De care bisturiu a fugit Victor Ponta in Turcia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Iunie 2015, ora 12:00
9370 citiri
De care bisturiu a fugit Victor Ponta in Turcia? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Am intrebat si eu prin lumea medicala romaneasca. Operatia la genunchi, pentru ruptura de ligament, aceea pentru care Victor Ponta a plecat in Turcia, este una care se poate face fara probleme in spitalele din Bucuresti.

Nu e neaparat o interventie simpla si nici una fara riscuri, asa cum nu e nicio interventie, de fapt, riscurile depind de situatia concreta, dar medicii romani sunt perfect apti sa o duca la bun sfarsit.

Asa cum o duc la bun sfarsit in cazul miilor de romani care au fost operati in tara. Se fac de altfel in Bucuresti, cu succes, operatii cu mult mai complicate.

Premierul spune insa ca a ales sa se opereze in Turcia nu pentru ca nu ar avea incredere in medicii romani, ci pentru ca acolo poate avea parte de liniste si odihna.

Totusi, in opinia mea, o persoana privata desigur ca isi alege medicul, spitalul si tara strict dupa criterii personale pentru care nu da socoteala nimanui. Dar dl Ponta nu e o persoana privata. Este premierul Romaniei de care depinde in foarte mare masura situatia Sanatatii din Romania.

Totodata, dupa parerea mea, cand premierul pleaca sa se opereze in strainatate transmite un mesaj de profunda neincredere in sistemul sanitar romanesc. Chiar daca vine apoi cu diverse declaratii pentru a-si explica decizia.

Asta cu atat mai mult cu cat premierul nu a plecat in Turcia de urgenta, intr-o situatie la limita, asa cum pleca Traian Basescu la Viena cu ani in urma, in iminenta unei sechele iremediabile. Pe Victor Ponta l-am vazut vioi pe picioarele lui care l-au dus vineri si la Baku.

Nici nu mai intreb de unde isi permite Victor Ponta costul spitalizarii in Turcia, din salariul de bugetar.

Ma intreb insa daca atunci cand a studiat oferta spitalului turcesc cu ochi de pacient, a studiat, cu ochi de premier, felul in care sistemul sanitar din Turcia a ajuns atat de performant. Ar fi aflat probabil ca reforma s-a bazat pe un acord politic materializat in faptul ca ministrul Sanatatii nu a fost schimbat 10 ani de zile, timp in care a pus in opera aceasta reforma.

Dar eu tind sa il cred pe dl Ponta cand spune ca nu s-a refugiat in Turcia de teama bisturiului chirurgilor romani. Cred insa ca problema dlui Ponta este "bisturiul" procurorului Uncheselu care il astepta luni dimineata la DNA, unde Victor Ponta nu a ajuns din motive medicale, se-ntelege.

Eu stiu asa. Ca un om care se stie nevinovat cu adevarat de-abia asteapta sa ajunga la judecata unde nevinovatia lui sa iasa la iveala. Vad ca dl Ponta nu are aceasta graba. A inceput cu amanarile.

Imi aduc aminte ca dl Ponta se plangea ca a fost pus sub urmarire penala fara sa fi fost audiat pentru ca avea toate argumentele sa demonteze acuzatiile. Si, ce sa vezi?, cand sa ajunga sa puna aceste argumente pe masa dlui Uncheselu, dl Ponta isi descopera rana la genunchi.

Stiind ca este audiat luni dimineata, de ce nu a plecat luni dupa-amiaza sau marti, nefiind vorba, cum spuneam, de vreo mare urgenta?

Si mai este un element care cred ca trebuie luat in calcul. Dl Ponta a plecat in concediu medical lasand in urma cel putin doua scandaluri: cel a situatiei sale penale si cel al vizitei la Baku. Intr-o saptamana, cu actorul principal absent, sunt sanse mari ca ele sa se dilueze. E vara, vreme de concedii, de bere la terasa, mai o canicula, mai o furtuna.

Si apoi, la intoarcere, dl Ponta va fi un om suferind, probabil in carje, pentru ca recuperarea dupa o astfel de operatie nu e usoara. Ce om sa fii sa te iei de un suferind? Nu radeti, orice artificiu e bun, daca poate calma situatia.

Dl Ponta castiga timp, asa cum a castigat si dupa prezidentialele pierdute in noiembrie. Timp pentru conditiile retragerii, pentru predarea puterii in circumstantele cele mai avantajoase, timp pentru o relansare a ofensivei? Vom vedea. Dar acum timpul curge in favoarea dlui Ponta si, ma tem, in defavoarea credibilitatii Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta operatie Turcia, #Victor Ponta urmarit penal, #Victor Ponta Baku , #premier