Romania Unita, in 9 decembrie anul trecut, exact acest interes al romanilor il reprezenta. Proiectul a picat la Senat cu doar vreo 4 voturi pentru si 92 impotriva.

Deci majoritatea PSD nu descoperise inca interesul romanilor, inteleg. Dar daca l-a descoperit intre timp, de ce nu voteaza urgent in Camera Deputatilor, decizionala, proiectul dlui Diaconu? Si nu ar mai fi nevoie de ordonanta. Ba chiar avand acest proiect in faza foarte avansata nici macar nu se mai justifica OUG.

E drept ca mai avem antecendente. Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care se cerea dublarea indemnizatiilor acordate victimelor regimului communist, copy paste dupa un proiect similar al PNL pe care in exact aceeasi zi, 3 noiembrie 2014, Guvernul l-a avizat negativ.

Daca trece prin lege o prevedere cu sustinere publica larga, si inca o lege initiata in afara PSD, unde mai e castigul de imagine?

Dar dl Ponta avea la dispozitie si o lege a PSD - Codul Silvic, care a avut timp sa fie adoptata, respinsa la promulgare, readoptata de Senat si este la un pas de revotarea finala in Camera fara sa includa aceasta interdictie. Nu vad de ce dl Ponta nu a introdus acolo aceasta interdictie de export.

Mi se pare halucinant ca tu sa pregatesti o ordonanta de modificare a unei legi pe care o sustii din toate puterile chiar inainte ca legea sa fie adoptata definitiv. Deci nici nu e in vigoare si incepi sa o cioplesti.

Cat priveste chestiunea de fond, tema pe care primit-o Robert Cazanciuc e intr-adevar foarte grea, cu mare risc de neconstitutionalitate si incalcare a Tratatului de aderare la UE.

Art 135 al. 1 din Constitutie spune asa: "Economia Romaniei este o economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta." Iar al. 2 spune ca statul trebuie sa asigure libertatea comertului. Discutabila, in aceste conditii, constitutionalitatea interzicerii unui anumit tip de export. Si, oricum, orice restrangere nu poate fi facuta decat foarte bine argumentat de o situatie speciala, in principiu una noua, care nu are alte solutii si numai pe o durata limitata.

Apoi, Codul Silvic e lege organica, ce nu poate fi modificata substantial prin OUG, iar aceasta ar fi modificare de substanta.

Interzicerea exportului ridica si un important risc de infringement daca, din nou, masura nu este foarte bine argumentata si, esential, pe termen limitat.

Asta nu inseamna, as vrea sa fiu foarte clar inteleasa, ca mi se pare normal ce se intampla in silvicultura si cu exportul de lemn. In general cu exportul de materie prima. Este una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face o tara.

Materia prima o exporti la preturi mici, deci o valorifici cu mult mai putin decat daca o inglobezi intr-un produs finit, cu valoare adaugata, pe care il exporti, in cazul acesta produse de lemn, fie ca e vorba de cele pentru amenajari, mobila etc. Plus ca prelucrarea creeaza locuri de munca, genereaza taxe, impozite.

Deci ceea ce cred ca ar trebui sa faca dl Ponta ar fi sa stimuleze masiv mediul economic pentru aparitia si dezvoltarea acelor societati comerciale, intr-un mediu de afaceri prietenos si predictibil, care sa produca in Romania si apoi sa exporte.

Si mai poate sa faca ceva pentru a opri defrisarile. Sa intre cu toate mecanismele de control pe care le are la dispozitie, inclusiv prin intermediul Romsilva, peste mafia padurilor pentru a opri drujbele.

In plus, ma intreb, cum lupta dl Ponta cu defrisarile cat timp noul Cod Silvic va permite taierile fara amenajament silvic in cazul proprietatilor sub 10 ha. Cat timp noul Cod nu schimba vanzarea lemnului pe picior, cum se intampla acum, cu vanzarea din rampa si depozite, ca lemn masurat.

Solutiile smucite, elaborate pe picior, sub presiunea demiterii, interesul national descoperit deodata, ca o iluminare, mi se par foarte periculoase si cu potentiale efecte negative cu mult peste ceea ce pot rezolva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Victor Ponta export lemn, #Ponta Cod Silvic, #defrisari ilegale , #premier