De ce crearea a 50.000 de locuri de munca in 6 luni este o aberatie economica

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 18:59
2863 citiri
De ce crearea a 50.000 de locuri de munca in 6 luni este o aberatie economica
Foto: Guvernul Romaniei

Angajamentele Guvernului Ponta ca va absorbi in 6 luni 10 miliarde de euro si va creea in aceeasi perioada de timp 50.000 de locuri de munca fac din Planul National de Investitii o chestiune necredibila, sustine analistul economic Mircea Cosea.

"Din cauza termenului, acest plan este absolut necredibil! Este o chestiune fara nicio aplicabilitate practica! Nimeni nu poate crede ca de la 1 august pana la 31 decembrie Romania va absorbi 10 miliarde de euro si va crea 50.000 de locuri de munca. Este o aberatie economica", a declarat Mircea Cosea pentru Ziare.com, adaugand ca 50.000 de locuri de munca se creaza la o rata de crestere de peste 4%.

Intrebat cum a fost atunci posibil ca Guvernul Ponta sa creeze 100.000 de locuri de munca intr-un an, asa cum s-a laudat ministrul Dan Sova, Mircea Cosea s-a aratat extrem de sceptic.

"Eu nu stiu unde sunt locurile astea. Pe de alta parte, desfiintam locuri de munca, vezi Posta Romana, Oltchim, CFR, s.a., dar spunem ca se creeaza altele. Poate cum a facut domnul Boc, care a dat contracte de munca la presedintii de bloc si a 'creat' locuri de munca. Poate in Parlament, unde, intr-adevar s-au creat 'locuri de munca'", a comentat ironic prof. Cosea.

Sova: USL a creat 100.000 locuri de munca intr-un an. In opt ani va crea un milion

Nu suntem pe piata europeana

In plus, privit din punct de vedere al proiectiei in timp, Planul National de Investitii este un "plan de transformare a Romaniei intr-un furnizor de materii prime si agricole", sustine analistul economic.

"Noi nu avem in acest plan nimic despre reindustrializare, despre rolul industriei grele in reindustrializare. Ce o sa facem, ca sa facem cartofi o sa cumparam tot timpul tractoare de la olandezi si de la nemti?", a adaugat acesta ironic.

Mircea Cosea remarca faptul ca Romania nu are capacitatea sa inteleaga ca Uniunea Europeana reprezinta pentru noi un succes in masura in care suntem pe piata.

"Noi nu aparem pe piata europeana, libera, ori asta ar trebui sa fie principalul succes al aderarii: sa fii pe piata. Ori noi nu suntem! Noi exportam niste masini pe care le fac francezii (Dacia - n.red.)", a mai punctat acesta.

Reorientare catre Est? Polonezii ne-au luat-o inainte

Cat despre reorientarea Guvernului catre Est, Mircea Cosea a raspuns: "Asta nu e rau, trebuie un echilibru intre UE si Est".

"Insa orientarea e tarzie, polonezii si altii ne-au luat-o inainte... Dar-ar Domnul sa iasa ceva pana la urma si din asta, ca ar trebui sa iasa", a adaugat el.

Intrebat daca a inteles care a fost bilantul vizitei premierului Ponta in turneul sau asiatic, Mircea Cosea a recunoscut ca nu a inteles nimic.

"Dar, in general, nu exista nimic concret in ultimele declaratii ale guvernantilor. Ele sunt declaratii contradictorii - dimineata sunt albe, la pranz sunt gri si seara sunt negre. Si nu sunt intr-o maniera foarte specifica - prioritatile noastre sunt astea! Nu. Noi ne vom orienta si spre agricultura, si spre infrastructura, si spre... Nu asa. Trebuie sa alegem ceva. Noi nu avem bani si nu avem timp ca sa le facem pe toate deodata", a mai criticat prof. Cosea, spunand ca principala menire a Guvernului Ponta, care are o majoritate atat de puternica, ar trebui sa fie prioritizarea obiectivelor, adica sa spuna clar ce vom face in viitorii ani.

M.Cosea, despre FMI: Romania ramane ca soldatul japonez pe insula, inca 25 de ani dupa razboi

Vulpescu, negociator? Nu mai avem ce discuta!

Pe de alta parte, Mircea Cosea si-a aratat inca o data nemultumirea fata de faptul ca Romania se gandeste sa mai incheie un acord cu FMI, spunand ca, din punctul sau de vedere, discutiile purtate la Bucuresti cu seful FMI, Christine Lagarde, reprezinta "un semnal ca nu exista din partea politicienilor si a guvernului nostru nicio putere reala de a imprima Romaniei un ritm adevarat prin capacitatea interna pe care o are".

"In momentul in care la masa negocierilor apare domnul Remus Vulpescu nu mai avem ce discuta. Nu mai avem ce discuta! Pentru ca apar doua ipoteze. Ori, pur si simplu, l-am reevaluat pe domnul Vulpescu si din actor l-am facut negociator, ori e un om foarte important si a jucat un rol de clown in timpul privatizarii, alaturi de Dan Diaconescu, doar pentru a bloca pe o anumita perioada privatizarea Oltchim, ca sa existe timpul necesar stergerii urmelor de furt", s-a exprimat foarte transant analistul economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Cosea plan national investitii, #Cosea Vulpescu privatizare Oltchim, #Ponta locuri munca , #premier